Liderii politici votează la ALEGERILE PARLAMENTARE 2016. Vezi declaraţiile complete UPDATE

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Lideri politici, miniştri, candidaţi la alegerile parlamntare au votat, duminică, pentru o Românie prosperă, în care să dispară corupţia şi minciuna. Mesajul comun al politicienilor pentru români este să iasă în număr cât mai mare la vot.

11 dec. 2016, 08:20
Liderii politici votează la ALEGERILE PARLAMENTARE 2016. Vezi declaraţiile complete UPDATE

UPDATE Ralucă Prună: Am votat pentru o reprezentare parlamentară mai curată, mai puțin coruptă

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat duminică că a votat „pentru o reprezentare parlamentară mai curată, mai puțin coruptă și mai responsabilă”. „Am votat cu speranța că vom fi mai bine reprezentați”, a declarat ministrul Justiției.

Raluca Prună a votat la Școala gimnazială Luceafărul din Capitală.

UPDATE Ministrul Mediului: Am votat pentru o Românie pe care mi-o doresc modernă

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a declarat duminică, ieșirea de la urne, că a votat pentru o Românie modernă, din care românii să nu-și mai dorească să plece.

„Am venit cu foarte mari emoții. Chiar simt că este o zi istorică pentru România, am venit cu foarte multă speranță și cu încredere că românii vor decide astăzi ce e cel mai bine pentru țara noastră. Am votat pentru mai multe lucruri: am votat pentru o Românie pe care mi-o doresc modernă, am votat pentru o Românie în care bunul simț și buna cuviință să revină, să fie norma dominantă, respectul între noi, bunătatea și demnitatea oamenilor. Am votat pentru o Românie din care românii să nu-și mai dorească să plece, așa cum de-a lungul anilor au făcut-o milioane de români, am votat cu gândul la cei care în 1989 ne-au dat acest drept și această responsabilitate pe care o avem astăzi de a ne exercita votul, am votat cu gândul la cei care și-au pierdut viața anul trecut la Colectiv”, a spus Cristiana Pașca Palmer.

Ministrul a adăugat că a votat „cu foarte mult speranță și încredere că cei care ies astăzi la vot își arată cu adevărat iubirea față de țară și că vor să decidă soarta țării ei înșiși, să nu o lase pe mâna altora”.

UPDATE Marian Munteanu: Am votat cu încredere și speranță pentru normalitate

Președintele Alianței Noastre România (ANR), Marian Munteanu, a declarat duminică, la ieșirea de la urne, că a votat pentru normalitate, cu nădejdea că în Parlament vor fi oameni cinstiți și corecți.

„Am votat cu încredere și speranță pentru normalitate, pentru valorile firești ale vieții noastre, cu o nădejde foarte puternică și cu speranța că vom avea reprezentanți în Parlament oameni cinstiți, corecți, oameni de care țara aceasta are nevoie pentru a ne reprezenta într-un mod mai bun, mai constructiv”, a spus Munteanu.

El și-a exprimat speranța într-un viitor mai bun pentru români. „Am mari speranțe la viitor, în viitorul României, în viitorul nostru al tuturor și să dea Dumnezeu ca cei care vor fi aleși să își facă datoria cu cinste, corectitudine față de țară și popor”, a completat el.

Marian Munteanu a spus că a fost o campanie electorală „tăcută, ternă, fără foarte multă culoare”.

El a adăugat că nădăjduiește că, în pofida unor „blocaje” și „tentative de manipulare”, românii vor putea lua decizii bune pentru viitorul lor și al țării. „A fost o campanie electorală tăcută, ternă, fără foarte multă culoare, vânzoleală, dar eu nădăjduiesc că, în pofida unor blocaje care s-au manifestat, tentative de manipulare printr-o serie de sondaje, (…) cred că cetățenii și-au putut face o părere despre ce se oferă constructiv și vor lua deciziile cele mai bune pentru viitorul lor și al țării noastre”, a conchis Munteanu.

Președintele ANR, a venit însoțit la vot de Dan Tănasă, candidat la Camera Deputaților pentru București. Acesta a declarat că a votat cu speranța că în Parlament va exista „o voce puternică care să reprezinte și românii din Harghita și Covasna”. „Am votat cu speranța că se vor regăsi în Parlamentul României și oameni patrioți care vor milita pentru valorile tradiționale, familia tradițională, pentru un viitor mai bun copiilor noștri”, a afirmat Tănasă.

UPDATE Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: Astăzi, la sfârșitul zilei, o să știm încotro merge România

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, duminică, la Brănești, că este important la oamenii să iasă la vot.

