ALERTĂ! Medicamente periculoase, scoase de la vânzare în România

Pastilele Nizoral, folosite pentru infecţiile la nivelul pielii, interzise şi în România. Decizia a fost luată de Comisia Europeană, care susţine că acest medicament afectează ficatul. Alte patru medicamente similare vor fi retrase de pe piaţă.

19 nov. 2013, 07:48
ALERTĂ! Medicamente periculoase, scoase de la vânzare în România

Farmaciştii şi medicii au fost anunţaţi de Agenţia Naţională a Medicamentului că medicamentele Nizoral, folosite în tratarea micozelor, vor dispărea de pe piaţă. Alături de ele, vor dispărea alte patru medicamente cu ketoconazol, potrivit România TV.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), Anca Cuprariu, a spus pentru Agerpres că decizia a fost luată în luna octombrie la nivelul Comisiei Europene pe baza recomandărilor făcute de Agenţia Europeană a Medicamentului şi comitetele de specialitate.

Cuprariu a precizat că cele cinci medicamente sunt comprimate cu administrare orală care au la bază ketoconazol (antifungic şi antimicotic).

„Este un proces în derulare. La nivelul întregii ţări procesul de retragere de pe piaţă se va finaliza în aproximativ o lună”, a adăugat Anca Cuprariu.

Această decizie de retragere vine după ce Comisia Europeană a constatat că incidenţa toxicităţii hepatice în rândul celor care folosesc medicamentele cu ketoconazol este mult mai mare decât în rândul celor care tratează aceleaşi afecţiuni cu alte medicamente.

Pastilele Nizoral au fost retrase şi în alte ţări: în Franţa, în 2011, iar SUA au atras atenţia că pastilele cu ketoconazol pot cauza leziuni ale ficatului care să necesite fie transplant sau pot fi chiar fatale.

Citeşte şi SUBSTANŢĂ PERICULOASĂ în creme, şampoane şi MEDICAMENTE. Vezi ce boli grave poate provoca