Ambele telecabine de la Bâlea au intrat cu viteză în staţie. Mai multe persoane rănite, a fost chemat elicopterul SMURD

Mai multe persoane au fost rănite, duminică, după ce telecabina care face legătura între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac a intrat cu viteză în staţie şi s-a lovit de peron. Mai multe echipaje de pompieri, SMURD şi salvamontiştii s-au deplasat la locul accidentului.

28 mai 2017, 10:59
Ambele telecabine de la Bâlea au intrat cu viteză în staţie. Mai multe persoane rănite, a fost chemat elicopterul SMURD

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu, Decebal Todăriţă, a declarat că cinci adulţi, un bărbat şi patru femei, au ajuns la Unitatea Primiri Urgenţe, toţi fiind conştienţi. 

Potrivit acestuia, doi din cei cinci pacienţi vor rămâne internaţi. Este vorba despre un bărbat diagnosticat cu fractură de rotulă şi care va rămâne internat la Secţia Ortopedie şi de o turistă din Norvegia, care a fost diagnosticată cu traumatism toraco-lombar şi fracuri costale.

Celelalte trei femei, între care una este turistă din Ungaria, au fost diagnosticate cu traumatisme şi contuzii şi nu necesită internare, a mai spus sursa citată.

Copilul care a fost rănit în telecabina de la Bâlea Cascadă a fost transportat la Spitalul de Pediatrie cu suspiciune de fractură piramidă nazală, dar reprezentanţii unităţii medicale nu au transmis deocamdată care este starea acestuia.

Cei şase turişti au fost răniţi după ce telecabinele care circulă între Balea Cascadă şi Bâlea Lac în Munţii Făgăraş au intrat cu viteză în staţiile de îmbarcare şi s-au ciocnit de peron, din cauza unor probleme la sistemele de frânare.


UPDATE Un copil de patru ani și cinci adulți au fost răniți ușor, duminică, în timp ce se aflau în două telecabine care nu s-au oprit la timp, la Bâlea Lac, respectiv Bâlea Cascadă, în Munții Făgăraș, potrivit celui mai recent bilanț al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu.

Din cei șase răniți, doi se află la Bâlea Lac și vor fi evacuați cu un elicopter SMURD, potrivit ISU și prefectului Lucian Radu, care coordonează operațiunea de la Bâlea.

„Este vorba de șase răniți, din care un copil de patru ani. Din cele șase persoane rănite în telecabine, două sunt sus la Bâlea Lac și vor fi transportate cu un elicopter SMURD, nu pentru că ar fi grav rănite, ci din cauză că nu pot fi transportate pe șosea. Transfăgărășanul este închis circulației și nu a fost încă deszăpezit total. Există zăpadă și de șase metri înălțime pe șosea”, declarat prefectul Sibiului, Lucian Radu.


UPDATE Şi cea de-a doua telecabină care circulă între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac s-a izbit de zid la sosire, la Bâlea Lac, fiind alte trei persoane rănite, pentru coborârea cărora din munte s-a solicitat elicopterul SMURD.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu au anunţat că şi cea de-a doua telecabină care circulă simultan pe relaţia Bâlea Cascadă – Bâlea Lac s-a izbit de parapet la intrarea în staţia de la Bâlea Lac, trei persoane fiind rănite.

Astfel, numărul total al persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale este de şapte – patru în staţia de la Bâlea Cascadă şi trei în staţia de la Bâlea Lac, potrivit News.ro.

Pentru coborârea din munte a răniţilor de la Bâlea Lac, având în vedere că Transfăgărăşanul este în continuare blocat de zăpadă, iar telecabina este defectă, s-a solicitat intervenţia elicopterului SMURD.

Între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac circulă simultan două telecabine. Când una ajunge în staţia de la Bâlea Cascadă, a doua parchează în staţia de la Bâlea Lac.

Cele două au intrat cu viteză prea mare în staţii, cel mai probabil din cauza unei defecţiuni la sistemul de frânare.