„Cred că astăzi, la sfârșitul zilei, o să știm încotro merge România și asta o să depindă de votul fiecăruia dintre noi și, sigur, de câți o să vină la vot. Din experiența mea de șase luni la Ministerul Sănătății, pot spune că îți trebuie curaj și că trebuie să ai cu cine, sigur. Lucrurile se pot schimba. Cred că trebuie să meargă toată lumea la vot. Fraților, mergeți la vot! Cred că este esențial ca lumea să vină astăzi la vot și cred că lucrurile se pot schimba și treabă este o grămadă de făcut”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

El a votat, duminică, la secția de votare amenajată în incinta Căminului Cultural din Brănești, județul Dâmbovița.

UPDATE Ministrul Transporturilor: Am votat pentru o Românie mai prosperă, o Românie cu infrastructură

Ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a declarat că a votat la scrutinul pentru parlamentare pentru o Românie mai prosperă, cu autostrăzi și căi ferate modernizate cât mai repede.

Sorin Bușe a votat la Colegiul Național „Sfântul Sava” din Capitală. „Am votat pentru viitorul României, pentru o Românie mai prosperă, mai bună, cu un trai mai îmbelșugat. Pentru că e domeniul meu, am votat pentru o Românie cu o infrastructură, cu autostrăzi făcute cât mai repede, cât mai bine, cu niște căi ferate modernizate cât mai repede, cu vagoane cu care să se poată circula civilizat, fără întârzieri, cu distanțe parcurse în cel mai scurt timp posibil”, a afirmat ministrul.

Acesta a adăugat că a votat astfel încât mari companii de transport sau puncte strategice din țară — precum Portul Constanța — să devină „vectori de dezvoltare” ai țării. „Am votat pentru o Românie cu o companie națională de aviație TAROM care va ieși din criză. Este un vector național. Am votat pentru o Românie în care, de asemenea, Portul Constanța va deveni unul dintre vectorii de dezvoltare ai României, se va dezvolta la o altă capacitate”, a mai afirmat ministrul.

Sorin Bușe a încurajat cetățenii să voteze, indiferent de opțiunea lor. „Am votat pentru viitor și încurajez toată lumea să voteze, să ne exprimăm o alegere, indiferent care este aceea, în așa fel încât să putem avansa spre o cale mai bună”, a subliniat ministrul Transporturilor.

UPDATE Tomac: Am votat cu gândul la românii care s-au născut după 1989 şi care trebuie să înţeleagă că această ţară este a lor

Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac a mers la vot împreună cu fiul său, el spunând că a votat cu gândul la românii care s-au născut după 1989 şi care trebuie să înţeleagă că această ţară este a lor.

”Am votat cu gândul la românii care în 1989 au ieşit în stradă şi nu s-au mai întors acasă. Ei sunt românii care nu au reuşit niciodată să voteze liber şi lor trebuie să le purtăm recunoştinţă. Am votat însă şi cu gândul la românii care s-au născut după 1989 şi ei trebuie să înţeleagă că această ţară este a lor. România viitorului este România lor şi ei trebuie să se implice. Mi-aş dori mult ca această tânără generaţie să nu mai fie o generaţie de sacrificiu, ci o generaţie curajoasă care îşi ia ţara înapoi şi care se implică pentru construirea viitorului ei”, a declarat Tomac la ieşirea din secţia de votare.

El a spus că viitorul Parlament are obligaţia să pregătească cel mai important proiect politic: unirea României cu Republica Moldova. ”Sunt convins că vor fi surprize multe astăzi, iar după ora 21.00 vom avea o surpriză frumoasă”, a mai spus preşedintele executiv al PMP.

UPDATE Quintus: Sper să avem un guvern în care să fie reprezentată majoritatea reală a parlamentarilor; Guvernul va fi politic

Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat că alegerile de duminică pot schimba destinul României, exprimând-și speranța că în viitorul Guvern va fi reprezentată majoritatea „reală” a parlamentarilor.

„Sunt aici (…) pentru că socotesc că țara, noi toți, românii, ne găsim într-un moment de mare răspântie. Cred că ziua de astăzi poate să schimbe într-un fel sau în altul destinul acestei țări în care trăiesc de o sută de ani. (…) Totul depinde de înțelepciunea și mai ales de prezența alegătorilor noștri. Dacă avem noroc și cu o vreme bună și își dau seama că votul lor contează enorm și depășim 50, poate spre 60 de procente, totul este în regulă. Altfel, hotărăște țara și soarta țării un număr mic care nu reprezintă în întregime poporul nostru”, a spus Quintus, după ce a votat.

