Mihnea Motoc, bilanţ la 6 luni: Demarăm faza a doua a programului de avioane F-16

Mihnea Motoc, ministrul Apărării, a făcut luni un bilanţ al primelor şase luni ale mandatului său. Mihnea Motoc a vorbit despre promovarea intereselor și pozițiilor României, pe linia securitate și apărare, în perspectiva reuniunii ministeriale NATO a apărării și a Summitului de la Varșovia.

30 mai 2016, 14:57
Mihnea Motoc, bilanţ la 6 luni: Demarăm faza a doua a programului de avioane F-16

România a atins capacitatea inițială de operare a Unității de Integrare a Forțelor NATO în luna ianuarie și a derulat o serie de acțiuni la nivelul Comandamentului Multinațional de Divizie în vederea realizării capacității operaționale inițiale (IOC), la începutul lunii iulie 2016.

„În perspectiva viitorului Summit NATO de la Varșovia au fost lansate o serie de inițiative și s-au desfășurat acțiuni și consultări în context bilateral (cu Turcia, Bulgaria, SUA, Franța, Polonia, Marea Britanie și Germania) și aliat, pentru asigurarea prezenței forțelor NATO pe teritoriul național și la Marea Neagră. În perioada 25 — 26 aprilie a.c. s-a desfășurat cu succes, la București, reuniunea directorilor politici din ministerele aliate ale apărării”, se arată într-un comunicat MApN, citat de Agerpres.

În ceea ce privește modernizarea înzestrării forțelor armate s-au luat măsuri ca alocațiile specifice pe 2016 să reprezinte 28,8% din bugetul total aprobat al MApN pentru dotarea sistemului militar cu echipamente de luptă moderne și interoperabile.

„În aceste condiții, în cadrul programului ‘Avion multirol’ s-au derulat, cu succes, la Baza aeriană Monte Real din Portugalia, activitățile de testare a configurației avioanelor F-16 destinate României și sunt în curs de desfășurare acțiuni de identificare a potențialilor furnizori de aeronave F-16 pentru pregătirea demarării fazei a II-a”, se arată în comunicatul menționat.

MApN amintește, de asemenea, că pe 27 mai a fost finalizată faza de calificare a operatorilor economici care au primit invitațiile de participare pentru depunerea ofertelor tehnice și comerciale.

„În domeniul forțelor terestre, a fost semnat contractul pentru integrarea instalațiilor de lansare rachete antitanc Spike pentru cel de-al 3-lea batalion de MLI-84M, iar în cadrul programului ‘Vehicule pentru forțele terestre’ au avut loc o serie de consultări cu producători importanți din domeniu, care s-au declarat interesați de o colaborare cu România, antrenând participarea industriei naționale de apărare”, adaugă comunicatul ministerului.

Pe de altă parte, MApN precizează că și-a îndeplinit „în totalitate și la termen” obligațiile ce revin părții române pentru finalizarea și operaționalizarea componentei Aegis Ashore de la Deveselu, „obiectiv esențial dezvoltat în cadrul Parteneriatului strategic cu SUA”.

În domeniul alinierii structurii Armatei și a managementului resurselor sale umane la cele mai bune practici NATO / UE, ministerul menționează finalizarea proiectelor de lege pentru modificarea și completarea legii privind organizarea și funcționarea MApN și a Statutului cadrelor militare, gradaților și soldaților voluntari.

„Structurile ministerului au elaborat și avansat inițiative concrete pentru creșterea calității vieții personalului militar. Astfel, au fost evaluate condițiile necesare pentru lansarea proiectului „Locuințe pentru militari”, implicând elaborarea planului pentru achiziția, în a doua jumătate a anului, a primei tranșe de 250 de locuințe de serviciu. În același timp, au fost urmărite cu consecvență asigurarea drepturilor și înlesnirilor pentru personalul MApN, rezerviștii militari și veterani, dezvoltarea capabilităților medicale operaționale și modernizarea sistemului medical al ministerului”, se mai arată în comunicat.

MApN precizează că, în perioada următoare, pe lângă continuarea proiectelor lansate în prima parte a anului, se va acționa în vederea realizării unor lucrări de reparații capitale pentru transformarea în locuințe de serviciu a unor imobile din cazărmi dezafectate din garnizoanele Cluj și Timișoara, precum și creării unui complex social multifuncțional, în colaborare cu Primăria sectorului 4 din București, care să cuprindă și un centru de îngrijire și asistență pentru veteranii de război și cadrele militare în rezervă sau în retragere.

O altă realizare a primelor șase luni de mandat al ministrului Motoc se referă, potrivit comunicatului MApN, la remedierea blocajelor și dificultăților în punerea în aplicare a noii legi a pensiilor militare de stat.

„S-au creat condițiile instituționale, la nivelul Casei de Pensii, pentru recalcularea pensiilor în plată, inclusiv prin selectarea și angajarea personalului de specialitate care va contribui la acest proces complex până la sfârșitul anului 2018. De la începutul anului, 935 cadre militare au trecut în rezervă, iar efortul de recalculare a pensiilor aflate în plată vizează un număr de peste 75.000 de dosare”, adaugă MApN.