MOTIVAREA instanţei, la prelungirea arestului: ELENA UDREA nu conştientizează activitatea ilicită generată

Elena Udrea le-a spus magistraţilor ICCJ, la judecarea cererii de prelungire a arestului preventiv, în Dosarul Gala Bute, că DNA o vrea încă o lună după gratii pentru a se ancheta campaniile electorale ale PDL, relatează România TV. În motivarea dată de judecători se arată că "activitatea infracţională este complexă şi amplă, iar la acest moment inculpata nu conştientizează activitatea ilicită generată". 

01 apr. 2015, 08:22
MOTIVAREA instanţei, la prelungirea arestului: ELENA UDREA nu conştientizează activitatea ilicită generată

ICCJ a decis ca Elena Udrea să mai stea 30 de zile în arest, iar joi se va judeca, la Înalta Curte, contestaţia depusă de fostul ministru.

Potrivit România TV, în motivarea jduecătorilor de prelungire a arestului preventiv se menţionează că procurorii au acuzat duplicitatea fostului ministru care, pe de o parte, a susţinut măsurile de austeritate, dar, pe de altă parte, a acordat contracte supraevaluate din bani publici. 

„La interpelarea instanţei cu privire la faptul dacă Elena Udrea poate fi culpabilă pentru o măsură politică a Guvernului de la acea dată, reprezentantul parchetului a arătat că Elena Udrea, pe de o parte membru al Guvernului, era de acord cu măsurile de austeritate, iar pe de altă parte, din bugetul ţării, acorda contracte supraevaluate pentru care primea mită„, se arată în motivarea judecătorilor.

CITEŞTE ŞI ELENA UDREA, un nou atac pe Facebook: „Gala Bute a fost asumată de Guvern”

Pe de altă parte, Udrea a susţinut în faţa instanţei că procurorii o vor în continuare în arest preventiv pentru a fi investigate campaniile electorale ale PDL.

A învederat că singurul argument invocat de parchet pentru a o menţine timp de încă o lună în arest este acela că DNA doreşte să investigheze ce s-a întâmplat la PDL în campania electorală. (…) A mai arătat că în mod evident DNA va mai instrumnenta încă un caz de campanie electorală, tocmai pentru că este legat de Elena Udrea. Însă, trebuie avut în vedere că toate partidele, nu numai PDL Bucureşti, aveau gherilă digitală, formată din studenţi care au fost plătiţi în această campanie”, se precizează în motivare.

În faţa procurorilor, Udrea a vorbit şi de fosta sa prietenă, Ana Maria Topoliceanu: „Acest aspect a evidenţiat faptul că Ana Maria Topoliceanu este protejată de DNA, care, de altfel, nu a luat faţă de aceasta decât măsura controlului judiciar. A precizat că procurorii au respins toate întrebările vizând faptul că atât Ana Maria Topoliceanu cât şi alte persoane şi-au negociat libertatea la DNA. (…) De asemenea, inculpata a precizat că nu înţelege cum o persoană cu care este prietenă o incriminează cu atâta incisivitate, însă este posibil ca aceasta, pusă a alege între a-şi pierde libertatea şi a formula un denunţ, să fi ales a doua variantă, chiar dacă acest denunţ a fost formulat împotriva cuiva care i-a oferit un statut la un moment dat şi prin el prezenta aspecte neadevărate, frauduloase.”

Judecătorul de drepturi şi libertăţi susţine în motivare că, până la acest moment, au fost administrate „suficiente probatorii apte să susțină bănuiala rezonabilă” că Elena Udrea „a desfășurat activitatea infracțională ce i se reține în sarcină”.

„Activitatea infracţională este complexă şi amplă, iar la acest moment inculpata nu conştientizează activitatea ilicită generată”, se arată în motivare, potrivit România TV

Elena Udrea află pe 2 aprilie dacă petrece Paştele după gratii sau în libertate. Elena Udrea a anunţat încă de la finalul săptămânii trecute că a contestat decizia de prelungire a arestului preventiv. Ruxandra Dragomir a ieşit, vineri, de la vizita pe care i-a făcut-o fostului ministru la Arestul Central, cu o hârtie pe care erau scrise mesajele Elenei Udrea.