Totodată, președintele de onoare al PNL și-a exprimat speranța că în viitorul guvern va fi reprezentată majoritatea „reală” a parlamentarilor.

„Sper ca de acum încolo să avem un Guvern în care să fie reprezentată majoritatea reală a parlamentarilor, sper ca Parlamentul, așa cum era pe vremea mea, să își facă datoria (…) și mai sper ca prim-ministrul care se va așeza acolo și Guvernul — sigur că va fi politic, nu am nicio îndoială — să înțeleagă mai bine nevoile noastre și să ne guverneze pe noi și mai puțin pe niște alte interese care nu sunt ale românilor”, a adăugat Quintus.

UPDATE Atanasiu: Am stat la coadă la vot, cred că din ’90 nu s-a mai stat la coadă, premisele sunt bune

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu, care candidează pentru un mandat de senator la Buzău, a declarat că a votat ”cu mare încredere”, pentru că buzoienii au înţeles ”oferta” PNL, el adăugând că a stat zece minute la coadă pentru a vota, ceea ce nu s-a mai întâmplat din anii ’90.

Atanasiu a votat la secţia 50 de la Liceul Pedagogic din municipiul Buzău. ”Am votat cu mare încredere pentru că le-am prezentat buzoienilor o listă de candidaţi redutabilă, cu mare încredere, fiindcă sunt convins că buzoienii au înţeles oferta noastră, că îşi doresc să ducă o viaţă mai bună, îşi doresc ca nepoţii şi copiii lor să nu mai fie nevoiţi să plece să-şi caute un trai decent în altă parte, vor venituri decente acasă la ei. În judeţul Buzău, spre deosebire de toate prognosticurile făcute până acum, avem o vreme minunată în plină iarnă, o prezenţă foarte bună la vot, nepreconizată de niciun analist şi de niciun sondaj, şi sper să avem cea mai bună surpriză în urma votului. Buzoienii au făcut ce mă aşteptam, vin în număr mare la vot, mai mare decât era preconizat, am stat la coadă la vot, cred că din ’90 nu s-a mai stat la coadă, premisele sunt bune”, a declarat Teodor Atanasiu.

Şi preşedintele PNL Buzău, Cristinel Romanescu, primul pe lista pentru Camera Deputaţilor, a stat la coadă pentru a vota.

„Am votat cu gândul la o Românie mult mai dezvoltată, la un Buzău european, am votat cu gândul la tinerii noştri, tineri care parcă prea mulţi vor să plece în străinătate să îşi câştige existenţa, lucru pentru care personal nu sunt deloc bucuros, aştept să avem o Românie care să asigure mai multe locuri de muncă, bine plătite, şi cu această ocazie, invit buzoienii şi românii, deopotrivă, să nu piardă oportunitatea de a vota. Îi invit pe toţi la vot”, a spus Romanescu.

UPDATE Ion Iliescu spune că a votat pentru pace și ca persoanele cu venituri mici să o ducă mai bine

Fostul președinte Ion Iliescu, președinte de onoare al PSD, spune că a votat „pentru pace” și pentru o viitoare componență a Parlamentului care să aducă „mai multă satisfacție oamenilor”, mai ales celor cu venituri mici.

„Pentru pace (n.r. — am votat). (…) Sper să se consolideze niște procese care au evoluat într-un sens pozitiv, să fie limitate o serie de devieri de la mersul lucrurilor, așa cum dorește lumea, și să ofere viitoarea componență a Parlamentului mai multă satisfacție oamenilor și mai ales oamenilor care duc greul, cei care au venituri mici, care se descurcă greu cu ele. Rămâne pentru noi o problemă majoră, ca mersul țării, datele pe ansamblu să se reflecte în viața oamenilor și în viața mai bună a celor mulți”, a declarat fostul șef de stat, duminică, la secția de la Liceul „Jean Monnet” din Capitală.

Potrivit acestuia, este în primul rând interesul fiecăruia să fie prezent la vot.

„Dacă vrea să vadă îmbunătățindu-se ceva, prezența la vot este absolut obligatorie. Și cred că un număr mare de oameni înțeleg acest lucru. Sigur, sunt și oameni care nu mai au încredere — ăsta este un aspect negativ al evoluției noastre, oamenii nu mai au încredere în structurile statale, în cei care sunt aleși, care nu totdeauna au răspuns nevoilor. Dar trebuie să facem această ruptură și să dăm mai multă încredere oamenilor și comunicarea aceasta sufletească între cei aleși și alegători să fie temeiul consolidării democratice”, a argumentat fostul președinte, care a venit singur la vot.

