Mihai Ghimpu îi pregăteşte preşedintelui Igor Dodon un proiect de lege prin care îi cere suspendarea din funcţie

Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a prezentat un nou proiect de lege în parlamentul de la Chișinău, reunit joi pentru a dezbate legile respinse de la promulgare în ultima perioada de președintele Igor Dodon, propunând forului legislativ suspendarea șefului statului și organizarea unui referendum în acest sens, scrie Unimedia.md.

21 sept. 2017, 10:48
Mihai Ghimpu îi pregăteşte preşedintelui Igor Dodon un proiect de lege prin care îi cere suspendarea din funcţie

„Partidul Liberal vine cu o soluție de compromis. Președintele ‘calcă în străchini’ și vrem să-l aducem cu picioarele pe pământ. Noi venim cu o propunere: să-l suspendăm pe Dodon din funcție și să facem un referendum” în acest sens, a afirmat Mihai Ghimpu, evocând cazul recent când președintele moldovean a interzis contingentului de militari din Republica Moldova să participe la un exercițiu internațional în Ucraina, ceea ce reprezintă o încălcare a legii.

Pentru ca un astfel de proiect de lege să fie înregistrat, el trebuie să fie semnat de o treime dintre deputați. Liderul PL a îndemnat deputații din alte grupuri parlamentare să semneze documentul, întrucât liberalii nu dispun de suficiente semnături.

Parlamentarii socialiști care îl susțin pe Igor Dodon au calificat inițiativa drept „ridicolă”.

Liberalii au mai venit cu o inițiativă similară și în trecut, însă aceasta nu a strâns numărul necesar de semnături.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, președintele poate fi demis în următoarele condiții: în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției — conform articolului 89 — președintele poate fi suspendat din funcție de către parlament, cu votul a două treimi dintre deputați. Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce, neîntârziat, la cunoștința președintelui. Acesta poate da explicații parlamentului cu privire la faptele ce i se impută. Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea președintelui.