Lia Olguţa Vasilescu, la CAB: Doi denunţători mi-au cerut lucruri ilegale. Altul a sărit să mă bată UPDATE

Curtea de Apel București a decis, miercuri, să revoce măsura arestului la domiciliu pentru primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, în dosarul în care aceasta este acuzată de procurorii DNA de luare de mită. Avocaţii edilului şi procurorii DNA au contestat decizia luată săptămâna trecută de instanţă. 

06 apr. 2016, 06:07

UPDATE ora 10.45 Lia Olgua Vasilescu la ajuns la Curtea de Apel Bucureşti.

„Nu inteleg foarte bine cine este mituitorul si cine este mituitul. Inteleg ca eu sunt mituitul, pentru ca mi-am facut capital electoral varuind niste blocuri. In rest, nu s-a retinut in sarcina mea absolut nimic de bani, nici procurorul nu a vorbit despre aceasta chestiune. In Romania anului 2016, se aresteaza pentru ca primarii varuiesc niste blocuri cu ajutorul sponsorilor, nici macar din bani publici„, a declarat Olguţa Vasilescu.

„Am vazut declaratiile de la dosar. Nu sunt impotriva mea. Denuntarii spun ca a fost o rugaminte din partea primariei si s-au gandit ca este bine sa lucreze bine cu primaria din Craiova. Oamenii de afaceri au propus ca aceasta sponsarizare sa se faca printr-un ONG, pentru ca legea nu permite ca oamenii de afaceri sa sponorizeze primaria si primaria, la randul ei, sectorul privat, adica asociatiile de proprietari. Iar ONG-ul a facut-o pe baza de voluntariat, nici macar un singur leu nu a ramas in acel ONG. Aceasta este speta”, a mai spus edilul.

Lia Olguţa Vasilescu a explicat şi contractul prin care a fost adus în Craiova artistul Goran Bregovici, plăţile pentru acest eveniment fiind făcute din fondurile de campanie ale USL.

Contractul prin care Goran Bregovici a fost adus in Craiova a fost platit de catre USL. L-am adus in fata anchetatorilor, la care am atasat si alte contracte pentru serviciile de curatenie, serviciile de paza, ambulanta, tot ce se face in cadrul unui concert. Toate, platite din fondurile de campanie ale USL, prin mandatari financiari”, a spus Vasilescu.

Primarul Craiovei a precizat că împotriva sa au făcut denunţuri trei persoane, toate cu dosare penale. Mai mult, a adăugat aceasta, unul dintre denunţători a vrut să o bată pentru că nu a acceptat să-şi dea acordul pentru construirea unui bloc de nouă etaje.

Sunt trei denuntatori, toti trei cu dosare penale. Doi dintre ei au venit sa imi ceara niste lucruri ilegale, unul a fost scos cu politia locala din primaria Craiova, pentru ca a incercat sa ma agreseze fizic. Alti trei denuntatori nu spun ca m-au auzit pe mine cerand ceva pentru campania electorala, ci i-au auzit pe ei vorbind despre aceste lucruri. Astea sunt probele.

Unul dintre denuntatori a cerut un contract de lucrari, moment in care m-am ridicat de la masa si i-am spus ca sub nicio forma nu voi accepta sa vorbesc despre licitatii. Din acel moment, niciun om de afaceri nu s-a mai apropiat de mine. De trei si jumtatate, eu nu ma intalnesc in niciun cadru privat sau la primarie singura cu oamenii de afaceri. Totodeauna, langa mine sunt minim doi functionari din primarie, tocmai pentru ca ma gandeam ca cineva m-ar putea pune intr-o astfel de situatie.

Cel de-al doilea a venit cu o autorizatie de constructie, de noua etaje. Am verificat personal, la fata locului, daca se poate da aceasta autorizatie. Intre patru blocuri de noua etaje, venea sa planteze inca unul de noua etaje, la distanta de nici 20 de metri de celelalte blocuri. I-am spus ca decat sa ingrop de vii cateva sute de familii, mai bine imi tai o mana. A sarit la mine sa ma bata. A fost chemata politia locala, am declaratie, am probe pentru tot ce sustin. Ei au doar denunturi„, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei a fost plasată în arest la domiciliu pe 31 martie printr-o decizie a Tribunalului București. Lia Olguța Vasilescu este acuzată că şi-a folosit influenţa ca vicepreşedinte al PSD Dolj pentru a obţine sponsorizări de la oameni de afaceri pentru campania electorală din 2012 şi că a primit apoi mită în calitate de primar.

Acuzațiile aduse de procurori se referă la sponsorizări pentru campania electorală din 2012. Potrivit DNA, mai mulți oameni de afaceri „au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic”.

Au fost obținute astfel „donații” de peste 135.000 de euro, cu care s-au realizat materiale electorale și au fost organizare spectacole pentru campania Liei Olguța Vasilescu, potrivit DNA. „Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, se mai arată în comunicatul procurorilor.

O altă acuzație se referă la o mită de aproape 550.000 de lei pe care Lia Olguța Vasilescu ar fi primit-o de la oameni de afaceri în schimbul unor contracte pentru lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova. Banii ar fi fost virați prin intermediul ONG-ului condus de Elena Daniela Popescu.

CITEŞTE ŞI: Olguţa Vasilescu le-a zis magistraţilor că DNA nu o acuză că ar fi primit bani, ci că şi-a construit o imagine