Legea salarizării unitare. Sindicatele din Sănătate: Procentul de creştere a salarizării este în medie de 56,6% până în 2021

Reprezentanții sindicatelor din Sănătate au participat marți, la sediul Ministerului Muncii, la consultări pe tema proiectului Legii salarizării unitare. Proiectul Legii salarizării în sectorul bugetar pornește de la niște baze corecte și, după ce va fi discutat cu toate federațiile sindicale, va fi transmis direct la Parlament, a declarat, marți, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, subliniind că nu este perfectă, dar este o lege bună. La rândul său, premierul Sorin Grindeanu spune că scopul negocierilor pe legea salarizării este cel al realizării unei piramide salariale corecte. 

07 mart. 2017, 07:30
Legea salarizării unitare. Sindicatele din Sănătate: Procentul de creştere a salarizării este în medie de 56,6% până în 2021

UPDATE: Salariile din sistemul sanitar vor creşte din 1 ianuarie 2018, şi nu etapizat, vor fi creşteri şi de 110-120 la sută, iar tichetele de masă vor fi date din 1 iulie 2017, alte majorări urmând să fie etapizate până în 2021, a declarat, pentru News.ro, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope.

Citeşte şi ANUNŢ IMPORTANT în sistemul sanitar. Sanitas: Tichetele de masă vor fi date din 1 iulie 2017

„A fost o întâlnire foarte bună. Cel mai mare câştig obţinut astăzi (marţi, n.r.) vizează creşterile salariale pentru toţi angajaţii din sistem, medici, asistenţi, biologi, kinetoterapeuţi, psihologi şi ale categorii nemedicale, dar care lucrează în unităţi sanitare, inclusiv cei din asistenţa socială. Vorbim de creşteri de aproape sută la sută, în unele cazuri, chiar de peste sută la sută, adică 110-120 la sută”, a explicat, pentru News.ro, Iulian Pope, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.

Angajaţii din sănătate vor beneficia de aceste creşteri salraiale din ianuarie 2018, şi nu etapizat, a arătat Pope.

UPDATE Proiectul de lege a salarizării este unul bun, sumele cuprinse ne-au mulțumit, pentru început, și sperăm să nu avem surprize astfel încât o parte dintre colegii noștri să fie omiși, a declarat marți Leonard Bărăscu, președintele SANITAS, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii pe tema proiectului de lege privind salarizarea unitară.

„Am vizualizat un draft, deocamdată se mai poartă discuții pe el. Am cercetat dacă toată lumea este prinsă în acest draft, lucrurile merg spre bine, este o lege bună, sunt sume care pentru început ne-au mulțumit, dar sper să nu mai avem surprize ca data trecută, ca o parte dintre colegii noștri să fie omiși. Procentul de creștere este o medie de 56,6% până în 2021, în domeniul sănătății”, a declarat Leonard Bărăscu.

Acesta a precizat că își dorește ca federația să aibă cât mai repede proiectul de lege pentru a putea lucra pe anexe, respectiv pe regulamentul de sporuri.

„Nemulțumiri, pentru început, au fost de la colegii noștri, pentru că unora dintre ei nu li se mai dublează de la început sumele pe care le aveau. Vorbim de anumite specialități, cum ar fi cei din anatomia patologică. Sunt salarii destul de mari dar nu mai sunt duble, cum erau la prima variantă pe care au avut-o, dar aici încercăm cu reprezentanții să găsim soluții. Din punctul de vedere al Federației SANITAS, este bine cum s-a început. Se răspunde cerințelor pe care colegii le au din teritoriu, cu condiția să avem draftul cât mai repede și legea să iasă și mai repede, ca să putem lucra pe ceea ce înseamnă anexele, anume regulamentul de sporuri și celelalte lucruri care trebuie ordonate”, a mai spus Leonard Bărăscu.

Potrivit acestuia, proiectul include și două norme de hrană, care înseamnă două salarii minime pe economie, iar 5% din procentul alocat spitalului va rămân la nivelul ordonatorului de credite.

„Avem în plus, nu ca o compensare în mod neapărat, dar sunt două norme de hrană, care înseamnă două salarii minime pe economie. În afară de aceasta, 5% din procentul alocat spitalului rămâne la nivelul ordonatorului de credite, iar acest lucru este foarte important și poate să crească sumele pe care le vor primi colegii noștri”, a spus președintele SANITAS.

La rândul său, președintele Federației Ambulanța, Gheorghe Chiș, a declarat că apreciază intenția Guvernului de a se ocupa și de salariile medicilor rezidenți.

Iulian Pope, prim vicepreședintele SANITAS, a subliniat că personalul medical va avea funcții comune cu asistența socială.

