Mesaj clar din partea SRI în cazul ordonanţei pensiilor speciale

Informații de ultimă oră obţinute de România TV despre ordonanța pentru pensiile militarilor. Documentul nu primește aviz de la SRI și MAPN. Chiar daca avizul este consultativ, semnalul este clar: cele doua institutii se opun noului mod de calcul.

02 aug. 2017, 13:29
Mesaj clar din partea SRI în cazul ordonanţei pensiilor speciale

Cele două instituţii nu sunt de acord cu noul mod de calcul propus de guvernanţi, dar MApN este obligat sa dea un aviz, iar in cazul SRI avizul este consultativ. Semnalul este clar. Ei nu sunt de acord cu varianta propusă de Guvern. La MApN se lucreaza la un draft, iar pana maine dimineata documentul trebuie sa aiba toate avizele.

Citeşte şi: Contribuabilii au plătit 300 de milioane de euro pentru pensiile militare din Apărare în doar jumătate de an

Pensiile militare încasate de pensionarii din Apărare au costat bugetul de stat peste 297,39 milioane de euro în primul semestru al acestui an, arată datele Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării, transmise exclusiv pentru ECONOMICA.NET. Pensiile militare sunt plătite doar de la bugetul de stat, adică din banii colectaţi din taxele şi impozitele plătite la stat de contribuabili.
 
 „În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare”, se arată într-o precizare a MApN.

Anunţul ministerului este prezentat pentru a respinge informaţiile apărute în presă potrivit cărora ministrul Adrian Ţuţuianu s-ar împotrivi acestui act, considerând că ele sunt „lipsite de fundament”.

Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, la Antena 3, că situaţia pensiilor speciale trebuie rezolvată pentru că este o problemă de „moralitate”, iar Executivul trebuie să-şi asume stingerea acestui „incediu” înainte de a fi prea târziu, dând însă asigurări că nu vor scădea veniturile pentru cei cu pensii în plată

„Avem de repus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai există nicăieri pe planeta asta o situaţie, o ţară, un loc, unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la vârste de până la 50 de ani pe acest algoritm. (…) Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate”, a spus premierul.

Tudose a afirmat că nu se vor pierde bani pentru cei care au câştigat deja nişte drepturi, însă sistemul trebuie repus în funcţiune pentru viitor.

„O să iasă, hai să facem curat, că altfel închidem ochii, ne facem că nu vedem, nu ne asumăm să facem curăţenie şi la un moment dat o să ne trezim că nu mai avem soluţie. (…) Ca un incendiu, ne asumăm că îl stingem acum sau îl lăsăm să ardă tot ce se poate arde şi la un moment dat să constatăm că nu îl mai putem stinge”, a afirmat el.

Întrebat despre situaţia militarilor care au ieşit deja din sistem, el a răspuns: „Am înţeles, asta e viaţa”.

Tudose a spus că schimbările nu vor fi făcute „peste noapte”, ci proiectul se va afla în dezbatere. El a mai explicat că cea mai mare problemă este în cazul militarilor, în schimb magistraţii, care au un statul special, vor face subiectul unei alte discuţii.