Ministerul Finanţelor ar putea menţine sistemul actual de redirecţionare a 2% din impozit către ONG-uri sau ar putea introduce donaţia

Ministerul Finanţelor discută în această perioadă dacă ar trebui păstrat sistemul actual de redirecţionare a 2% din impozit sau dacă ar trebui să fie introdusă donaţia în sistemul de deduceri personale din venitul global al contribuabilului, a anunţat miercuri instituţia, care consideră că societatea civilă ar avea posibilitatea să obţină finanţări mai mari decât cele provenite din redirecţionarea a 2% din impozit în cazul unui nou sistem.

RomaniaTV.net
03 mai 2017, 16:45
Ministerul Finanţelor ar putea menţine sistemul actual de redirecţionare a 2% din impozit către ONG-uri sau ar putea introduce donaţia

Una din variantle discutate la Ministerul Finanţelor presupune ca sumele donate să fie deduse integral în limita a 1.000 lei/membru al gospodăriei, în cazul introducerii impozitului global pe gospodărie. 

După finalizarea analizelor şi a simulărilor necesare, proiectul Codului Economic, care va include modificările Codului fiscal, va fi lansat îân dezbatere.

ONG-ul Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) a semnalat recent faptul că în proiectul de nou Cod Fiscal se propune introducerea deductibilităţii fiscale a sponsorizărilor, dar ar putea dispărea prevederea referitoare la direcţionarea a 2% din impozitul pe venit.

ARC a lansat o petiţie prin care solicită iniţierea cât mai rapidă a unui dialog între oficialii Ministerului Finanţelor Publice şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, pentru identificarea unor soluţii care să menţină o soluţie simplă, eficientă şi transparentă de finanţare a organizaţiilor neguvernamentale.

 În ultimul an pentru care există date, contribuabilii români au redirecţionat  peste 30 milioane euro din impozitul pe venit către organizaţiile pe care le susţin.