Liviu Dragnea: Planul lui Iohannis este să pice Guvernul până în vară. Se ştia că vrea să organizeze un referendum

Liviu Dragnea a declarat la România TV că ştia că preşedintele Klaus Iohannis pregăteşte un referendum. Preşedintele PSD a subliniat că miza preşedintelui este ca acest guvern să pice până la vară. Klaus Iohannis nu vrea ca guvernul să pună în aplicare programul de guvernare, a punctat Liviu Dragnea.

23 ian. 2017, 16:56
Liviu Dragnea: Planul lui Iohannis este să pice Guvernul până în vară. Se ştia că vrea să organizeze un referendum

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a venit în studioul România TV unde a dezvăluit că preşedintele Klaus Iohannis intenţiona încă de acum două săptămâni să iniţieze un referendum.

”Şi eu, şi premierul ştiam că preşedintele vrea să anunţe organizarea unui referendum pentru că este în logica unui om politic care a scăzut în sondaje, care a făcut foarte multe greşeli, a unui om politic care a pierdut alegerile, pentru că practic el a fost vârful de lance al PNL şi al USR la alegerile din 11 decembrie şi vrea să resusciteze – după părerea mea într-un mod total greşit şi riscant pentru România – nişte foşti susţinători, alegând o cale care nu este corectă şi cinstită pentru un preşedinte”, a comentat Dragnea.

Liviu Dragnea a mai spus că una din ţintele lui Iohannis o reprezintă dorinţa ca Guvernul să nu pună în aplicare programul de guvernare.

”Planul lor, planul preşedintelui Iohannis este ca – cum-necum – până în vară acest Guvern să fie dat jos prin orice mijloace”, a spus liderul PSD, acuzându-l pe şeful statului că şi-a încălcat jurământul şi a urmărit prin participarea la şedinţa de Guvern să facă să se vorbească despre graţiere pentru a justifica apoi că aceasta este o temă de interes naţional.

De asemenea, liderul social-democraților susţine că președintele Klaus Iohannis își cere suspendarea pentru a putea merge în țară să se victimizeze.

„Începe să fie evident, președintele Iohannis își cere suspendarea. Cred că vrea o suspendare pentru a putea avea din nou o tribună, pentru a putea merge în țară ca să se victimizeze. Nu suntem interesați de asta, noi chiar vrem ca acest Guvern să guverneze și în Parlament să dăm legile pe care românii le așteaptă, să le facă o viață mai bună. Eu, cel puțin acum, nu sunt interesat de ideea de suspendare, nu cred că trebuie pentru România așa ceva acum. De la alegeri încoace, președintele Klaus Iohannis a făcut ca România să fie într-o criză politică permanentă, inventând periodic, la un interval de timp, câte o temă. Este o teorie a sinusoidelor”, a declarat Dragnea.

Potrivit acestuia, „președintele a mințit cu presa de față” când a participat la ședința de Guvern.

„Președintele a mințit cu presa de față, la acea întâlnire de la Guvern — a spus că a fost invitat. Pentru că în Constituție se spune foarte clar: președintele poate participa la ședințele de guvern în două situații — când se discută subiecte de interes major național pe cele trei domenii — extern, apărare și ordine publică — sau dacă este invitat de primul ministru Pe ordinea de zi nu era niciuna din cele trei teme. Prim-ministrul nu l-a invitat, a aflat de la aghiotantul SPP, care a aflat probabil de la aghiotantul președintelui Iohannis sau de la SPP. Era pe drum. Cu 10 minute înainte. (…) Deci, președintele Iohannis a fost acolo pe lângă Constituție și, ca să spună că a fost în interiorul Constituției, a mințit că l-a invitat premierul Grindeanu. A dat buzna la Guvern și asta a fost invitația premierului? Premierul a și spus după aia, în conferință de presă, că nu l-a invitat”, a susținut Liviu Dragnea.

Principalele declaraţii ale lui Liviu Dragnea

Despre vizita în SUA

Eu am primit o invitatie de la comitetul care a organizat toata ceremonia de inaugurare. Oricare dintre membrii acestui comitet poate sa invite alti oameni. A fost o invitatie pe care am primit-o si eu si Grindeanu si am decis sa o onoram. Nu puteam sa sun si sa spun ca nu vin.

Am auzit că am plătit un milion de euro, sper ca această minciună să n-ajungă acolo, dar s-ar putea să ajungă.  Exista o lege în SUA care interzice astfel de plăti. Nu se poate ca o companie straina sa plateasca pentru un strain. A venit momentul ca în Romania cine jigneste trebuie sa dea socoteala. Îi voi acţiona în instanţă. În instanta vor avea posibilitatea sa demonstreze ca eu am dat un milion de euro.

