Ministrul Sănătăţii: Nivelul clorului în apă e în limitele admise azi. Până la finalizarea analizei microbiologice recomandăm prudenţă

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că analizele făcute joi de Direcţia de Sănătate Publică au indicat că nivelul clorului în apă este în limitele admise. Sorina Pintea a adăugat, însă, că recomandările făcute miercuri seară de Ministerul Sănătății sunt formulate de specialiști și se mențin, până când vor fi cunoscute rezultatele finale ale analizelor microbiologice ale apei, lucru care va mai dura câteva zile.

RomaniaTV.net
31 ian. 2019, 13:48
Ministrul Sănătăţii: Nivelul clorului în apă e în limitele admise azi. Până la finalizarea analizei microbiologice recomandăm prudenţă

„În urmă cu cinci minute, doamnele doctor de la Direcţia de Sănătate Publică ne-au prezentat buletinul de analize al probelor recoltate astăzi (joi – n.r.). S-au recoltat 14 probe în sectoarele 4, 5 şi 6, iar nivelul clorului în apă este în limitele admise. Până la finalizarea analizei microbiologice recomandăm prudenţă”, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Ea a dat asigurări că recoltarea probelor a fost făcută de personal specializat. 

Ministerul Sănătăţii a anunțat, miercuri seară, că recomandă bucureştenilor să nu folosească apa de la robinet care miroase puternic a clor pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală, după ce analizele de laborator au arătat că s-a folosit clor peste limita legală la tratarea apei în urma unei poluări cu amoniu produse pe râul Argeş. 

Reprezentanţii Apa Nova au recunoscut, miercuri, că există o problemă din cauza topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă, dar susţineau că apa este potabilă şi respectă standardele de calitate.

Joi dimineaţă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că analizele efectuate în laboratoarele DSP pe probe prelevate din apa furnizată în sectoarele 5 şi 6 au fost făcute după ce mulţi bucureşteni au reclamat calitatea apei şi au arătat că nivelul de clor este depăşit, fiind încă în lucru testele pentru metale grele şi alte microorganisme. Pintea a spus că reprezentanţii Apa Nova au cerut recoltarea de probe împreună cu DSP şi analizarea acestor în laboratoriul propriu, ceea ce „nu este conform uzanţelor”.

„Inspectorii DSP au prelevat probe pe care le-au analizat constatând o depăşire a nivelului de clor peste limitele legale admise. De asemenea, acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova împreună cu o adresă prin care i se cerea acesteia să posteze pe site că depăşirile de clor sunt peste limitele legale admise şi că se recomandă nefolosirea în acest moment a apei. Lucru care nu s-a întâmplat. Conform uzanţelor, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a informat Ministerul Sănătăţii, Ministerul Sănătăţii aseară a convocat specialiştii care au consultat ghidurile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ştiind că, responsabili fiind de sănătatea publică, trebuie să informăm populaţia din sectoarele 5 şi 6 care este rezultatul probelor pe care inspectorii le-au prelevat”, a afirmat Sorina Pintea.

Ea a precizat că ministerul a recomandat, nu a obligat populaţia să nu folosească apa de la robinet, considerând necesar „că fiecare trebuie să ia o decizie cunoscând faptele”.

„Testarea pentru metale grele şi alte microorganisme durează un anumit timp. De aceea am spus şi acest lucru, că aşteptăm şi aceste rezultate de laborator pentru a le comunica populaţiei. Nu am spus nicio clipă că apa nu este potabilă. Între apă cu nivel de clor ridicat şi apă potabilă există o diferenţă. De altfel, DSP, în cursul dimineţii, a prelevat probe pentru a testa clorul în sectorul 3. Acolo n-au fost probleme. Prin urmare, au şi comunicat acest lucru. Dar eu cred că Ministerul Sănătăţii a fost responsabil şi a comunicat exact ceea ce s-a întâmplat”, a spus Sorina Pintea.

Ea a adăugat că Ministerul Sănătăţii nu s-a gândit să ducă „o luptă” cu cineva şi că îşi respectă obligaţiile privind sănătatea publică.

În scandalul apei pentru bucureşteni a intervenit şi primarul Capitalei. Gabriela Firea a anunţat că i-a scris președintelui Klaus Iohannis și a sesizat și SRI pe tema scandalului privind apa cu clor din București. De asemenea, Firea a ameninţat cu rezilierea contractului cu APA Nova dacă se dovedeşte că analizele lor au fost eronate.