Klaus Iohannis şi Victor Ponta, întâlnire cu reprezentanţii ExxonMobil şi OMV Petrom

Președintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o întrevedere cu reprezentanții ExxonMobil și OMV Petrom, în contextul asocierii dintre cele două companii în legătură cu explorarea și exploatarea resurselor de țiței și gaze naturale din Marea Neagră. Ulterior, şi premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții celor două companii.

02 sept. 2015, 12:05
Klaus Iohannis şi Victor Ponta, întâlnire cu reprezentanţii ExxonMobil şi OMV Petrom

Potrivit unui comunicat la Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii de la Cotroceni au fost discutate „perspectivele economice și de investiții ale asocierii ExxonMobil – OMV Petrom, precum și provocările comerciale pe termen mediu și lung ale acestui proiect”.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat potențialul major al României în domeniul resurselor energetice, precum și interesul ţării noastre de a-și valorifica, în mod sustenabil și competitiv, avantajele de care dispune în domeniul energetic.

Reprezentanții celor două companii au subliniat importanța stabilității și predictibilității în plan fiscal și legislativ, astfel încât investițiile majore, care au fost și vor fi efectuate în continuare în spațiile maritime ale României, să beneficieze de o perspectivă clară pe termen mediu și lung.

În același timp, au fost menționate beneficiile mutuale ale explorării și exploatării resurselor din zona Mării Negre, cu precădere în contextul geopolitic și economic actual„, precizează sursa citată.

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit şi el, la Palatul Victoria, cu delegația consorțiului format din ExxonMobil și OMV Petrom pentru a discuta despre evoluția proiectelor de explorare a resurselor de gaze naturale din Marea Neagră.

„Primirea a avut loc în contextul vizitei în România a Vicepreședintelui ExxonMobil Exploration Company, Michael Cousins și a Vicepreședintelui pentru operațiunile din Europa, Tristan Aspray.

Reprezentanții consorțiului au prezentat progresele obținute în ultimele luni în operațiunile din zona adâncă a perimetrului Neptun și au reconfirmat interesul pentru continuarea investițiilor în conformitate cu programul de lucrări asumat.

Primul Ministru s-a interesat de stadiul cooperării dintre consorțiu și compania Transgaz pentru realizarea investițiilor și asigurarea preluării, în perspectivă, în sistemul național de transport din România, a hidrocarburilor ce vor fi exploatate în perimetrele din Marea Neagră.

De asemenea, reprezentanții consortiului s-au interesat de evoluțiile în privința cadrului de reglementare din sectorul petrol și gaze și au apreciat preocuparea Guvernului României pentru încurajarea investițiilor sustenabile în acest sector strategic.

 Primul Ministru Victor Ponta a reafirmat cu acest prilej atenția specială pe care o acordă succesului operațiunilor de explorare și exploatare a resurselor energetice din Marea Neagră astfel încât în viitor acestea să poată consolida securitatea energetică a României și în plan regional”, precizează Guvernul, într-un comunicat de presă.