Kovesi a făcut publice documentele depuse, în 2012, la Comisia de Etică, care dovedesc că NU A PLAGIAT. VIDEO

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a făcut publice, vineri, într-o emisiune la Europa FM, documentele depuse în 2012 la Comisia Naţională de Etică, în baza cărora Consiliul Naţional de Etică a stabilit că lucrarea sa de doctorat nu este rezultatul unui plagiat.

30 sept. 2016, 14:58
Kovesi a făcut publice documentele depuse, în 2012, la Comisia de Etică, care dovedesc că NU A PLAGIAT. VIDEO

Pe parcursul a aproape 250 de pagini care au fost depuse, în 2012, la Comisia Naţională de Etică, Laura Codruţa Kovesi explică, între altele, că publicase în calitate de magistrat o serie de articole în reviste de specialitate şi în mai multe cărţi, atât în calitate de autor, cât şi de coautor. Acestea fuseseră publicate sub numele de familie “Lascu” până când actuala procuroare-şefă a DNA s-a căsătorit şi şi-a schimbat numele în Kovesi, potrivit news.ro.

Kovesi precizează că paragrafele indicate de autorul sesizării de plagiat sunt, în general, trimiteri la elemente introductive din teză, precum şi la elementele introductive din capitolele lucrării. Paragrafele incriminate nu se referă la cercetarea ştiinţifică-propriu zisă, constând în elementele de originalitate tratate de autoare.

CITEŞTE ŞI: Laura Codruţa Kovesi, REACŢIE în dosarul plagiatului: Teza mea este corectă, este o teză muncită, am lucrat 7 ani la ea

Laura Codruţa Kovesi susţine că paragrafele atribuite altor autori îi aparţin, de fapt, pentru că le publicase înaintea includerii lor în lucrările autorilor respectivi. În plus, paragrafele care conţin aprecieri generale şi sursele folosite în elaborarea tezei de doctorat sunt citate în bibliografia tezei, chiar dacă în sesizare sunt atribuite altor autori.

PDF cu punctul de vedere la sesizarea 606

Şefa DNA precizează că teza de doctorat conţine 444 de pagini şi 442 de note de subsol şi că ea a implicat studiul a 286 de surse bibliografice, dintre care 103 tratate, cursuri şi monografii, 71 de articole publicate în articole de specialitate, 27 de surse de legislaţie naţională, 20 de surse de legislaţie internaţională şi 65 de surse online (site-uri).

„Eu am venit pregătită cu probele pe care eu le-am depus în 2012 la acea comisie (n.r. argumentele prezentate comisiei în 2012). S-a făcut o sesizare în care s-a spus despre 40 de paragrafe dintr-o lucrare de 440 de pagini. Eu vă spun că am respectat în totalitate normele academice. Teza mea este corectă. Aveţi aici toate probele”, a spus Kovesi, precizând că prima probă este chiar certificatul de căsătorie, pentru că s-a precizat că Kovesi Codruţa a plagiat-o pe Lascu Codruţa.

Procurorul-şef al DNA a mai spus că cei care vor face o sesizare la CNATCDU privind teza sa de doctorat trebuie să aducă şi probe. Întrebată dacă are de gând să facă ea o sesizare pentru a încheia acest subiect, Kovesi a răspuns negativ. ”Cine are îndoieli n-are decât să facă sesizare”, a spus ea.

PDF cu documentele cu care Codruta Kovesi a respins acuzatia de plagiat

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

CITEŞTE ŞI: Sebastian Ghiţă, despre Kovesi: Operează cu jumătăţi de adevăr. Când începe să acuze pe cineva, are pretenţia ca omul acela să tacă