Majoritatea românilor consideră că reducerea TVA este o măsură bună pentru ei şi pentru economie

Majoritatea românilor consideră că reducerea TVA la alimente și băuturi nealcoolice reprezintă o măsură bună atât pentru ei, cât și pentru economie, relevă un barometru de opinie realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevărul".

12 mai 2015, 09:04

83,8% dintre români sunt de acord cu afirmația „reducerea TVA la alimente și băuturi nealcoolice este o măsură bună pentru mine personal„. Doar 5,4% au o părere contrară, nonrăspunsurile la această întrebare fiind de 10,8%, potrivit Inscop.

Totodată, 78,2% dintre respondenți sunt de acord că această măsură este bună pentru economie în general. 5,9% își exprimă dezacordul față de această afirmație, în timp ce 15,9% nu știu sau nu răspund.

34,5% dintre respondenți consideră însă că „taxele și impozitele mai mici înseamnă mai puțin bani pentru sănătate, educație și infrastructură„, în timp ce 38,8% nu sunt de acord cu această afirmație. 26,7% nu și-au format o opinie despre acest subiect sau refuză să răspundă, ceea ce reprezintă un indicator al lipsei de informare sau înțelegere a mecanismelor economico-bugetare, concluzionează autorii sondajului.

Citeşte şi SONDAJ CSCI: Românii vor să mănânce produse autohtone şi doresc pedepse mai mari pentru corupţi

Conform barometrului, 37,7% dintre români sunt de părere că prețurile vor fi mai mici, dar nu se va respecta integral scăderea TVA. 32,8% consideră că prețurile la alimente și băuturi nealcoolice nu se vor micșora deloc iar 19,3%, că vor scădea, respectându-se integral reducerea TVA. 10,2% nu știu sau nu răspund.

Per total, 57% dintre români consideră că scăderea TVA la alimente și băuturi nealcoolice se va resimți în reducerea prețurilor la raft.

Decizia Guvernului de a opta pentru reducerea TVA la alimente și băuturi nealcoolice de la 24% la 9% este preferată de 62% din populație, arată studiul, comparativ cu ideea reducerii generale a TVA de la 24% la 20%, care ar fi preferată de 28,9% dintre cei chestionați. Procentul nonrăspunsurilor la această întrebare este de 9,2%.

Majoritatea covârșitoare a celor chestionați (91,3%) declară că și-au plătit taxele și impozitele, doar 6,2% mărturisind deschis că nu au fost întotdeauna buni contribuabili. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 2,5%.

Citeşte şi Sondaj INSCOP: 51% dintre români consideră că România se îndreaptă într-o direcţie bună

Autorii barometrului arată că atunci când vine vorba despre a aprecia comportamentul fiscal al celor din jur, situația se inversează radical. Numai 16,4% din cei chestionați consideră că în România toată lumea își plătește taxele și impozitele. 72,6% dintre români nu sunt de acord cu această afirmație iar 11% nu știu sau nu răspund.

61,8% dintre respondenți sunt de părere că statul ar trebui să îi sancționeze la fel pe cetățenii care nu își plătesc taxele și impozitele, indiferent dacă aceștia au venituri mai mari sau mai mici. 32,6% consideră că autoritățile ar trebui să fie mai blânde din punctul de vedere fiscal cu cei care au venituri mai reduse. 5,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

66,6% declară că autoritățile trebuie să sancționeze la fel toate firmele care nu își plătesc taxele, indiferent dacă este vorba despre firme mari sau firme mici/micii întreprinzători. Sunt de părere că statul trebuie să fie mai blând cu firmele mici/micii întreprinzători care nu își plătesc taxele 26,4% dintre români. Procentul nonrăspunsurilor este de 6,9%.

„Barometrul Inscop — Adevărul despre România” a fost realizat de Inscop Research la comanda „Adevărul” în perioada 23-30 aprilie. Volumul eșantionului a fost de 1.085 de persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

Citeşte şi Mugur Isărescu: Scăderea TVA s-ar putea transmite 100% în preţuri VIDEO