Arnold Klingeis, managerul Klingeis Consulting, firma care operează telecabina de la Bâlea şi care deţine şi Cabana Bîlea Lac, a spus că nu ştie cu exactitate cauza producerii accidentului, aceasta fiind în curs de stabilire. Deocamdată nu se ştie exact nici numărul total de persoane care se aflau în cele două telecabine.

Operaţiunea din Munţii Făgăraş este coordonată la faţa locului de către prefectul de Sibiu, Lucian Radu.


UPDATE  Patru persoane au fost rănite ușor, duminică, în timp ce se aflau în două telecabine, una care urca și alta care cobora, pe traseul Bâlea Cascadă – Bâlea Lac, a declarat pentru agerpres, președintele Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean.

„Sunt răniți și jos, la Bâlea Cascadă și sus, la Bâlea Lac. Știu că este vorba de răniți ușor. Una dintre victime se pare că va fi adusă cu targa de sus, de la Bâlea Lac, de către salvamontiști, până unde îi poate prelua ambulanța. S-a întâmplat în telecabina care a urcat la Bâlea Lac și în cea care a coborât la Bâlea Cascadă”, a precizat Daniela Cîmpean.

La răniții de jos, de la baza Masivului Făgăraș, ambulanțele deja au ajuns. Potrivit autorităților, medicii nu au cum să ajungă la peste 2.000 de metri în Munții Făgăraș, la cei răniți din telecabina de la Bâlea Lac, decât cu elicopterul sau îi pot trata dacă sunt aduși de salvamontiști cu targa. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu a anunțat că este vorba de patru răniți ușor, printre care un copil de patru ani, care a suferit o fractură de piramidă nazală, două femei cu dureri la picioare și spate și un bărbat cu fractură la picior.

În una dintre telecabine se aflau 15 persoane.

Din primele informații oficiale, se pare că cele două telecabine nu au putut opri la timp, iar pasagerii s-au lovit de pereții telecabinelor, când au ajuns la finalul curselor.

La locul accidentului s-a deplasat și șeful ISU Sibiu, Cosmin Balcu.

Telecabina de la Bâlea este singurul mijloc de transport care face legătura în această perioadă, pe cablu, pe o distanță de 3.700 de metri, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, până la peste 2.000 de metri altitudine. Deocamdată Transfăgărășanul este închis, nefiind deszăpezit.

Nu este pentru prima dată când sunt probleme cu telecabina de la Bâlea. În ianuarie 2016 a avut loc cea mai mare operațiune de evacuare a turiștilor de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, din Munții Făgăraș, din cauză că telecabina se blocase. Un număr de 70 de turiști, din care 45 de copii au fost transportați atunci cu elicopterele de la Bâlea Lac, la Bâlea Cascadă, pentru a putea ajunge acasă.

UPDATE Din primele informații, sunt patru victime în urma incidentului. Un copil de patru ani are  fractură de piramidă nazală, un bărbat are fractură la un picior, o femeie acuză dureri la picioare, iar o femeie prezintă dureri la coloana vertebrală.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, Ramona Nistor, a anunţat, că mai multe echipaje se deplasează în Munţii Făgăraş, la Bâlea Cascadă, unde mai multe persoane sunt rănite.

„SMURD Avrig,  o ambulanţă SAJ şi Salvamont intervin la Telecabina Bâlea Cascadă, unde cel puţin patru persoane au nevoie de îngrijiri medicale, după ce telecabina s-a izbit la sosire”, a declarat Ramona Nistor.

Potrivit acesteia, situaţia este în continuă schimbare.

La rândul său, şeful Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat pentru News.ro, că e posibil să fie mai multe persoane care  au nevoie de îngrijiri medicale, el precizând că incidentul s-a produs după ce telecabina ar fi intrat cu viteză în staţie.

Potrivit surselor citate, în telecabină se aflau 15 persoane.