Kremlinul este profund îngrijorat din cauza violenţelor de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza

Kremlinul şi-a exprimat marţi 'îngrijorarea cea mai profundă' în urma violenţelor înregistrate luni la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza şi le-a cerut 'tuturor ţărilor' să evite acţiunile care pot duce la sporirea tensiunilor actuale din zonă.

15 mai 2018, 11:02
Kremlinul este profund îngrijorat din cauza violenţelor de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza

”Situaţia, mai ales moartea a zeci de palestinieni, nu poate să nu provoace îngrijorarea cea mai profundă. Urmărim atent situaţia şi estimăm că toate părţile, în special membrii Cvartetului internaţional, trebuie să evite orice acţiune care poate provoca astfel de intensificări ale tensiunilor” în regiune, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Începând din 2002, Cvartetul internaţional pentru Orientul Mijlociu, format din ONU, Uniunea Europeană, SUA şi Rusia, şi-a asumat mandatul de a promova eforturile de pace, dar nu a reuşit să obţină rezultate concrete.

Cel puţin 110 palestinieni au fost ucişi în ultimele şase săptămâni, dintre care 58 numai în cursul zilei de luni (14 mai) – cea mai sângeroasă din conflictul israeliano-palestinian începând din 2014 – în timpul demonstraţiilor care au precedat ziua marcării ‘Nakba’. Protestatarii palestinieni, majoritatea tineri, cer încetarea blocadei impuse de Israel asupra Fâşiei Gaza şi retragerea coloniştilor evrei din teritoriile ocupate.

Citeşte şi Două ţări îşi recheamă ambasadorii din Israel

În urma violenţelor produse luni la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a solicitat trei zile de doliu şi o grevă generală în teritoriile palestiniene, denunţând încă o dată decizia SUA de mutare a ambasadei americane la Ierusalim.

Armata israeliană şi-a justificat acţiunile de luni de la frontiera cu Fâşia Gaza afirmând că soldaţii săi au urmat ‘procedurile operaţionale standard’ pentru a-i respinge pe palestinienii care au încercat să treacă de bariera de securitate.