Mit sau realitate? Eridu, primul oraş de pe Pământ, construit sub privirea zeilor creatori

Conform textelor sacre sumeriene, Eridu a fost primul oraș din lume. Orașul antic (Coordonate: 30 ° 48’57.02 „N 45 ° 59’45.85” E) se afla în sudul Mesopotamiei, la circa 24 de kilometri de situl arheologic Tell Abu, Shahrein, Irak.

02 dec. 2017, 11:28
Mit sau realitate? Eridu, primul oraş de pe Pământ, construit sub privirea zeilor creatori

Eridu, în sanscrită înseamnă „locul puternic” sau „locul de îndrumare” și conform arheologilor, acest oraș a jucat un rol important în dezvoltarea omenirii.

Ultimele cercetări în domeniu sugerează că Eridu a fost un oraș fantastic. Ridicat cu o tehnologie și o pricepere rară, acest oraș a fost legat de Golful Persic prin numeroase canale. Textele sumeriene sugerează că a fost unul dintre cele cinci orașe construite cu mult timp înainte de Potop. A avut la bază ideea zeului suprem, Enki, care a fost fascinat de creația oamenilor, sub comanda regelui Marduk.

Arheologii susțin că bazele orașului au fost puse în jurul secolului 54 î. Hr. În acest context, comentatorii biblici susțin că Potopul a avut loc în anul 3.300 î. Hr. și în acest fel, se poate spune că Eridu a duncționat ca oraș pentru o perioadă puțin mai lungă de 2000 de ani.

Orașul a fost construit în timp. Arheologii susțin că în anul 3800 î.Hr, s-a construit un templu imens, cu un cimitir alăturat, unde au existat nu mai puțin de 1000 de morminte. În timpul dinastiei arhaice, un conducător, probabil din prima dinastie a lui Ur, a construit un mare palat în Eridu și la sfârșitul mileniului III î.Hr., în timpul domniei lui Amar-Sin, ziggurat a fost construit în oraș, care a rămas un important centru religios în imperiul dinastiei a treia din Ur.

CONTROVERSE SAU REALITATE

De cealaltă parte, textele sumeriene descriu Eridu ca fiind vechi de când lumea și Pământul. În Eridu, Alulim a devenit rege; el a domnit timp de 28800 de ani. Alalngar a domnit timp de 36000 de ani. 2 regi; au condus pentru 64800 de ani. Atunci Eridu a căzut și regina a fost dusă la Bad-tibira. În acest sens, Eridu a existat cu sute de mii de ani în urmă, dacă aceste date sunt exacte.

De cealaltă parte, arheologii contestă cu vehemență texte sumeriene, susținând că anii sunt eronați. Mai mult de atât, nu se poate accepta ideea că lumea a fost guvernată în trecut de zei, care au trăit zeci de mii de ani. Lista Regilor Sumerieni, documentul care descrie domeniile regilor zei dinainte de Potop, este considerată ca find o istorie unde sunt adunate evenimente contestabile din punct de vedere al istoriei, pentru că regii nu au existat cu adevărat, ci au fost niște invenții folclorice.

Vechimea în ani, în care a domnit un rege, este cu atât mai mare cu cât acesta a realizat lucruri importante. De exemplu, Alulim nu avea cum să trăiască 28800 de ani, ci acesta este un scor al lucrurilor realizate de el. Acesta este motivul principal pentru care arheologii contestă Lista Regilor Sumerieni și susțin că nu trebuie interpretată ca atare.

sursa: efemeride.ro