Macedonia cere ajutor suplimentar de la Uniunea Europeană pentru rezolvarea crizei refugiaţilor

Președintele macedonean Gjorge Ivanov a avertizat vineri, la Roma, că dacă Uniunea Europeană nu ajută la soluționarea crizei migranților de la granița cu Grecia, atunci Macedonia nu va avea altă variantă decât să rezolve de una singură această problemă.

04 mart. 2016, 19:27
Macedonia cere ajutor suplimentar de la Uniunea Europeană pentru rezolvarea crizei refugiaţilor

Într-o conferință organizată de OSCE, Ivanov a evocat presiunile intolerabile la care este supusă țara sa pentru a o determina să faciliteze trecerea solicitanților de azil și a migranților care sosesc dinspre Turcia și Grecia.

În condițiile continuării fluxului de migranți, mai multe țări din Europa Centrală și Balcani au impus restricții la frontiere, ceea ce a făcut ca în prezent 12.000 de migranți să se concentreze la Idomeni, punct de trecere a frontierei dintre Grecia și Macedonia.

”Situația evoluează nu de la zi la zi, ci de la oră la oră. Pentru a evita o criză, este necesar să golim complet teritoriul grec (de migranții aflați acolo), pe cât posibil, nu pe ruta balcanică, ci prin intermediul coridoarelor aeriene”, a subliniat șeful statului macedonean.

Prin încercarea sa de a-și închide frontierele în calea miilor de migranți care continuă să vină dinspre Grecia, ”Macedonia este pe cale să apere Europa contra Europei însăși”, a declarat Gjorge Ivanov, care și-a exprimat regretul că Europa nu a ridicat ”mai multe ziduri în timpul Războiului Rece”.

Citeşte şi Grecia nu poate ţine refugiaţii deoarece migranţii nu vor găsi de lucru în această ţară

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat marți că în primele două luni ale acestui an numărul celor sosiți pe mare în Europa a fost de 129.455 (dintre care 120.369 în Grecia și 9.086 în Italia), iar al celor decedați în această tentativă de 418. Comparativ, în primele două luni ale anului trecut au sosit în Europa pe mare 11.834 de persoane, iar numărul celor decedați în încercarea de traversare a Mediteranei a fost de 428, potrivit Agerpres.

Dintre migranții și refugiații sosiți pe teritoriul grec în primele două luni ale acestui an, 55.858 sunt sirieni, 31.550 afgani și 20.484 irakieni.

Da la 1 ianuarie 2015 până la 29 februarie acest an, au sosit în Grecia 968.140 de migranți. Dacă tendința medie zilnică din acest an, de 2.000 de nou-sosiți, se va menține, atunci pragul de 1 milion de persoane sosite în această țară va fi atins în jurul datei de 15 martie.