UPDATE Turcescu: Am votat cu multă încredere şi cu foarte multă speranţă. Sunt convins că românii vor face alegerea corectă. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine

Robert Turcescu, candidat din partea PMP Constanţa pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor, a declarat că a votat ”cu multă încredere şi cu foarte multă speranţă”, fiind convins că ”românii vor face alegerea corectă” la aceste alegeri parlamentare.

Robert Turcescu a votat, duminică, la secţia de la Liceul Teoretic Traian din municipiul Constanţa, unde a venit însoţit de Dorel Onaca, candidat pe prima poziţie pentru Senat, Magda Bistriceanu, aflată pe a doua poziţie pentru Camera Deputaţilor şi cu mai mulţi membri din conducerea organizaţiei judeţene a PMP Constanţa.

”Am votat cu multă încredere şi cu foarte multă speranţă şi sunt convins că aici la Constanţa, dar şi în întreaga ţară, românii vor face alegerea corectă. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine”, a spus Robert Turcescu.

UPDATE Lia Olguţa Vasilescu: Am votat pentru un Parlament eficient, care să dea României un guvern care să gândească româneşte

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că a votat ”pentru un Parlament eficient, care să dea României un guvern competent, care să gândească româneşte”, ea îndemnându-i pe craioveni să iasă la vot.

Vasilescu a votat la secţia nr. 123 de la Liceul CFR din Craiova, unde a venit împreună cu fiul său şi cu sora sa, dar şi cu colegi din PSD.

„Am votat pentru un Parlament eficient, care să dea României un guvern competent, care să gândească româneşte, care să se preocupe de România în principal, care să se gândească la firmele româneşti, la ţăranul român, la muncitorul român, la pensionarul român. Şi cred că azi vom avea o zi foarte frumoasă, am văzut foarte multă lume ieşind la vot încă de dimineaţă. Cred că vom avea o participare mai mare decât la alegerile din 2012 pentru Parlamentul României şi asta nu poate să mă facă foarte optimistă în ceea ce priveşte rezultatul”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, la ieşirea de la vot.

Ea i-a îndemnat pe alegători să meargă la urne. „Îi îndemn pe toţi craiovenii, pe care i-am văzut deja în număr foarte mare la vot, să nu rateze acest moment pentru că este foarte important, inclusiv pentru oraşul nostru, pentru judeţul nostru, ceea ce se va întâmpla astăzi”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu deschide lista PSD Dolj pentru Camera Deputaţilor.

UPDATE Anca Dragu: Am votat pentru viitorul României

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a declarat, duminică, că a votat pentru viitorul României.

„Am votat pentru viitorul României, pentru viitorul copiilor noștri. Am votat pentru că în România oamenii trebuie să trăiască în demnitate, trebuie să fie respectați de statul român și cred în viitorul acestei țări”, a spus ea.

Anca Dragu a votat la Liceul „Cervantes” din București, alături de fiul ei.

UPDATE Dîncu: Trebuie ca România să se întoarcă acasă; să se întoarcă acasă și cei care sunt, dar nu se simt acasă

Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat, duminică, după ce și-a exercitat dreptul de vot pentru alegerile parlamentare, că a votat singurul proiect de dezvoltare a României din campania electorală și pentru ca românii să se întoarcă acasă, inclusiv cei care sunt acasă, dar nu se simt așa.

„Am votat pentru resetarea sistemului, pentru a schimba logica sistemului politic din România, a trece de la o politică a dezbinării, a războiului politic continuu, a războiului permanent, la o politică a dezvoltării. Cred că trebuie, azi, când suntem în ceasul al 12-lea, mai avem doi ani până la 100 de ani de stat național, trebuie să schimbăm violent modul în care facem politică, să facem un nou contract social. Cred că în acest contract social oamenii trebuie puși pe primul loc, oamenii înaintea profitului, trebuie să ne gândim la fericirea oamenilor și mai puțin la statistici și la scheme de dezvoltare statistică. Am senzația că oamenii așteaptă în acest moment de la politicieni altceva decât ceea ce am oferit noi până acum în 25 de ani și cred că trebuie să coborâm la aceste vise ale oamenilor și să începem să le punem în fața politicii, ca principalul scop al politicii”, a afirmat Vasile Dîncu.

Potrivit acestuia, e nevoie de o politică a dezvoltării și nu de una ideologică, a împărțirii României în două.

