Mihai Rotaru, baronul despăgubirilor. Cine este afaceristul milionar reţinut joi seara de DNA

Mihai Rotaru este ultimul om de fotbal care a devenit client al DNA, pe o listă lungă în fruntea căreia se află condamnaţii din Dosarul Transferurilor. Mihai Rotaru este finanţatorul grupării CS Universitatea Craiova.

26 nov. 2015, 18:20
Mihai Rotaru, baronul despăgubirilor. Cine este afaceristul milionar reţinut joi seara de DNA

Mihai Rotaru derulează afaceri în energie (Xalandine Energy SRL, Xalandine Furnizare SRL), imobiliare (Xalandine Grup SRL) și agricultură (Delta Berceni SRL, Delta Gaia Agriculture SRL, Agri Terenuri Brăila SRL, Rural Capital Doi SRL). Prin firmele sale, omul de afaceri exploatează două parcuri fotovoltaice în comuna Leu, cu capacități de 5,4 MW (13,6 hectare), respectiv 4,9 MW (10,6 hectare), dar și 1.300 de hectare de terenuri agricole, în localitățile Mischii și Drăgotești, din judeţul Dolj.

Citeşte şi Deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, URMĂRIŢI PENAL. DNA: Oltean a primit 600.000 de euro într-o „parohie” VIDEO

Omul de afaceri Mihai Rotaru l-a sprijinit în 2013 pe Andrei Hrebenciuc pentru un loc în Consiliul de Administrație (CA) al SIF Moldova. Hrebenciuc Jr. a fost propus în CA de Diana le Bomin, sora lui Mihai Rotaru, care deține în nume propriu aproximativ 5% din SIF Moldova, și prin interpuși circa 10% din societatea de investiții financiare, potrivit unor surse din piață.

Mihai Rotaru este cel mai influent investitor din acţionariatul SIF Moldova, iar din sezonul trecut este finanţatorul echipei de fotbal CS Universitatea Craiova. Omul de afaceri se declară un fan înfocat al lui Ilie Balaci, acesta fiind şi motivul care l-a determinat să finanţeze echipa olteană.

Citeşte şi Mihai Rotaru şi Sergiu Diacomatu, REŢINUŢI alături de alte trei persoane în Dosarul ANRP

Joi seara, Mihai Rotaru a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul despăgubirii ilegale de aproape 109 milioane de lei acordate acestuia pentru un teren din Piteşti. Mihai Rotaru ar fi cumpărat drepturile litigioase de la o persoană care se judeca cu Primăria Piteşti de 8 ani, iar după ce drepturile au fost vândute în 6 luni acesta ar fi primit de la ANRP despăgubirile. De altfel, Mihai Rotaru este un adevărat baron al despăgubirilor, el numărându-se printre cei mai mari cumpărători de drepturi litigioase pe Legea 18/1991.

Citeşte şi Crinuţa Dumitrean, fosta şefă ANRP, audiată la DNA

Cu Mihai Rotaru, numărul celor care comandă, într-un fel sau altul, la cluburile din Liga 1 intraţi în coliziune cu Justiţia a ajuns la 7 din totalul de 14. Ioan Niculae, patron la Astra Giurgiu, a fost deja condamnat la închisoare. Senatorul Toni Greblă şi sindicalistul Marin Condescu, oamenii care luau deciziile la Pandurii Tg. Jiu, sunt şi ei cercetaţi de DNA. Gigi Becali, patron la Steaua, are la activ trei condamnări care totalizează peste 10 ani de închisoare.

Claudiu Maior, viceprimar la Tg. Mureş şi preşedinte al Consiliului de Administraţie de la ASA, este cercetat pentru modul în care a finanţat clubul din bani publici. Gheorghe Nichita, primarul oraşului Iaşi şi principalul susţinător al echipei CSMS Iaşi, este şi cel pus sub acuzare de DNA. Dan Capră, patronul formaţiei Petrolul Ploieşti, a şi fost arestat preventiv vreme de mai multe luni şi e acuzat de DNA de mai multe infracţiuni precum spălare de bani şi evaziune fiscală. La aceştia se adaugă condamnaţii din Dosarul Transferurilor, patru dintre ei foşti conducători de club, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi George Copos.