Nicolas Maduro denunţă „presiunile brutale” ale SUA pentru a izola Venezuela

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, a denunțat, sâmbătă, în Cuba "presiunile brutale" exercitate de Statele Unite pentru a izola țara sa, scufundată într-o gravă criză politică și economică.

04 iun. 2016, 20:37
Nicolas Maduro denunţă „presiunile brutale” ale SUA pentru a izola Venezuela

„Presiunile sunt brutale asupra guvernelor, ambasadorilor (…) pentru a izola Venezuela și a face să se aprobe” sancțiuni de către Organizația Statelor Americane (OSA), a declarat succesorul lui Hugo Chavez în marja unui summit caraibean la Havana.

„Venezuela va lupta (…) Venezuela nu va face plecăciuni, iar dacă vor să ne încercuiască, vom lupta față în față”, a mai afirmat el, lansând un apel omologilor săi latino-americani „să nu se supună niciunei presiuni”.

Mai devreme, în deschiderea summitului Comunității Caraibelor, președintele Cubei, Raul Castro, și-a reafirmat „solidaritatea fermă și necondiționată” cu aliatul său venezuelean.

Liderul de la Havana a denunțat „tentativa inacceptabilă” a secretarului general al OSA, Luis Almagro, de a aplica Venezuelei Carta democratică inter-americană, care prevede sancțiuni pentru guvernele care amenință ordinea democratică.

Această propunere nu a primit însă sprijinul țărilor membre, care s-au mărginit în această săptămână să facă un apel la dialog între guvernul lui Nicolas Maduro și opoziție.

Venezuela este în pragul imploziei după victoria istorică a adversarilor chavismului (de la numele fostului președinte Hugo Chavez, 1999-2013) la alegerile parlamentare din decembrie.

În această țară petrolieră cu o economie devastată de prăbușirea barilului de țiței, locuitorii se confruntă cu o lipsă generalizată (făină, medicamente) și, disperați, comit numeroase jafuri.

Aproape două milioane de venezueleni s-au pronunțat în favoarea unui referendum pentru revocarea președintelui Nicolas Maduro, dar autoritățile electorale au anulat joi o reuniune în cursul căreia urmau să dea undă verde acestei proceduri.

Revoltată de acest anunț, opoziția a lansat un apel la noi manifestații luni, mai scrie AFP.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Anda Badea)