„România are nevoie în acest moment mai mult de o politică civilă, o politică de dezvoltare, o politică de lucrări publice și mai puțin de o politică a continuei lupte ideologice, a împărțirii României în două, o Românie bună și o Românie rea, o Românie a celor care sunt curați și o Românie a celor care nu sunt curați etc. Cred că este un moment în care trebuie să valorificăm ceea ce are bun România, resursele noastre, ca România să se poată întoarce acasă. Să se poată întoarce acasă și cei care sunt acasă, dar nu se simt bine în acest moment acasă. O politică pentru oameni, asta cred că este scopul politicii noastre în viitor și acesta este proiectul în care cred. Am votat singurul proiect care a fost în această campanie electorală, singurul proiect de dezvoltare a României”, a conchis Vasile Dîncu.

Vicepremierul Vasile Dîncu a votat la secția nr. 117 din Cluj-Napoca, alături de soția sa, Maria.

UPDATE Mircea Dumitru spune că a votat pentru seriozitate, profesionalism, consecvență și integritate

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a afirmat că a votat duminică pentru ca reprezentanții românilor în Parlament în următorii patru ani să aducă cu ei valori precum seriozitatea, profesionalismul, dar și consecvența și integritatea.

„Astăzi am votat pentru ca reprezentanții noștri în Parlament în următorii patru ani să aducă cu ei câteva valori în care cred foarte sincer. Am în vedere seriozitatea, profesionalismul, dar și consecvența și integritatea. Cred că acestea ar fi câteva valori importante pe care parlamentarii, senatorii și deputații, ar trebui să le aibă în vedere atunci când legiferează pentru țara noastră”, a afirmat Dumitru la ieșirea de la urne.

UPDATE Kelemen: Am votat pentru o reprezentare puternică a comunității maghiare în Parlament, pentru o Transilvanie puternică

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a votat duminică la secția din satul său natal Cîrța și a declarat la ieșirea de la urne că a votat pentru o reprezentare puternică a comunității maghiare în Parlament, astfel încât aceasta să nu poată fi ocolită când se iau decizii importante.

„Am votat pentru o reprezentare puternică a comunității maghiare în Parlamentul României, pentru o Transilvanie puternică și o Românie mai bună. Să avem o reprezentare puternică și să nu putem să fim ocoliți când se iau decizii importante. Sper că începând de mâine lucrurile se vor îndrepta acolo unde nu au fost drepte în ultimii ani”, a declarat Kelemen Hunor.

Întrebat ce așteptări are de la viiitorul Parlament, liderul Uniunii a spus că trebuie întărit statul de drept și trebuie făcute reforme în domeniile social, economic și în ceea ce privește apărarea drepturilor comunității maghiare.

„Sunt multe lucruri care trebuie discutate și trebuie rezolvate. Trebuie întărit statul de drept, fiindcă în ultimii ani am observat că în foarte, foarte multe cazuri legile ori nu au fost respectate, ori au fost interpretate în mod greșit, contrar spiritului legiuitorului, și, bineînțeles, reformele necesare în domeniul social, economic și în ceea ce privește apărarea drepturilor comunității maghiare. Mai mult decât s-a făcut în ultimii ani”, a afirmat Kelemen Hunor.

El și-a exprimat speranța că oamenii vor veni la vot, susținând că s-a făcut o mobilizare în acest sens.

Kelemen Hunor a venit la secția de votare însoțit de soția sa Eva și de cei doi copii, Hanna și Magor. Fiica sa, Hanna, a intrat cu el în cabina de vot și tot ea a fost cea care, ajutată de Kelemen Hunor, a introdus buletinele în urnă.

UPDATE Bogdan Diaconu (PRU): Am votat pentru o Românie a românilor

Președintele Partidului România Unită (PRU), Bogdan Diaconu, a afirmat la secția de votare de la Școala Generală nr. 162 că a votat „pentru o Românie a românilor”.

„Am votat pentru o Românie unită, am votat pentru o Românie a românilor, am votat pentru o Românie a tuturor românilor și am votat pentru ca românii să fie singurii stăpâni în țara noastră. Am votat pentru o guvernare națională, pentru a opri politicile antinaționale, am votat pentru o viitoare guvernare care să aibă grijă de această casă a noastră, mare și frumoasă, numită România”, le-a declarat el jurnaliștilor.

UPDATE Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc: Urmează vremuri dificile, îi îndemn pe toţi să meargă la vot

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a votat, duminică, pentru cei care cred că România merge înainte prin investiţii şi locuri de muncă şi i-a îndemnat pe clujeni, dar nu numai, să meargă la vot pentru că ţara are nevoie de o guvernare stabilă, deoarece urmează vremuri dificile.

Emil Boc a declarat, duminică, la ieşirea din secţia de votare, că România are nevoie de consolidarea statutului său în UE, în NATO şi în parteneratul strategic cu SUA.

