Numărul românilor care lucrează în Marea Britanie a crescut cu 223 la sută într-un an

Numărul românilor înregistrați pentru a munci în Marea Britanie a crescut cu 223% în ultimele 12 luni, relevă noi date statistice. 

04 iun. 2015, 11:18
Numărul românilor care lucrează în Marea Britanie a crescut cu 223 la sută într-un an

Atunci când au fost ridicate ultimele restricții pe piața forței de muncă în Uniunea Europeană, oferindu-se astfel deplin acces pentru lucrătorii români și bulgari în Marea Britanie, s-a înregistrat un val de solicitări la sistemul de asigurări sociale britanic.

Criticii au susținut că acest lucru a arătat că Marea Britanie a devenit un ”magnet pentru imigranți”, în contextul în care datele statistice subminează în continuare speranțele premierului David Cameron de reducere a imigrației nete la câteva zeci de mii de persoane.

Din ianuarie anul trecut, lucrătorii din România și Bulgaria au posibilitatea de a-și găsi un loc de muncă în Marea Britanie ca orice alt cetățean al Uniunii Europene. La data ridicării restricțiilor (1 ianuarie 2014), David Cameron aprecia că nivelul imigrației dinspre cele două țări este ‘rezonabil’.

Citeşte şi Locuri de muncă în străinătate. Se caută bucătari, ospătari, măcelari, îngrijitori

În prezent, Departamentul pentru muncă și pensii a relevat o creștere masivă a numărul celor care au primit dreptul de munci în Marea Britanie. În luna martie a acestui an, 152.363 de români dețineau permise de muncă în Marea Britanie, față de 47.116 în 2014, în creștere cu 223%.

Numărul bulgarilor cu permise de muncă pe teritoriul britanic era de 40.476, în creștere cu 128% față de anul anterior. Pe a treia poziție se află lucrătorii italieni, al căror număr a sporit cu 37% față de acum 12 luni.

Alte date statistice arată că numărul românilor și al bulgarilor care au sosit în Marea Britanie în 2014 s-a dublat față de anul anterior, ajungând la 46.000, printre care 35.000 care au venit pentru a munci.

Românii și polonezii reprezintă o treime din numărul total al lucrătorilor străini înregistrați în Marea Britanie.