Victor Ponta a fost numit secretar general al Guvernului. „Grindeanu a trecut un test aproape MAFIOT”

Victor Ponta, fost prim-ministru și preşedinte al PSD, a fost numit, vineri, secretar general al Guvernului. Ca urmare a intrării în echipa lui Sorin Grindeanu, Victor Ponta este automat exclus din PSD, conform unei decizii a Comitetului Executiv Naţional al partidului, luată miercuri, când s-a decis şi retragerea sprijinului politic acordat lui Sorin Grindeanu, care a refuzat să demisioneze din funcţia de prim ministru. În prima declaraţie în calitate de secretar general al Guvernului, Victor Ponta a reiterat ideea că îl va sprijini pe Sorin Grindeanu cu orice risc şi a apreciat că acesta a avut de trecut în ultimele zile un test "aproape mafiot".

16 iun. 2017, 15:39
Victor Ponta a fost numit secretar general al Guvernului. „Grindeanu a trecut un test aproape MAFIOT”

Victor Ponta a făcut vineri seară, la Palatul Victoria, primele declaraţii după numirea în funcţia de Secretar general al Guvernului:

– Sorin Grindeanu mi-a propus ieri să vin în echipa domniei sale în această perioadă cu totul şi cu totul anormală. Am spus imediat da pentru că eu cred că merită sprijin pentru lucrurile corecte pe care vrea să le facă. Funcţia nu era chiar pe lista mea în carieră, dar nu e loc de orgolii, ci trebuie să asigurăm funcţionrea guvernului pentru binele tuturor cetăţenilor. Guvernul nu a fost şi nu va fi al unui partid, ci al României Nu se poate închide pe perioada unei crize politice, trebuie să funcţioneze iar eu pe Sorin Grindeanu îl voi sprijini din această funcţie în mod temporar.

Persoana care a făcut propunerea a contat foarte mult. Îl cunosc pe Grindeanu, e un om serios, i s-a dat funcţia de prim ministru, i s-a cerut să o preia, nu a cerut-o. Am văzut un prim ministru hotărât şi cu idei bune pentru România şi PSD, dacă PSD vrea să mai aibă viitor. Sunt dispus să-l ajut cu experienţa pe care o am, cu toate riscurile politice şi responsabilităţile pe care înţeleg să mi le asum.

– Obiectivele sunt să ţinem pe linia de plutire activitatea guvernamentală torpilată de o decizie greşită luată de dl. Dragnea. Nu este uşoară poziţia actuală, dar cunosc destul de bine administraţia centrală ca să pot să ajut. Perioada depinde de deciziile politice. Dacă moţiunea de cenzură nu va întruni numărul necesar de voturi este vorba de o activitate pe termen mai lung, ân care primul ministru va încerca să aibă o majoritate şi un guvern funcţional, aşa cum a reuşit Tăriceanu în 2007-2008. Dacă moţiunea totuşi trece, deşi cred că vor fi parlamentari PSD care nu o vor vota, domnul Grindeanu trebuie să asigure funcţionarea până la numirea unui nou prim ministru de către Parlament.

Există măsuri care nu pot aştepta. Dl. Grindeanu, miniştrii care trebuie să vină la serviciu pentru că e o funcţie publică, trebuie să aibă grijă. Până la 1 iulie trebuie închis semestrul unu şi pregătită rectificarea, sunt întâlniri internaţionale… Sunt multe lucruri care nu pot aştepta rezolvarea crizei politice. Sunt convins că există dorinţă de dialog, cel puţin din partea domnului Grindeanu, pentru ca Guvernul să revină la o funcţionare normală şi să poată să-şi exercite cât mai bine demnitatea pe care a ocupat-o la solicitarea celor care acum, deodată, îl consideră foarte rău.

– În ultimele trei zile Grindeanu a trecut un test mafiot aproape, cu ameninţări personale, cu aşa-zise dezvăluiri personale sau cu tentatie de mituire cu funcţii bănoase în care sincer nu avea ce să caute pentru că nu avea pregătire. Faptul că a trecut acest test a contat. La Guvernul României nu se stinge lumina, am început să lucrăm chiar din această seară.