„Am votat cu cei care cred că România merge înainte prin investiţii şi locuri de muncă. Investiţiile şi locurile de muncă reprezintă cea mai bună cale spre creşterea economică şi cea mai bună formă de protecţie socială. Îi îndemn pe toţi clujenii să meargă la vot, avem nevoie de o guvernare stabilă, pentru că urmează vremuri dificile. Trăim într-un context geopolitic destul de încărcat, opţiunile vecinilor noştri le cunoaşteţi, România are nevoie de consolidarea statutului său în UE, în NATO şi în parteneratul strategic cu SUA. De asemenea, anul viitor urmează alegeri în Franţa, Germania, Olanda, Italia. E bine să avem un guvern stabil legitim, iar această legitimitate nu poate rezulta decât printr-o largă participare la vot a românilor. De aceea îi invit pe toţi să meargă la vot”, a spus Boc.

Emil Boc a votat, duminică, la secţia nr. 48 din Cluj-Napoca, alături de soţia sa, Oana, edilul fiind însoţit de lideri ai PNL Cluj.

UPDATE Gorghiu: Votez pentru normalitate, pentru speranță și nu resemnare

Președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că și-a exprimat votul pentru „normalitate, pentru speranță, și nu resemnare”, „pentru soluții realiste, nu fantezii”, ea prezentându-se la urne duminică dimineața, în jurul orei 10,30, la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.

„Votez pentru copilul meu, familia mea, pentru apropiații mei, pentru toți oamenii pe care nu aș vrea să îi dezamăgesc”, a afirmat liderul PNL, candidat pe prima poziție a listei PNL Timiș pentru Senat, ea adăugând că este pentru prima oară când a votat la acest liceu, pe care l-a absolvit mama sa.

De asemenea, Gorghiu a arătat că a votat „pentru Normalitate, pentru speranță, și nu resemnare”, „pentru soluții realiste, nu fantezii”.

Liderul PNL a mai spus că îi îndeamnă pe toți tinerii să își ia prietenii, familia și cunoscuții și să meargă la vot și să demonstreze astfel că „orice strategie legată de absenteism este istorie”.

UPDATE Nicuşor Dan: Am convingerea că azi va fi o zi istorică pentru România

Liderul USR, Nicuşor Dan, a mers la vot împreună cu soţia sa şi fetiţa lor, el declarând că a votat pentru o nouă clasă politică, pentru un alt fel de a face politică şi pentru un viitor mai bun pentru toţi românii, el exprimându-şi convingerea că astăzi va fi ”o zi istorică pentru România”.

„Am votat pentru o nouă clasă politică, am votat pentru un alt fel de a face politică, am votat pentru un viitor mai bun pentru toţi românii. Din ce am vorbit cu oamenii pe care i-am întâlnit, din ce ne transmit colegii noştri din judeţe, am convingerea că azi va fi o zi istorică pentru România”, a declarat Nicuşor Dan.

El a votat la şcoala 279 din Bucureşti.

UPDATE Motoc: Am votat cu speranța că românii vor avea mai multă încredere unii în alții

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat, duminică, la ieșirea de la urne, că a votat pentru ca tot mai mulți români să fie convinși că viitorul lor cel mai bun este în țară, dar și cu speranța că românii vor avea mai multă încredere unii în alții.

„Am mai fost dominat și de gândul de a vota pentru ca tot mai mulți români să fie convinși că viitorul lor cel mai bun este în România. Am votat cu gândul la copiii noștri, la viitor și cu speranța că după aceste alegeri, într-o măsură mai mare, românii vor avea mai multă încredere unii în alții, se vor sprijini mai mult unii pe alții, pentru că împreună este evident că putem face lucruri extraordinare”, a spus Motoc.

El a precizat că a votat de fiecare dată până acum, opinând că orice alegere este șansa unui nou început.

„În final de an de grație 2016 sunt încredințat că e în puterea noastră să facem România să se dezvolte rapid, frumos și corect. Am votat și din postura celui care pe parcursul anului am putut să măsor mai bine dimensiunea degradării contextului de securitate din regiunea noastră, dimensiunea volatilității politice din multe părți din proximitatea României și, ca atare, am votat cu conștiința că avem nevoie de o apărare puternică, de parteneriate solide și de relații bune în Europa și în cadrul NATO”, a adăugat ministrul.

Motoc a menționat că s-au luat măsuri pentru ca toții militarii români care se află în misiuni în străinătate să-și poată exercita dreptul la vot.

„A început deja votarea în unele dintre aceste teatre de operații. Ca să dau numai un exemplu, pentru cei 631 de militari din Afganistan sunt organizate trei secții de votare la bazele militare Kabul și Kandahar. Am transportat în timp util întreg materialul de vot. Este un bun nivel de informare despre condițiile de exercitare a votului și formalitățile care trebuie îndeplinite”, a afirmat demnitarul.