A fost o masă miecuri seară, cu rpeşedintele Donald Trump. S-a spus că am dormit în hotelul respectiv. Am dormit la alt hotel, mult mai mic şi mai ieftin. Am fost invitat la o cină spunând că este posibil să vină şi preşedintele Donald Trump. Lucru care s-a şi întâmplat. S-a făcut un cordon în momentul în care preşedintele a ajuns acolo. Domnul Broidy a fost la preşedinte şi a spus că eu şi domnul premier al Româiei suntem acolo. Ne-a invitat la masă. Omul a spus că România este importantă pentru America. A fost un eveniment care a durat 20-25 de minute.

Bugetul pentru armată va fi 2% din PIB

Bugetul pentru Ministerul Apărării va fi 2% din PIB. De mâine vom discuta cu fiecare ministru bugetul pentru că ceea ce am stabilit înainte de plecarea în SUA nu a fost respectat. De exemplu nu înţeleg de ce s-a mărit bugetul SRI. Poate SRI nu putea să aibă o reducere aşa cum am dat eu semnalul. Mâine se reiau discuţiile Este mai bine ca bugetul să plece în regulă de la guvern, decât să-l modificăm noi din parlament.

Liviu Dragnea a dezvăluit că se ştia două săptămâni că preşedintele Iohannis vrea să organizeze un referendum. Miza lui Iohannis este de a pica acest Guvern până la vară. Preşedintele nu vrea ca acest guvern să pună în aplicare programul de guvernare.

Ştiam de acum 2 săptămâni că preşedintele are de gând să anunţe un referendum. Acesta a fost scenariul. A făcut acel spectacol neconstituţional la guvern. S-a dus peste premier pentru a crea discuţie pe tema graţierii, pentru a putea spune în această seară că această temă a devenit de interes naţional, pentru a se lega de prevederile constituţionale.

A fost un miting la care au fost oameni de bună credinţă, aşa au crezut, că nu sunt de acord cu o lege, dar o parte dintre ei erau de la cele 3 galerii de fotbal, sunt informaţii certe, nu aberaţii. A fost un miting politic, o mişcare civică instigată la care au venit şi oameni politici folosiţi în astfel de situaţii. Iohannis a depus un jurământ după ce a fost ales, că e garantul respectării constituţiei, aseară a instigat şi participat, este o încălcarea a legii.

Despre cele două ordonanţe

Am văzut şi manipulări grosolane, nu vreau să vorbesc mult despre graţiere, dar e bine să se ştie ceva. Guvernul nu are în vedere ca cele patru fapte asimilate corupţiei să fie graţiate – luate de mită, dare de mită, cumpărare de influenţă. Acele fapte nu vor fi graţiate, asta e important. Trebuie să se mai ştie că o amendă de 80 de milioane de euro pe care riscă s-o plătească România la CEDO înseamnă bani mulţi. Tot ce înseamnă prejudicii aferente pedepselor se vor recupera, deci alea nu sunt graţiate, ideea că se dă o lege a graţierii pentru corupţi pică. Sunt convins că peste 90% dintre cei care au ieşit în stradă nu au avut timp să citească. Sunt în jur de 50 de excepţii, violatorii, criminalii, hoţii nu sunt graţiaţi, traficanţii de droguri, criminalii, actele de terorism, şantaj, spălare de bani, fapte cu violenţă. Este o măsură pe care guvernul şi-o asumă. Situaţia din închisori e îngrozitoare. De ce să plătească românia 80 de milioane de euro?

Iohannis e ultimul care poate vorbi de dosare, vorbim de o familie care a obţinut prin fals nişte case şi asta e dovedit de instanţă.

Alte două referendumuri

Vom declanşa şi noi alte două referendumuri. Vom declanşa un referendum pe tema familiei, unde s-au înregistrat peste 3 milioane semnaturi, iar a doua temă va fi un referendum pe regimul imunităţilor. Nu sunt de acord cu imunitatea parlamentara si nici cu cea a presedintelui. Cele două referendumuri le avem în plan pentru această primăvară.

Klaus Iohannis nu a fost invitat la şedinţa de guvern

Preşedintele a minţit cu presa de faţă la acea întâlnire. A spus că a fost invitat, dar nu a fost aşa. Premierul a aflat de la aghiotantul SPP. În constituţie se spune că poate participa dacă sunt subiecte de interes major naţional, sau dacă este invitat de premier. Pe ordinea de zi nu era nicio temă de interes major. Traian Băsescu a vrut să participe la o şedinţă de Guvern, i-a trimis o adresă domnului Tăriceanu, care i-a spus că nu este de acord. Aşa se fac lucrurile astea. Iohannis a fost acolo pe lângă Constituţie.

Iohannis își cere suspendarea. Noi nu suntem interesați de acest scenariu oricum.

Liviu Dragnea a spus că strategia preşedintelui este de a crea evenimente politice care să înăbuşe subiectele care nu-i convin lui personal şi a spus că tot ce se întâmplă acum acoperă scandalul dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă.

