Mădălina Dobrovolschi a admis că premierul Mihai Tudose a fost marţi la Palatul Cotroceni, însă nu a dorit să dea amănunte despre tema discuţiilor. Ea a spus doar că o astfel de întâlnire este normală în condiţiile crizei politice pe care o traversăm.

Aș vrea să subliniez faptul că e în normalitate o întâlnire între Președinte și Premier, în contextul unor astfel de tensiuni pe care le vedem cu toții în spațiul public. Și, din acest punct de vedere, pot să dau informația că a avut loc această întâlnire, dar nu pot să dau date suplimentare. Dacă va fi cazul, acestea vă vor fi comunicate„, a spus Mădălina Dobrovolschi, precizând că „nu este vorba despre o întâlnire săptămânală, ci (…) s-a impus o discuție instituțională, absolut normală, și, repet, necesară într-un astfel de context, între Președinte și Premier„.

Întrebată dacă președintele Klaus Iohannis are un mesaj pentru ce se întâmplă în acest moment în coaliția de guvernare, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a declarat că „Da, PSD ar trebui să își rezolve problemele, PSD ar trebui să își vadă de guvernare, pentru că românii au votat pentru rezultate, românii au votat pentru o guvernare performantă, în niciun caz românii nu au votat pentru scandaluri de partid„. 

Legat de o posibilă remaniere guvernamentală anunţată de premierul Mihai Tudose, purtătorul de cuvânt al Președintelui României a declarat că „domnul Președinte a vorbit despre faptul că atunci când persoane aflate în funcții importante în stat au probleme, și știți la ce cazuri mă refer, aceste persoane ar fi trebuit să se retragă sau să fie retrase de partid. Altfel, ducând discuția mai departe, este atributul Premierului să facă astfel de evaluări și să decidă dacă se impun remanieri, schimbări în echipa guvernamentală„.

Mădălina Dobrovolschi a comunicat şi agenda preşedintelui pentru perioada următoare: 

„Ziua de joi, 12 octombrie. La 10:30, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa la Uzina Ford din Craiova la lansarea celui mai nou model Ford. Prezența domnului Președinte la acest eveniment este un semnal puternic pentru industria auto din România, care se bucură de avantaje competitive și care își creează o reputație din ce în ce mai bună pe piața europeană.

Mergând mai departe în agenda domnului Președinte, ne oprim la ziua de vineri, 13 octombrie, când Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea la Palatul Cotroceni o întâlnire cu domnul Donald Tusk, Președintele Consiliului European. Viitorul Uniunii Europene este principalul subiect care se va afla pe agenda de discuții a celor doi.

Marți, 17 octombrie, începând cu ora 14:00, va avea loc aici, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, o ședință condusă, ca de obicei, de Președintele României, domnul Klaus Iohannis. În cadrul ședinței, va fi analizată tematica privind cooperarea structurată permanentă, PESCO, implicații pentru România. Având în vedere importanța acestui subiect pentru Uniunea Europeană și în special pentru România, Președintele României a apreciat că este necesară o astfel de discuție în cadrul CSAT. Se vor discuta evoluțiile recente referitoare la activarea acestui mecanism, efectele sale pentru România, precum și decizia politică privind posibila implicare a țării noastre în Formatul cooperării structurate permanente.

De asemenea, aș vrea să subliniez că la baza acestor discuții stă angajamentul asumat la nivelul Uniunii Europene atât pe dimensiunea operațională, cât și în privința dezvoltării capabilităților militare prin soluții multinaționale.

Și mai este element important din agenda domnului Președinte pe care vreau să îl aduc în fața dumneavoastră. Este vorba despre perioada 19-20 octombrie, când Președintele României se va afla la Bruxelles, unde va participa la Reuniunea Consiliului European. Pe agenda acestei Reuniuni se află subiecte importante – aș cita câte dintre aceste teme de discuție: migrația, Europa digitală, chestiuni de securitate și apărare, relații externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relația dintre Uniunea Europeană și Turcia”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.