Referitor la prezența la vot, Motoc a declarat că nu este expert în acest domeniu, dar a remarcat „vremea extrem de prielnică”, dar și „emulația” din ultimele zile din spațiul public și de pe rețelele de socializare.

UPDATE Constantin: Am votat cu speranța că începând de mâine din România vor dispărea ura și dezbinarea

Copreședintele ALDE Daniel Constantin afirmă că a votat cu speranța ca după alegeri din România să dispară ura și dezbinarea.

„Am votat cu speranța că începând de mâine din România vor dispărea dezbinarea și ura pe care unii au încercat să o permanentizeze în societatea românească. Însă România e o țară puternică, e o țară mare, iar poporul român cred că este un popor care a demonstrat că de fiecare dată când a fost unit a realizat lucruri mărețe. Eu pentru asta am votat. Am votat să ieșim din această perioadă de stagnare, să ne întoarcem la progres, să realizăm un progres de care România are nevoie. Am votat cu acest gând și cu gândul la oameni buni”, a declarat Daniel Constantin, duminică dimineață, la ieșirea din secția de votare de la Colegiul „A.D. Xenopol”.

Copreședintele ALDE a venit la vot împreună cu fiul său și cu fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu.

UPDATE Pîslaru: Am votat ca să putem avea o țară care progresează, care abandonează minciuna și corupția

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, spune că a votat pentru a avea o țară care progresează și care abandonează „minciuna, corupția și interesele unei găști de partid”.

„Am votat ca să avem o singură Românie, nu două, ca să putem să avem o țară care progresează, care abandonează minciuna, corupția și interesele unei găști de partid, pentru a-și realiza un destin euroatlantic, un destin care va aduce în cele din urmă coeziunea întregii țări”, a declarat Pîslaru, duminică, după ce a votat la un liceu din Capitală.

UPDATE Theodor Paleologu, după ce a votat: E vorba de seriozitatea cu care ne facem „meseria de cetăţean”

Candidatul independent la alegerile parlamentare Theodor Paleologu a votat, duminică dimineaţă, spunând că este important „să ne facem meseria de cetăţean cu seriozitate” şi „să nu transformăm votul într-un pariu sportiv”.

„Este important să ne facem meseria de cetăţean cu seriozitate. Votul nu este un pariu sportiv – cine are mai multe şanse intră sau iese. Votul este un gest de convingere, de adeziune şi asta înseamnă să exprimi o convingere, nu sa faci un pariu sportiv. Astăzi cetăţenii sunt importanţi, nu candidaţii”, a spus Paleologu, după ce a votat.

UPDATE Raluca Turcan (PNL): Am votat pentru oameni politici integri, fără niciun fel de vulnerabilitate

Vicepreşedintele PNL Raluca Turcan, care candidează pe prima poziţie pentru un nou mandat în Camera Deputaţilor, a declarat că a votat ”pentru oameni politici integri, fără niciun fel de vulnerabilitate” şi a spus că-şi doreşte ca ”Sibiul să conteze în rezultatul votului şi în decizia politică naţională”.

Raluca Turcan, care este şi preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Sibiu, a votat, duminică, la secţia nr. 42, de la Colegiul Naţional ”Octavian Goga” din municipiul Sibiu.

”Am votat pentru oameni politici integri, fără niciun fel de vulnerabilitate. Am votat, de asemenea, cu dorinţa ca Sibiul să conteze în rezultatul votului şi în decizia politică naţională şi am votat cu speranţa că România va aduce bunăstare şi va genera dezvoltare prin investiţii locuri de muncă, prin servicii medicale de calitate, printr-o educaţie de calitate şi ajutor ţintit acolo unde este nevoie. Sper că România va reuşi, prin viitorul Parlament şi viitorul Guvern, să aducă bunăstarea la nivelul tuturor cetăţenilor”, a declarat Turcan, la ieşirea din secţia de votare.

Ea a venit însoţită la secţia de votare de principalii candidaţi de pe listele PNL, respectiv fostul viceprimar Virgil Popa, al doilea pe lista pentru Senat, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu Constantin Şovăială, care a îndeplinit şi funcţia de preşedinte interimar după demiterea preşedintelui ales pe motiv de condamnare penală definitivă, dar şi de actualul preşedinte al CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Întrebată pe ce prezenţă la vot mizează în judeţul Sibiu, Turcan a răspuns: ”Mi-e greu să spun. Eu sper într-o prezenţă cât mai mare a sibienilor. Sibienii trebuie să se mobilizeze la vot, să-şi susţină cauza şi oamenii demni să-i reprezinte pe termen lung cu dorinţă, cu forţă, cu dorinţa de a schimba lucrurile în bine”.

