Negocieri intense în Coaliţie. Dragnea şi Tăriceanu discută despre cine să plece şi cine trebuie să rămână la Guvernul Tudose

Negocieri intense duse astăzi la nivel înalt între liderii Coaliției pentru componenţa Guvernului. Călin Popescu Tăriceanu va discuta joi cu şeful PSD despre cine trebuie să plece şi cine trebuie să rămână în Guvern. Înainte, însa, ALDE se reuneşte în şedinţă separată.

RomaniaTV.net
12 oct. 2017, 08:25
Negocieri intense în Coaliţie. Dragnea şi Tăriceanu discută despre cine să plece şi cine trebuie să rămână la Guvernul Tudose

Şedinţa Coaliţiei de guvernare va avea loc, dat fiind faptul că unul dintre cei vizaţi de remaniere ar fi ministrul Viorel Ilie, pe care ALDE a anunţat deja că îl susţine în continuare şi că nu-i retrage sprijinul politic.

Înaintea şedinţei Coaliţiei are loc şi o întâlnire a conducerii ALDE, în condiţiile în care numele ministrului Viorel Ilie, propus de ALDE, ar fi pe lista remaniabililor.

Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul, a precizat miercuri că o decizie în privința demisei sale va fi luată când se va întoarce președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, în țară, menționând că el este dispus să renunțe la mandat.

Liderul ALDE Varujan Vosganian a declarat, marţi, că ALDE şi-a reconfirmat recent susţinerea pentru ministrul Viorel Ilie şi că remanierea acestuia poata fi făcută doar după o discuţie în cadrul Coaliţiei de guvernare. Vosganian am mai spus că are „sentimentul că cel care doreşte ruperea Coaliţiei este chiar însuşi premierul Mihai Tudose”, şi a avertizat că demiterea lui Viorel Ilie ar putea duce la ruperea Coaliţiei.

„În ceea ce priveşte pe ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, acum două săptămâni ALDE a confirmat încrederea pentru ministrul nostru. Faţă de votul acela nu s-a întâmplat nimic. Nu intenţionăm să revenim asupra lui. Acest vot al nostru şi încrederea pe care i-am acordat-o ministrului a fost confirmată şi de votul pe care Senatul l-a dat în plen”, a declarat senatorul ALDE, Varujan Vosganian.

În ceea ce priveşte ipoteza remanierii, Vosganian a explicat că „procedurile interne ale Coaliţiei de Guvernare spun limpede că orice remaniere se face în urma propunerilor pe care premierul le prezintă în faţa Coaliţiei de guvernare”. „Neexistând pînă acum o astfel de propunere, pentru noi această posibilă remaniere rămâne doar o ipoteză pe care a prezentat-o primul-ministru”, a completat senatorul ALDE.

Vosganian a subliniat că dacă, totuşi, premierul Mihai Tudose îl va demite pe ministrul Viorel Ilie, atunci şeful Guvernului este cel care îşi doreşte ruperea coaliţiei.

„Primul-ministru şi Guvernul sunt în această poziţie pe care a dat-o Coaliţia de guvernare şi este firesc ca orice posibilă remaniere să se facă în urma prezentării de către primul ministru în faţa Coaliţiei, a motivelor care îl determină să facă o selecţie în ceea ce priveşte miniştri. Între ALDE şi PSD nu au existat astfel de discuţii şi o întâlnire la vârf va avea loc după ce Călin Popescu Tăriceanu se va întoarce din deplasarea de la Praga. Dacă în ceea ce priveşte ALDE şi PSD o astfel de discuţie nu a avut loc, am sentimentul din ceea ce s-a întâmplat că cel care doreşte ruperea Coaliţiei este chiar însuşi premierul Mihai Tudose”, a mai spus Varujan Vosganian.

Pe 25 august, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Viorel Ilie pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale.

„Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant”, își motiva DNA solicitarea.

Solicitarea DNA a fost respinsă de plenul Senatului.