Angajată a penitenciarului Poarta Albă, sechestrată de doi deţinuţi care au vrut să o violeze. Se cere demiterea conducerii închisorii

Momente de panică la Peniteciarul Poarta Albă. O angajată a penitenciarului a fost sechestrată de doi deţinuti, care au vrut să o violeze. Femeia a fost ținută cu forța în baie şi a fost amenințată cu cuțitul.

14 oct. 2016, 07:05
Angajată a penitenciarului Poarta Albă, sechestrată de doi deţinuţi care au vrut să o violeze. Se cere demiterea conducerii închisorii

UPDATE Sindicatul Omnia cere demiterea conducerii Penitenciarului Poarta Albă. De asemenea, sindicaliştii cer măsuri urgente de protecţie a personalului din penitenciare, imbunatatirea conditiilor de lucru si eliminarea deficitului de personal.

„Administratia Nationala a Penitenciarelor a facut public, astazi 14.10.2016, incidentul in care O ANGAJATA DE LA PENITENCIARUL POARTA ALBA A FOST SECHESTRATA CU INTENTIA DE A FI VIOLATA de catre doi detinuti extrem de periculosi. N-a facut insa publice si CONDITIILE IN CARE ACEASTA GROZAVIE A FOST POSIBILA: tolerarea abuzurilor la nivel de management, lipsa de personal si lipsa celor mai elementare mijloace si proceduri de siguranta pentru personal.

Personalul din penitenciare este EXPUS UNOR RISCURI PROFESIONALE SI PERSONALE GREU DE IMAGINAT de catre cineva care nu lucreaza in fiecare zi cu talhari, criminali, violatori si alte categorii de infractori; in cea mai mare parte recidivisti. Agresiunile asupra personalului se intampla la locul de munca si se intampla in comunitate, atunci cand acestia se intalnesc cu fosti detinuti. Angajatii sunt atacati chiar si in propria casa, iar nu putine cazuri sunt cele in care bunuri le sunt distruse si sunt agresati in public.

Desi de-a lungul timpului AU FOST RECLAMATE NUMEROASE ABATERI ale conducerii Penitenciarului Poarta Alba, foarte multe in legatura cu modul in care coordoneaza siguranta misiunilor in interiorul si exteriorul penitenciarelor, acestea au fost ignorate. Cazul cel mai recent ignorat este cel al unui detinut favorizat care parasea cand vroia punctul de lucru fara sa se stie ce face. Putea sa faca orice, asa cum s-a dovedit ca au incercat cei doi susamintiti.

Aproximativ 280 de posturi mai sunt necesare, conform estimarilor ANP, pentru a putea fi asigurate in conditii optime misiunile la Penitenciarul Poarta Alba. Altfel gROZAVII CA CEA DE IERI SE POT INTAMPLA ORIUNDE SI ORICAND DIN LIPSA PERSONALULUI care sa asigure toate activitatile in conditii de siguranta pentru personal si pentru persoanele detinute. Si acest aspect ar fi trebuit sa fie o prioritate pentru conducerile Ministerului Justitiei, Administratiei Nationale a Penitenciarelor si a Penitenciarului Poarta Alba.

Cadrul normativ privind PROTECTIA PERSONALULUI DIN PENITENCIARE ESTE O GLUMA SINISTRA. Iar mijloacele tehnice si procedurile prin care aceasta se realizeaza la locul de munca sunt, atunci cand exista macar cu numele, depasite si nefunctionale. Lipsesc mijloace de protectie individuala, de alarmare sau de interventie. Chiar si banalele sisteme de alarmare individuala se dovedesc imposibil de achizitionat, ANP returnand bani la buget. Cerem masuri urgente de protectie a personalului.Cerem imbunatatirea conditiilor de lucru. Cerem eliminarea deficitului de personal. Cerem demiterea conducerii Penitenciarului Poarta Alba”, se arată în comunicatul de presă al Sindicatului Omnia.

 

În ziua de 13 octombrie 2016, o angajată a Penitenciarului Poarta Albă a fost lipsită de libertate de doi deținuți în timpul unei activități specifice de educație. Cei doi deţinuţi au devenit violenți și au ameninţat-o cu un cuțit improvizat, obligând-o să se deplaseze în grupul sanitar al clubului de activităţi cu intenția de a o agresa sexual. Acționând cu tact și profesionalism, lucrătoarea i-a convins pe cei doi deținuți să renunțe la intenție după aproximativ 10 minute, informează printr-un comunicat Administraţia Naţională a Penitenciarelor. 

Conducerea unității a luat măsuri urgente de sancționare a celor doi deținuți. În cauză a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia.

La nivelul Penitenciarului Poarta Albă s-a demarat o anchetă pentru a stabili cauzele producerii evenimentului și împrejurările în care deținuții au intrat în posesia cuțitului improvizat.

Totodată, conducerea ANP precizează că nu va tolera sub nici o formă actele de agresiune împotriva personalului, luând cele mai drastice măsuri în conformitate cu prevederile legale.