Ministrul Dunca ia măsuri după situaţia de la canotaj: Pragul pentru obţinerea rentei viagere va fi de 30 de ani

Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a declarat într-un interviu acordat Agerpres că este revoltat de situaţia de la canotaj, unde trei sportive din barca de 8+1 s-au retras anticipat din activitate după câştigarea medaliilor de aur la Campionatele Mondiale, şi a anunţat că va impune un prag de vârstă de 30 de ani pentru rentele viagere acordate de statul român marilor performeri.

29 dec. 2017, 09:12
Ministrul Dunca ia măsuri după situaţia de la canotaj: Pragul pentru obţinerea rentei viagere va fi de 30 de ani

Cele trei componente ale echipajului feminin de 8+1 al României care şi-au anunţat retragerea după CM din SUA de anul acesta au sub 30 de ani: Laura Oprea – 23 de ani (foto stânga), Mihaela Petrila – 26 de ani şi Adelina Boguş – 29 de ani.

Marius Dunca a menţionat că statul român investeşte într-un sportiv încă de la legitimarea lui ca junior la un club, îl premiază pentru medaliile cucerite şi îi oferă şi o rentă viageră pe toată viaţa. În aceste condiţii, el susţine că nu e normal ca sportivul să renunţe la activitatea sportivă pentru a încasa banii din renta viageră atunci când încă mai poate aduce medalii României.

În momentul de faţă, Legea Sportului nu prevede un prag de vârstă pentru acordarea acestei indemnizaţii, menţionând doar că sportivul nu o poate încasa atât timp cât se află în activitate. Ideea impunerii unui prag de vârstă a mai fost luată în discuţie la nivelul Guvernului şi în 2011, dar în cele din urmă s-a renunţat la implementarea ei.

Ministrul Tineretului şi Sportului a explicat că niciun tânăr de 20 de ani din nicio altă categorie socială nu câştigă 8, 10 sau 14.000 de lei lunar cum se întâmplă în cazul sportivilor medaliaţi la competiţiile majore internaţionale.

În ceea ce priveşte prioritizarea federaţiilor sportive, Marius Dunca a menţionat că procesul este încheiat în mare parte. Astfel, 15 asociaţii sportive olimpice au fost ierarhizate, urmând ca MTS să investească în disciplinele respective în funcţie de locul ocupat în clasament. Ministrul nu a dorit să dezvăluite exact clasamentul celor 15 federaţii, dar a precizat că locul 1 este ocupat de Federaţia Română de Canotaj. Cele 15 federaţii prioritare în 2018 sunt, în ordine alfabetică: atletism, box, canotaj, gimnastică artistică, haltere, handbal, judo, kaiac-canoe, lupte, nataţie şi pentatlon modern, polo, scrimă, tenis, tenis de masă şi tir sportiv.

AGERPRES: Care consideraţi că sunt cele mai mari realizări ale MTS în 2017?

Marius Dunca: În primul rând Ordonanţa de Urgenţă 38 prin care primăriile şi consiliile judeţene pot aloca bani către sportul românesc fără a mai exista suspiciuni. Fără să mai întrebe cineva de ce a alocat bani la sport şi nu la drumuri, şcoli sau spitale. Un alt proiect este „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate”, pentru că societatea are nevoie de o redefinire a valorilor. Iar în sport găsim modele şi valori pe care putem să le promovăm. Mulţumesc cu această ocazie tuturor sportivilor pentru că s-au implicat în acest proiect şi până acum am mers în peste 150 de unităţi şcolare. Ne propunem să ajungem anul viitor în 2.500 de unităţi şcolare, vrem să ajungem şi în grădiniţe, dar şi în zona rurală.

AGERPRES: Care va fi pragul de vârstă pentru rentele viagere?

Marius Dunca: 30 de ani. Vrei să te laşi de sport la 17 ani, e problema ta. Ar fi extraordinar şi o pregătire în paralel a sportivului. Pentru că marii sportivi pot deveni antrenori. Dar asta trebuie să le oferim noi, pentru că avem în subordine şi Centrul de perfecţionare a antrenorilor. Pentru că se poate întâmpla ca un sportiv să se accidenteze după 10-15 ani şi atunci trebuie să îl integrăm, să nu se ducă undeva să lucreze ca agent de vânzări.

AGERPRES: Aţi discutat despre impunerea unui prag de vârstă cu preşedinţii de federaţii?

Marius Dunca: Nu am discutat. Eu sunt foarte revoltat. Gimnastica n-o să îmbrăţişeze această idee, pentru că ei spun că se apucă de sport la 4 ani şi la 20 de ani se încheie cariera. Şi au dreptate, dar nimeni la 20 de ani nu câştigă 8.000, 10.000 sau 14.000 de lei… nicio categorie socială. Ca sportiv, la 20 de ani poţi să te apuci de facultate, faci studii şi la 30 de ani primeşti renta viageră. Dacă facem o analiză vedem că puţine ţări oferă rentă viageră. Într-adevăr, poate premierile sunt mult mai mari afară. Eu vreau să premiem performanţa, dar vreau să conştientizăm că e o investiţie a statului, iar statul nu cere nimic.