Ministrul de externe olandez crede că România are „probabil” un avantaj că NU este în Schengen

Ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, a declarat sâmbătă că, în contextul crizei imigranților, poate fi un avantaj faptul că România nu este încă membră în spațiul Schengen.
Iulian Tudor
19 sept. 2015, 17:19
Ministrul de externe olandez crede că România are

„Am impresia că majoritatea rutelor imigranților nu ajung în România, probabil că este un avantaj că nu sunteți încă membri ai spațiului Schengen. Dar asta nu intră în discuția generală de aderare a României la spațiul Schengen, este ceva ce trebuie discutat în viitor”, a spus ministrul olandez de Externe, după consultările de la București cu omologul său, Bogdan Aurescu.

El a adăugat că există perspective pozitive în ceea ce privește aderarea României la Schengen, dar nu poate preciza în ce moment se va lua o decizie comună a tuturor statelor membre UE în acest sens.

„Proiectul zonei Schengen încă există, nu a murit. Ceea ce facem acum în Europa se bazează pe cooperare pentru a ne asigura că punem în aplicare acordul Schengen. Nu înseamnă că nu există tensiuni, cum vedem acum în criza refugiaților, spuneam că, din punct de vedere temporar, este un avantaj pentru România că nu face parte din zona Schengen, dar nu este ceva pe termen lung, trebuie să fie decis de Consiliul European în baza aspectelor juridice și asupra stadiului de pregătire a României și trebuie să aplicăm mecanismele de verificare pe care le avem. Credem că există perspective pozitive, nu știu însă în ce moment se va decide de către toate țările împreună„, a precizat oficialul olandez.

România își menține dorința de a intra în spațiul Schengen, care „trebuie să reziste” în actualul context în care „este supus unei presiuni deosebite”, a declarat, la rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„Ne menținem evident dorința de a intra în spațiul Schengen și cred că este important ca de fiecare dată să reiterăm că suntem pregătiți pentru acest lucru. Sigur că în acest moment spațiul Schengen este supus unei presiuni deosebite și vedem cum unele state își închid temporar frontierele, introduc controalele la frontierele lor. Va trebui să analizăm împreună în cadrul UE care este viitorul spațiului Schengen. Însă, din punct de vedere principial, spațiul Schengen este o realizare excepțională a UE la fel ca și zona euro. (…) Prin urmare, este extrem de important ca această realizare deosebită să nu fie anulată”, a afirmat Aurescu, după consultările pe care le-a avut cu omologul său olandez Bert Koenders, aflat în vizită la București.

Ministrul Aurescu a adăugat că România are capacitatea de a consolida securitatea UE din interiorul spațiului Schengen.

„Credem că spațiul Schengen trebuie să reziste, dacă este nevoie să fie îmbunătățit și suntem în continuare încrezători în faptul că avem capacitatea de a aduce mai multă securitate spațiului Schengen, de a aduce mai multă securitate Uniunii Europene și vedem responsabilitatea și solidaritatea europeană în dublu sens: noi suntem dornici să contribuim la acest efort comun din interiorul spațiului Schengen atât prin efortul conceptual, cât și prin cel practic de întărire a securității acestui spațiu”, a punctat Aurescu

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Singurul cuvânt din limba română care conține toate vocalele. E folosit des în multe conversații, dar puține persoane observă asta
Capital.ro
România a pierdut un înger. Marea DOAMNĂ s-a stins. A lăsat în urmă un gol imens
Playtech.ro
ULTIMA ORĂ! Radu Mazăre A IEȘIT DIN ÎNCHISOARE. Unde se află acum fostul primar
DailyBusiness
Vrei să pleci în vacanță cu doar 400 de euro cazare și zbor? Iată ofertele unice
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
3 zodii care trec foarte repede peste despărțire. Își găsesc alt partener imediat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
EXCLUSIV: Cât costă o masă de șase persoane într-un restaurant din Londra. Prețurile sunt la fel ca în București
Capital.ro
Adio, maestre! S-a stins o mare stea. Este doliu în lumea muzicii
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Cum să crești și să îngrijești orhideea fluture acasă: îngrășăminte naturale și sfaturi de la un florar profesionist
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'