O BOALĂ incurabilă rară afectează românii. Iată care sunt primele simptome

Lupus este o boală rară care afectează pielea şi organele interne. Până în prezent, majoritatea pacienţilor care suferă de această boală provin din mediul rural.

13 mai 2014, 10:19
O BOALĂ incurabilă rară afectează românii. Iată care sunt primele simptome

Medicii de specialitate afirma ca numarul pacientilor diagnosticati cu boala Lupus nu a crescut in ultimii ani, fiind considerata o afectiune rara. Chiar daca este o boala incurabila, sub tratament, evolutia starii de sanatate a pacientilor este favorabila. Pacientii care sunt diagnosticati cu aceasta boala ajung la medicul dermatolog la scurt timp dupa declansarea simptomelor, scrie bzi.ro.

„Pacientii ajung destul de devreme de la debutul bolii la medic pentru ca au sensibilitate la soare si acea roseata faciala care este deranjanta. Lupusul debuteaza in perioada insorita, sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai. Majoritatea bolnavilor provin din mediul rural, unde expunerea la soare este mare, fiind persoane care muncesc la camp si stau mult in soare. Numarul pacientilor diagnosticati cu aceasta boala rara este constant. Lupusul afecteaza atat barbatii, cat si femeile, dar si copiii”, a declarat medicul dermatolog Corneliu Dobre de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi.

Citeşte şi La spital, din cauza CĂPUŞELOR. Peste 130 de bucureşteni au fost muşcaţi, în câteva zile

Boala poate afecta oricare dintre organele interne si in timp se poate ajunge ca bolnavul sa nu isi mai poata indeplini atributiile zilnice. Cea mai frecventa si severa forma de lupus se numeste Lupus Eritematos Sistemic (LES).

„Daca se amana prezenta la medic, boala se agraveaza. Multi bolnavi nu inteleg ca boala este pe viata. Trebuie sa accepti diagnosticul, sa lupti cu boala. Pentru pacientii care sufera de lupus tratamentul este permanent. Medicamentele sunt compensate si diferenta de pret pe care o suporta pacientul din propriul buzunar este acceptabila”, a adaugat dr. Corneliu Dobre.

Citeşte şi O boală RARĂ o împiedică SĂ MĂNÂNCE de mai bine de cinci ani. Uite cum arată acum GALERIE FOTO