Nicolae Bănicioiu: Am deblocat posturi în sistemul sanitar

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, marţi, că au fost deblocate posturi în sistemul sanitar. Cu toate acesta, ritmul în care se angajează este lent.

12 mai 2015, 10:57
Nicolae Bănicioiu: Am deblocat posturi în sistemul sanitar

Am deblocat posturi în sistemul sanitar, dar este adevărat că ritmul în care se angajează nu o să poată să acopere deficitul decât în câţiva ani, în trei-patru ani, dacă ritmul rămâne acelaşi din ultimele opt luni. Vorbim despre un deficit de peste treizeci şi ceva de mii de persoane. Au fost alocate fonduri suplimentare pentru angajări, au fost angajate aproape 5.000 de persoane”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Întrebat despre protestul organizat în faţa sediului Ministerului Sănătăţii, de Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România şi Federaţia Sindicală „Hipocrat”, ministrul Sănătăţii a spus că este într-un dialog deschis cu toate sindicatele din sistemul sanitar, iar marţi după-amiază va avea o discuţie cu reprezentanţii protestatarilor, scrie Mediafax.

Citeşte şi Bănicioiu: Dacă nu facem ceva, în 2-3 ani, în România, nu o să mai avem medici specialişti

Ministrul Sănătăţii a adăugat că mare parte din revendicările sindicaliştilor sunt legate de acordul cu FMI din 2010, pe care a încercat să-l corecteze.

Evident că am reuşit să corectăm o parte din nedreptăţi (din acordul cu FMI din 2010, n.r.), problema este că avem un acord pe care l-am moştenit, nu l-am semnat nici eu, nici Guvernul din care fac parte. Încercăm să găsim cele mai bune şi cele mai rapide soluţii. A existat o creştere salarială în ianuarie, iar acum căutăm soluţii pentru o nouă creştere salarială”, a mai spus Bănicioiu.

În legătură cu cererile asistenţilor medicali de a pleca să lucreze în străinătate, ministrul Nicolae Bănicioiu a spus că, în ultimii şapte ani, au fost eliberate aproximativ 20.000 de certificate.

În ceea ce priveşte creşterile salariale, ministrul Sănătăţii a precizat că un prim pas a fost realizat anul trecut, iar un al doilea pas a fost în ianuarie, când angajaţii au primit 100 de lei în plus. Mai mult, acesta a spus că există posibilitatea ca salariile să mai crească încă o dată. 

Există şansa să le mai crească o dată salariul, într-o altă etapă„, a spus Bănicioiu.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii şi sindicaliştii de la Sanitas au găsit soluţii pentru majorarea salariilor