Lotul „Păvăleanu”, trimis în judecată pentru evaziune, rămâne sub control judiciar

Cei 13 inculpați din dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, între care se află fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu, dar și oameni de afaceri, față de care Tribunalul Prahova a dispus, luni, scoaterea de sub control judiciar, rămân în continuare cu această măsură preventivă, după ce Curtea de Apel Ploiești a admis contestația procurorilor.

10 feb. 2016, 18:58
Lotul „Păvăleanu”, trimis în judecată pentru evaziune, rămâne sub control judiciar

Magistrații au admis, miercuri, contestația formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova față de decizia instanței privind revocarea măsurii controlului judiciar luată față de cei 13 și au menținut măsura preventivă, hotărârea fiind definitivă, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Un număr de 31 de inculpați, persoane fizice și juridice, au fost trimiși în judecată, în martie 2014, în dosarul evaziunii fiscale de aproximativ 35 de milioane de euro, pe lista de inculpați figurând 15 persoane, dar și 16 societăți comerciale.

Printre cele 15 persoane fizice deferite justiției în acest dosar se numără fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu, Răzvan Alexe, trimis în judecată și în dosarul de trafic de influență în care sunt judecați și deputatul Vlad Cosma și tatăl său, președintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, dar și șase oameni de afaceri, respectiv Ionescu Dragoș Ioan, Onea Nicolae, Țărîndă Marian Răducu, Soare Gheorghe, Țărîndă Andrei Costin și Mușat Costin Gabriel, ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritățile locale.

Inițial, 13 dintre cei 15 inculpați persoane fizice au fost arestați preventiv, apoi plasați în arest la domiciliu, și, ulterior, sub control judiciar în două tranșe, unii în august 2014, iar ceilalți în octombrie 2014.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013 inculpații s-au folosit de un lanț comercial fictiv, în care erau incluse aproximativ 60 de societăți comerciale de pe raza județului Prahova și a municipiului București, din care o parte aveau comportament tip ‘fantomă’, simulând operațiuni comerciale de achiziție/livrare mărfuri și servicii ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale.

Sumele de bani rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost retrase în numerar din conturile bancare ale societăților comerciale, prin simularea unor operațiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme, prejudiciul fiind estimat la 149.800.000 lei.