Marin Moraru: „Nu-mi doresc nimic de ziua mea, nici măcar sănătate”

Lumea artistică şi spectatorii care i-au rămas fideli l-au sărbătorit duminică pe marele actor Marin Moraru, care a ajuns la borna 79 a vieţii sale. Discret cum îl ştim, artistul nu a făcut un eveniment deosebit din ziua sa de naştere.

31 ian. 2016, 23:08
Marin Moraru: „Nu-mi doresc nimic de ziua mea, nici măcar sănătate”

Există puţini actori în lume care pot cuceri necondiţionat publicul prin farmecul mimicii lor inconfundabile. Ceea ce sonorul a confiscat jocului actorilor din filmul mut – adică exact acea expresivitate care anulează mesajul vorbit – a dăruit unor actori de mare calitate care, uzând de mijloace aparent puţine, au reuşit să cucerească exact acele redute pe care actorii mai expansivi reuşesc să le dărâme cu eforturi mult mai mari. Efortul ascuns al lui Marin Moraru, marele nostru actor care a împlinit astăzi (n.r.-duminică) 79 de ani, este, în prezent, doar acela de a se păstra departe de ochii lumii, cu orice preţ, chiar al posibilei uitări. „Nu-mi doresc nimic de ziua mea, nici măcar sănătate! Dacă este, este, dacă nu, asta e! M-au felicitat colegii de breaslă, dar nu-mi serbez ziua cu nimeni”, a declarat artistul pentru ziarulring.ro.

În prezent, Marin Moraru se bucură de pensie, de timpul liber şi… cam atât. „Nu mai joc în niciun spectacol. Sunt la pensie şi mă bucur de acest lucru”, ne-a spus maestrul, care nu a pregetat să infirme zvonurile că ar fi fost bolnav. „Mă simt bine, toate sunt bune. Nu e adevărat că am fost bolnav, a fost o minciună gogonată. Mi-e scârbă de treaba asta. Presa a minţit, şi nu înţeleg la ce le-a trebuit chestia asta”.

Un adevărat Buster Keaton al cinematografiei româneşti, Marin Moraru a făcut roluri memorabile alături de alţi actori mari. Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Mircea Diaconu, Dumitru Furdui, Emil Hossu, Draga Olteanu Matei, Florin Piersic, Sebastian Papaiani, Vasile Niţulescu sunt doar câteva nume alături de care Marin Moraru şi-a pus în valoare extraordinarul talent. Dacă ar fi să ne amintim doar replicile memorabile din „Actorul şi sălbaticii”, pe care „majordomul Vasile” i le-a dat lui Costică Caratase (interpretat de regretatul Toma Caragiu), am avea o reprezentare suficientă a talentului cu care a fost înzestrat Marin Moraru.