Klaus Iohannis, reacţie în cazul familiei Bodnariu: „Urmăresc cu mare atenţie ceea ce se întâmplă”

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, marţi,  în cazul familiei Bodnariu din Norvegia, scriind pe Facebook că urmăreşte "cu mare atenție și preocupare ceea ce se întâmplă". Iohannis şi-a exprimat poziţia după ce, anterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului Cioloş anunţase demersurile făcute de Executiv pentru a ajuta familia din Norvegia. 

12 ian. 2016, 15:45
Klaus Iohannis, reacţie în cazul familiei Bodnariu: „Urmăresc cu mare atenţie ceea ce se întâmplă”

„Urmăresc cu mare atenție și preocupare ceea ce se întâmplă familiei Bodnariu în Norvegia. Susțin eforturile autorităților române și ale Guvernului României de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetățenii români, oriunde s-ar afla ei„, a scris Klaus Iohannis pe Facebook. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat, marţi, că ambasadorul României la Oslo se va întâlni miercuri cu reprezentantul Ministerului Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii norvegian pentru discuţii pe tema cazului Bodnariu, întrevedere solicitată de partea română încă din noiembrie 2015.

Potrivit unor surse oficiale, autorităţile române nu au avut acces la dosarul copiilor Bodnariu pentru că aceştia nu aveau cetăţenie română, copiii obţinând şi cetăţenia română abia la mijlocul lunii decembrie 2015, prin demersuri demarate în 8 decembrie în procedură de urgenţă de Ambasada română de la Oslo. 

CITEŞTE ŞI CAZUL BODNARIU. Primele măsuri ale GUVERNULUI în cazul familiei lăsate fără copii

Potrivit lui Suciu, premierul Dacian Cioloş a avut o discuţie, marţi, cu ambasadorul României la Oslo despre cazul Bodnariu.

Totodată, marţi are loc o întâlnire la nivelul Ambasadei cu familia Bodnariu şi noul avocat desemnat din oficiu pentru a vedea care sunt următorii paşi care pot fi făcuţi pentru clarificarea situaţiei.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.