Kosovo: Protest violent, cu gaze lacrimogene, în Parlament VIDEO

Două deputate în parlamentul kosovar au leșinat după ce aleși din opoziție au aruncat joi în sala de ședințe un dispozitiv cu gaz lacrimogen, pentru a protesta față de punerea în aplicare a acordului de normalizare a relațiilor cu Serbia.

08 oct. 2015, 13:32
Kosovo: Protest violent, cu gaze lacrimogene, în Parlament VIDEO

Aleşii kosovari s-au încăierat pe tema punerii în practică a acordului cu Serbia şi au aruncat cu gaze lacrimogene, în Parlament, în semn de protest. Două deputate a u leşinat şi au fost transportate la spital cu ambulanța. Reprezentantul special al UE în Kosovo, Samuel Zbogar, se afla în sală în momentul producerii incidentului.

Cu puțin timp mai devreme. deputații opoziției încercaseră să forțeze întreruperea lucrărilor, fluierând și aruncând cu ouă în direcția colegilor lor din coaliția guvernamentală.

Guvernul a denunțat, într-un comunicat, acest ‘comportament violent’ care ‘a depășit toate limitele celui democratic’.

La 22 septembrie, prim-ministrul Isa Mustafa a fost atacat cu ouă de mai mulți deputați în timpul unui discurs în parlamentul de la Priștina, referitor tot la acordul cu Serbia.

Principalele partide de opoziție sunt ostile dialogului desfășurat sub egida Uniunii Europene cu Serbia, susținând că acesta compromite independența proclamată unilateral în 2008 de fosta provincie sârbă.

În 2013, Priștina și Belgradul au semnat, sub egida UE, un acord de normalizare a relațiilor, ceea ce a deschis calea, un an mai târziu, pentru decizia de lansare a negocierilor de aderare a Serbiei la blocul comunitar.