Adriean Videanu, cercetat pentru abuz în serviciu pe vremea când era primarul Capitalei

Tribunalul Bucureşti a dispus, joi, ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să reia ancheta sub acuzaţia de abuz in serviciu adusă fostului primar al Capitalei, Adriean Videanu. Decizia este definitivă. Adrieanu Videanu este cercetat pentru modul în care a fost repartizat un teren din nordul Capitalei pe care ulterior a fost ridicat Liceul francez.

21 oct. 2016, 06:55
Adriean Videanu, cercetat pentru abuz în serviciu pe vremea când era primarul Capitalei

Tribunalul București a decis ca procurorii de la Parchetul General să reia ancheta pornită de la o plângere făcută de o societate comercială pe numele lui Adriean Videanu din 2009 pentru acuzații de abuz în serviciu. 

„Desfiinţează soluţia de clasare dispusă prin ordonanţa nr. nr.586/P/2009 din 07.04.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi dispune trimiterea cauzei procurorului în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţinii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, prev. de art.297 Cp rap. la art.309 Cp cu aplic. art.5 alin.1 Cp faţă de suspectul Videanu Adriean.(…) Definitivă”, potrivit deciziei Tribunalului Bucureşti, dată joi.

Ancheta vizează modul în care a fost repartizat un teren din nordul Capitalei pe care ulterior a fost ridicat Liceul francez. 

Tribunalul București a decis ca procurorii de la Parchetul General să reia ancheta pornită de la o plângere făcută de o societate comercială pe numele lui Adriean Videanu din 2009 pentru acuzații de abuz în serviciu. 

Instanța a dispus ca procurorii să completeze urmărirea penală pentru care în luna aprilie a acestui an au dat o soluție de clasare.

Firma a depus o plângere penală atât pe numele lui Adriean Videanu în calitate de primar al Capitalei, cât și pe numele a doi funcționari din cadrul Primăriei, după ce în cursul anului 2000, Adriean Videanu ar fi refuzat să pună în aplicare o decizie judecătorească ce dădea drept de folosință firmei respective asupra terenului unde, ulterior, a fost construit Liceul francez.  

Societatea Ruxandra Trading SRL arăta în plângere că a fost prejudiciată cu 3,7 milioane de euro, din cauza unui act administrativ emis de Primăria Capitalei, în mandatul lui Adriean Videanu, prin care s-a dispus demolarea unei clădiri ce aparţinea acestei firme. Potrivit acelui document, clădirea ar fi fost construită fără autorizaţie, pe un teren proprietatea municipiului Bucureşti, pe care Primăria Capitalei urma să construiască sediul Liceului Francez.

În plângerea depusă la Parchet erau vizaţi trei angajaţi ai Primăriei Capitalei, respectiv arhitectul şef, directorul Direcţiei Inspecţie şi directorul Direcţiei Juridice, dar cercetările s-au extins ulterior şi la primarul general de la acea vreme, Adriean Videanu. În final, pentru cei patru s-a decis neînceperea urmăririi penale, iar procurorul de caz de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a clasat plângerea în 20 martie 2014. Dispoziţia a fost menţinută în 6 mai, de un procuror ierarhic superior.

Decizia a fost contestată de reprezentanţii firmei Ruxandra Trading atât la procurorul de caz, cât şi la superiorul acestuia, iar după respingerea contestaţiilor, şi la Judecătoria Sectorului 5, care a dispus retrimiterea cauzei la Parchetul instanţei supreme.