NOUL COD RUTIER: Ce trebuie să facă şoferii la depăşirea bicicliştilor

NOUL COD RUTIER: Şoferii vor fi obligaţi ca, la depăşirea bicicletelor, să păstreze o distanţă laterală de minim 1,5 metri faţă de acestea.

19 dec. 2016, 06:44
NOUL COD RUTIER: Ce trebuie să facă şoferii la depăşirea bicicliştilor

NOUL COD RUTIER: Guvernul a adoptat o hotărâre prin care este modificată OUG 195/2005 privind circulaţia pe drumurile publice. Formularea precedentă, care menţiona doar obligaţia de păstrare a unei „distanţe laterale suficiente“ a fost înlocuită cu menţiunea expresă a distanţei de 1,5 metri.

ŞOFERII vor fi OBLIGAŢI să dea din nou examenul pentru permis dacă încalcă legea. După câte greşeli

Impunerea distanţei laterale de 1,5 metri faţă de biciclete la depăşire a făcut obiectul unei campanii de lungă durată a bicicliştilor ieşeni, intensificată după moartea la începutul lunii trecute a unui instructor de ciclism, acroşat de un autoturism aflat în depăşire. Pe aceeaşi temă s-au desfăşurat la Prefectură trei întâlniri între autorităţile locale şi reprezentanţii cluburilor de ciclişti.

Conform precizărilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, hotărârea va intrat în vigoare imediat după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Actul normativ impune bicicliştilor şi obligaţii suplimentare. Astfel, semnalizarea obligatorie pe timp de noapte a bicicletelor nu se va mai rezuma la clasicii „ochi de pisică“, bicicliştii trebuind să monteze elemente sau dispozitive care să sigure vizibilitatea vehiculului în trafic.