Ministrul Gabriel Petrea: Pensiile recalculate nu vor scădea, chiar dacă punctajul va fi mai mic

Pensiile recalculate nu vor scădea, chiar dacă punctajul rezultat în urma acestui proces va fi mai mic decât cel inițial, a declarat marți, la Petroșani, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, prezent la o întâlnire a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, în cadrul căreia au fost ridicate probleme legate de procesul de recalculare a pensiilor.

08 aug. 2017, 12:43
Ministrul Gabriel Petrea: Pensiile recalculate nu vor scădea, chiar dacă punctajul va fi mai mic

„(…) Legea spune foarte clar că nicio pensie nu scade în cazul în care punctajul în urma recalculării este mai mic decât punctajul actual. Nu scad pensiile, ei (pensionarii — n.r.) primesc aceeași pensie ca și până acum”, a spus ministrul.

Oficialul a precizat că, în cadrul dialogului avut în sală cu reprezentanți ai organizațiilor de pensionari, aceștia și-au arătat nemulțumirea față de ritmul în care decurge procesul de recalculare a pensiilor, dar și față de faptul că sumele încasate diferă în funcție de data ieșirii la pensie.

„Sunt nemulțumiți în ceea ce privește recalcularea pensiilor. Pensionarii își doresc echitate în ceea ce privește pensiile. Față de aceeași poziție ocupată, cu aceeași vechime, în același loc de muncă, sunt pensionari care au pensii diferite în funcție de data la care au ieșit la pensie. Practic, își doresc o echitate în sistemul de pensii”, a afirmat Gabriel Petrea, conform Agerpres.

Pe de altă parte, în perspectiva modificărilor care urmează să fie aduse Legii pensiilor, ministrul a spus că așteaptă din partea societății civile propuneri de îmbunătățire a actului normativ, atunci când proiectul se va afla în dezbatere publică.

„A fost o discuție constructivă, ne-am sfătuit și concluzia a fost că în construirea viitoarei legi a pensiilor să primim din partea reprezentanților pensionarilor toate propunerile pe care ei le doresc, pentru a le analiza și a găsi cele mai bune soluții, astfel încât viitoarea lege a pensiilor să fie una dreaptă și echitabilă. Normal că, după legea salarizării unitare, care a îndreptat o parte din inechitățile din sistem, urmează rândul pensiilor. Așa cum salariile erau foarte diferite pentru aceeași categorie de persoane, și în cazul pensiilor este nevoie de o lege a pensiilor care să repare aceste nedreptăți”, a mai spus ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.

Conform datelor Casei Județene de Pensii Hunedoara, în județul Hunedoara ar trebui recalculate circa 9.000 de pensii ale unor persoane care au muncit în condiții speciale sau în minerit. Procesul de recalculare a început, până în prezent fiind încheiat pentru aproximativ 4.400 de dosare.