Întrebat despre faptul că sigurele demisii de miniştri trimise până în prezent la Administraţia Prezidenţială pentru revocarea din funcţii sunt cele ale ministrului Dezvoltării, Sevil Shhideh, şi de Interne, Carmen Dan, Victor Ponta a răspuns: „Guvernul nu se poate închide, trebuie să funcţioneze. Apar situaţii care trebuie rezolvate şi dincolo de cele două doamne ministru. Pe ceilalţi miniştri îi cam cunosc pe toţi, îi aştept să vină la serviciu luni, nu încalcă decizia partidului, pentru a asigura funcţionarea guvernului. Luni premierul vrea să lucreze cu ei şi eu voi lucra alături de ei pentru ceea ce este urgent. De ce doar aceste două demisii? Nu fac comentarii politice, a fost decizia premierului şi cred că a decis bine”.

„Am venit la guvern la prânz, nu eram în ţară. Apropo de scenariile fanteziste, eram într-o altă ţară cu soţia şi am părăsit-o pentru dl Grindeanu. Ne-am preocupat de cum facem să funcţioneze guvernul. Premierul şi eu vom discuta cu parlamentarii PSD să le spunem „Nu intraţi în istorie în acest fel”. Discuţiile la nivel politic le va duce dl Grindeanu cu conducerea PSD şi sunt convins că pot exista soluţii raţionale în interesul public al celor care au votat sau n-au votat deloc”, a precizat Victor Ponta.

„N-am vorbit cu Dragnea din februarie, de când nu a mai avut putinţă sau plăcere să vorbească cu mine”, a punctat Ponta. Întrebat dacă a mai discutat cu Călin Popescu Tăriceanu, Ponta a răspuns: „Restul lucrurilor sunt lucruri private”.

„Premierul a discutat cu preşedintele dintr-un motiv foarte simplu: nu trimiţi propuneri înainte să-l întrebi pe preşedinte, e o chestiune de funcţionalitate”, a mai spus Victor Ponta.

„Dacă e ceva urgent, dacă e un accident, doamne fereşte, doamna Carmen Dan e obligată să vină la serviciu, altfel răspunde civil şi penal. Până în momentul în care se publică în Monitorul Oficial decretul prezidenţial de revocare din funcţie, fiecare ministru răspunde penal şi civil dacă nu-şi îndeplineşte atribuţiile”, a mai spus fostul premier.

*

Victor Ponta a fost numit oficial în funcția de secretar general al Guvernului, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, odată cu cea privind demiterea lui Mihai Busuioc din acest post.

Deciziile au fost publicate în Monitorul Oficial, după ce au fost contrasemnate de secretarul de stat Alexandru Mihai Ghigiu, în urma refuzului repetat și nemotivat al lui Mihai Busuioc și al Andreei Lambru de a semna deciziile prim-ministrului României.

De asemenea, premierul Sorin Grindeanu a trimis către Administrația Prezidențială propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne și de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Au fost trimise și propunerile de numire, ca interimari, a domnului Augustin Jianu în functia de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, și a domnului Sorin Grindeanu în funcția de ministru al Afacerilor Interne.

Adrian Mlădinou, Tudor Vesa de la SGG au fost eliberaţi din funcţie. La fel secretarul de stat Adrian Marius Dobre de la Ministerul Muncii şi lui Adrian Gâdea, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării.

Cu câteva ore înainte, Victor Ponta scria pe Facebook că îl va sprijini pe Sorin Grindeanu cu orice risc, întrucât uneori în viaţă trebuie să faci ce simţi că eşti bine, indiferent de consecinţe: „Sunt momente in viata cand trebuie sa faci doar ceea ce simti ca este corect si drept (fara sa mai conteze daca esti exclus din Partid, daca te linseaza o televiziune sau daca pierzi sau castigi suporteri)! Eu acum sunt convins ca Dragnea face rau si Romaniei, si PSD si lui Grindeanu! Deci – il sprijin cu orice risc”.

„Aici nu mai este vorba de vot, de Grindeanu sau de Ponta!!! Aici e vorba de faptul ca s-a depasit orice limita civilizata de catre Liviu Dragnea si ca cineva trebuie sa se opuna – cu orice risc!”, mai scria Victor Ponta pe Facebook, vineri, răspunzând unui comentariu.

În contextul în care șeful SGG Mihai Busuioc bloca demiterea sa, refuzând să trimită decretul de demitere la Monitorul Oficial, premierul Sorin Grindeanu a fost nevoit să apeleze la un artificiu. Astfel, Victor Ponta a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial şi fiind contrasemnată de secretarul de stat căruia i-au fost delegate atribuţiile lui Mihai Busuioc.

Primul act emis de Sorin Grindeanu a fost delegarea atribuţiilor Secretarului General al Guvernului către secretarul de stat Alexandru-Mihai Ghigiu, pe motiv că Mihai Busuioc a refuzat contrasemnarea actelor premierului şi nu s-a prezentat vineri la Guvern.