Pentru preşedinte, legislaţia şi Constituţia nu prevede posibilitatea să fie tras la răspundere. Începe să fie evidentă că preşedintele îşi cere suspendarea pentru a avea o tribună să începe să victimizeze. Nu suntem interesaţi de asta. Nu sunt interesat de ideea de suspendare. Este o teorie a oamenilor din perioada Traian Băsescu. De fiecare dată când ai nevoie să îngropi un subiect, inventezi un altul. Se naşte o dezbatere foarte intensă, iar când scade interesul se inventează imediat un nou eveniment. Brusc, nu se mai discută despre dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă. Eu nu l-am auzit pe preşedintele Klaus Iohannis vorbind despre aceste dezvăluiri foarte grave, care, dacă cumva sunt adevărate?.

Simt presiuni pe sistemul de Justiţie. S-a discutat despre acel protocol între SRI şi procurori. SRI participa la ancheta penală. Asta făcea fosta Securitate. Un jandarm a fost luat cu ambulanţa. Nu ştiu ce se va întâmpla. Nu sunt în Guvern. Nu vreau să cred că PSD trebuie apărat. Dacă cineva vrea să-l devasteze, să o facă. Apoi să plătească.

Ce s-a întâmplat la Bamboo este foarte ciudat

Ministerul de Interne ar trebui să facă cercetări foarte serioase în acest caz. Au apărut speculaţii că acel incendiu a fost pus vineri ca să se potenţeze protestul de duminică. Este obligatoriu să se facă investigaţii serioase. Ar fi ceva ce nu poate fi acceptat de o minte raţională. Sunt foarte multe ciudăţenii. Lucrurile au fost în ordine din punct de vedere al unui eventual risc de incendiu. Au avut foarte multe căi de ieşire. Ceea ce s-a întâmplat la Bamboo este foarte ciudat. Lumea începe să creadă, din ce în ce mai puţin, în coincidenţe. Nu prea am primit informaţii de la SRI de când sunt preşedintele Camerei Deputaţilor. Şi mie mi s-a părut ciudat comunicatul SRI, dar cred că Comisia SRI are tot dreptul să ceară aceste informaţii. Eu sper să nu fie implicat niciun serviciu aici.

Parcă este prea acoperită ţara asta

Nu cred că există instituţie publică în România să nu aibă acoperiţi. De altfel, cred că există acoperiţi SRI şi în fiecare companie de presă. Parcă este prea acoperită ţara asta.  Nu înţeleg de ce sunt acoperiţi într-o primărie. Cred că ar trebuie să se explice oportunitatea.  Eu îl ştiu pe domnul Hellvig foarte modern şi nu cred că vrea aşa ceva. Cred că va colabora foarte bine cu Comisia SRI. Cel mai grav mi s-ar părea ca acoperiţii să fie în justiţie pentru că s-ar influenţa deciziile privind libertatea unui om.

În presă pentru că pot face ca postul de televiziune, site-ul, să fie folosite pentru o manipulare a opiniei publice. Nu este sănătos dacă ar fi aceşti acoperiţi. Ar fi bine să înceteze şi să înceapă o retragere organizată. Lucrurile trebuie să intre într-o matcă firească. Nu trebuie să fie neapărat deconspiraţi.

Dacă vorbim de graţiere, este voprba de un ceas care ticăie şi o notă de plată de 80 de milioane de euro pe an. Nu are niciun fel de legătură cu corupţia textul de lege. Era vorba de o separaţie a puterilor în stat. Dacă Parlamentul nu spune unui procuror cum să instrumenteze un dosar, de ce unii procurori încearcă să cenzureze dreptul Parlamentului de a legifera?

Mie nu îmi este teamă de cătuşe, dar această ameninţare este tot mai străvezie.

Am o întrebare pentru procurorul general, care am văzut că este cam vioi. A primit cumva o plângere privind finanţarea ilegală a USR?

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Cer referendum pentru legea graţierii. Politicienii dau lovitura de graţie statului de drept

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va începe demersurile pentru organizarea unui referendum pe tema amnistiei şi graţierii. „Am auzit fel şi fel de aberaţii. Imediat după ce au ieşit oamenii în stradă, activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o nouă mineriadă – auzi, aberație – , este lovitură de stat. Cetățenii, să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitura de stat, dau lovitura de graţie statului de drept din România”, a punctat Iohannis.

Citeşte şi:  Dragnea REACŢIONEAZĂ după ce Iohannis a luat parte la protestul din Piaţa Universităţii: „E un început de lovitură de stat”

Şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care îi asigură pe români că nu îi va mai permite preşedintelui Klaus Iohannis să răstoarne ordinea constituţională. Ba mai mult, şeful PSD spune că gestul preşedintelui de a se prezenta la protestul din Piaţa Universităţii nu înseamnă altceva decât un început de lovitură de stat. 

Citeşte şi:  KLAUS IOHANNIS, mesaj pe Facebook după ce a fost în Piaţa Universităţii

„Am fost în Piaţa Universităţii, alături de miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Or, aşa ceva nu se poate admite! Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.