„Regulamentul de sporuri va fi o altă discuție. Sănătatea și asistența socială vor fi dintre domeniile cu o salarizare decentă, să spun așa, vor fi creșteri importante pentru medici, de peste 100%. Mai avem un lucru bun, faptul că și în această lege, asistența socială intră alături de sănătate, cu funcțiile comune, iar aici vorbesc despre medici, asistenți medicali, acestea fiind funcții comune, deci a fost o discuție bună, ar fi putut fi și mai bună, dacă aveam un draft al legii”, a declarat Iulian Pope.

Reprezentanții sindicatelor din Sănătate s-au întâlnit, marți, la sediul Ministerului Muncii, cu ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, și ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, pentru consultări pe tema proiectului Legii salarizării unitare.

Seria de consultări cu reprezentanții sindicatelor pe marginea proiectului de lege privind salarizarea unitară continuă joi, 9 martie, cu reprezentanții sindicatelor din educație.

UPDATE Scopul negocierilor purtate pe marginea noii legi a salarizării unitare a bugetarilor este cel al așezării unei piramide corecte, astfel încât responsabilitatea pe care o au bugetarii să fie reflectată în nivelul de salarizare, a declarat premierul Sorin Grindeanu, marți, la Radio România Actualități (RRA).

„Trebuie să existe o piramidă corectă, acesta este scopul legii salarizării unice. Corect, dintr-o perspectivă cât se poate de normală, și anume responsabilitatea pe care o au bugetarii să fie reflectată în ceea ce înseamnă nivelul de salarizare”, a declarat Sorin Grindeanu într-un interviu la RRA, întrebat ce se negociează în această perioadă la Ministerul Muncii pe marginea noului proiect de lege a salarizării unitare: creșteri de salarii pentru toată lumea sau o mai bună așezare a grilei de salarizare.

UPDATE Proiectul Legii salarizării în sectorul bugetar pornește de la niște baze corecte și, după ce va fi discutat cu toate federațiile sindicale, va fi transmis direct la Parlament, a declarat, marți, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, subliniind că nu este perfectă, dar este o lege bună.

„Deocamdată suntem în discuții cu sindicatele. Eu cred că este o lege bună, sigur că nu cred că este o lege perfectă, nicio lege nu mulțumește pe toată lumea, dar măcar este o lege care pornește de pe niște baze corecte și urmează ca, după ce trecem prin toate federațiile sindicale, să transmitem proiectul de lege direct la Parlamentul României”, a spus ministrul Muncii, la finalul discuțiilor cu sindicaliștii din Sănătate pe marginea proiectului.

UPDATE.  „Am încercat şi am reuşit în decembrie, anul trecut, să obţinem creşteri în aproape tot sistemul sanitar. Suntem mulţumiţi de ce am făcut în 2016, dar azi suntem aici să vorbim de o nouă lege a salarizării. Predictibilitatea în sistemul sanitar e importantă pentru noi toţi, pentru toţi colegii din sistemul sanitar. Am venit aici cu o agenda nouă pentru că aşteptăm draftul legii salarizării, pe care nu îl avem astăzi, că să putem discuta concret. Vrem să vedem o ierarhizare a salarizării în sistemul medical, să vedem unde se găseşte medicul, infirmierul, şi aşa mai departe. Azi venim la o primă întâlnire, vor fi multe sper eu, comisii de lucru, noi avem planurile noastre, am văzut doar în presă ce a declarat doamna ministru, vrem să vedem sursele de finanţare, concret!” a declarat, la intrarea în Ministerul Muncii, Iulian Pope, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.

Consultările pe tema proiectului de act normativ au început luni. Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, s-au întâlnit cu sindicatele reprezentative din ordinea publică (personal MAI), dar și ale personalului contractual din cadrul MApN.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii reprezentanții sindicatelor și cei ai ministerelor au căzut de acord, în ansamblu, asupra proiectului Legii salarizării unitare.

Citeşte şi: Olguţa Vasilescu, despre Legea salarizării: Creşterile sunt etapizate pe următorii ani. Acum este un haos în salarizarea bugetarilor

„Totuși, reprezentanții MMJS au transmis partenerilor de dialog social că așteaptă sugestii, în perioada următoare, în cazul în care reprezentanții sindicatelor vor descoperi inadverdențe, după o mai atentă consultare a documentelor”, precizează sursa citată.

Sindicatele au ridicat, în cadrul acestei întâlniri, și alte probleme care țin de veniturile din prezent ale personalului MAI, convenindu-se ca ministerele cu atribuții în acest domeniu să poarte, în continuare, discuții cu reprezentanții salariaților, în vederea identificării de soluții.

Pe de altă parte, se va forma un grup de lucru la care va participa și specialiști din cadrul instituțiilor militarizate, ai căror angajați nu pot adera la mișcări sindicale.