UPDATE Fostul primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita: Am votat pentru un guvern stabil şi nu pentru unul de marionete

Fostul primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita, a declarat, duminică, că a votat pentru un guvern stabil şi „nu unul de marionete”.

„Am votat pentru o Românie a românilor. Pentru o Românie unită. Am votat pentru un trai mai bun, pentru o viaţă decentă de care să avem parte cu toţii. Am votat pentru eliminarea decalajelor dintre Moldova şi Ardeal, dintre Moldova şi Bucureşti. Sper să nu mai avem o ţară dezbinată”, a declarat, la ieşirea de la urne, fostul primar al Iaşiului.

Acesta a adăugat că a votat pentru un guvern stabil şi nu „pentru unul de marionete”.

„Am votat cu credinţa că viitorul Parlament va putea să facă o majoritate care să dea un guvern stabil pentru noi, ieşenii, pentru noi, românii“, a spus Gheorghe Nichita.

UPDATE Nicolae Robu: Am votat pentru o Românie a oamenilor cinstiţi şi harnici. Consider că avem motive să privim cu încredere rezultatele alegerilor

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, care este şi preşedinte al PNL Timiş, a declarat că a votat ”pentru o Românie stat de drept, o Românie a oamenilor cinstiţi şi harnici”, el susţinând că liberalii privesc ”cu încredere” rezultatele alegerilor, întrucât şi-au făcut datoria în campania electorală.

Nicolae Robu a votat la Şcoala Generală nr. 30 din Timişoara, din Cartierul Soarelui, unde locuieşte, el venind împreună cu soţia şi cu fiica sa.

Alături de Robu au venit şi preşedintele PNL, Alina Gorghiu, şi soţul acesteia. ”Noi privim lucrurile cu încredere ne-am făcut datoria în toată această campanie, am fost într-o interacţiune foarte strânsă cu cetăţenii. Am putut să simţim pulsul oamenilor. Consider că avem motive să privim cu încredere rezultatele alegerilor”, a declarat Robu, la intrarea în secţia de votare.

Ulterior, la ieşire, Robu a spus că a votat pentru ”o Românie prosperă”.

”Am votat pentru o Rmânie stat de drept, o Românie prosperă, o Românie a oamenilor cinstiţi şi harnici, în care Timişoara şi Timişul să fie tratate aşa cum trebuie, nu cum a fost până acum”, a mai spus Robu.

UPDATE Duşa: Am votat în primul rând pentru ca românii din Harghita să fie reprezentaţi în Parlamentul României

Deputatul PSD Mircea Duşa a declarat că a votat, în primul rând, pentru ca românii din judeţul Harghita să aibă un reprezentant în Parlament, dar şi pentru o Românie puternică, el făcând apel la oameni să iasă în număr mare la vot.

Mircea Duşa, lider al PSD Harghita, a votat în municipiul Topliţa, unde a fost primar între 1996 şi 2000, înainte de a deveni prefect al judeţului Harghita (2001-2004) şi apoi parlamentar.

La ieşirea de la urne, el a declarat că a votat, în primul rând, pentru ca românii din Harghita să aibă un reprezentant în Parlament, schimbarea Legii Electorale defavorizând, în opinia sa, mai mult decât cele anterioare comunitatea românească din acest judeţ.

”Am votat, în primul rând, pentru ca românii din Harghita să fie reprezentaţi în Parlamentul României. Aşa după cum ştiţi, românii, din punct de vedere numeric, sunt doar 12 la sută din populaţia judeţului şi în perioada 1990-2004 nici nu au avut un reprezentant în Parlamentul României. Sper ca anul 2004, atunci când românii din Harghita au trimis un parlamentar în Parlamentul României să fie de bun augur şi în acest an şi în continuare românii să aibă un reprezentant în Parlamentul României. Sper că românii vor veni în număr mare la vot şi astăzi şi vor obţine ceea ce-şi doresc, adică un reprezentant în Parlamentul României”, a declarat Mircea Duşa.

Liderul PSD Harghita a mai spus că a votat ”pentru o Românie puternică, pentru o Românie în care salariile şi pensiile să fie corecte, pentru o Românie în care sănătatea şi învăţământul să fie de calitate” şi unde ”fiecare român să se simtă la el acasă”.

Citeşte şi: ALEGERI PARLAMENTARE 2016. A început votul. Urmăreşte aici PREZENŢA LA VOT în timp real