O capsulă a timpului, îngropată în curtea UMF Târgu Mureş

La împlinirea a 70 de ani de la înființarea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, în curtea instituției a fost îngropată, marți, o capsulă a timpului care va fi readusă la suprafață peste 30 de ani, în 2045.

31 mart. 2015, 19:00
O capsulă a timpului, îngropată în curtea UMF Târgu Mureş

În capsula timpului, participanții la festivitate au depus obiecte dintre cele mai variate, personale și profesionale, a căror alegere a fost lăsată la libera imaginație a celor care au decis să lase un mesaj peste timp, rectorul UMF Târgu Mureș, profesor doctor Leonard Azamfirei, depunând atât lucruri ale instituției, cât și unele obiecte personale legate de profesie.

Din partea universității am depus mai multe lucruri, probabil că lucrul central este un laptop funcțional cu informații media, documente, imagini de film sau fotografice, care fac o radiografie a situației din UMF în acest moment.

Am depus, de asemenea, o serie de publicații pe care UMF-ul le are în acest moment și care sunt de performanță, iar personal am pus agenda mea de lucru din anul 2014, care este plină cu obiecte, cu subiecte mai bine zis, cu frământări, cu planuri neîmplinite, unele îndeplinite și, foarte personal, o scrisoare pentru fiul meu, care peste 30 de ani va avea exact vârsta pe care o am eu acum„, a declarat doctorul Leonard Azamfirei, potrivit Agerpres.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, prof. univ. dr. Horațiu Suciu, a depus în capsula timpului o valvă tisulară, pentru ca cei care vor dezgropa capsula să vadă cum arăta chirurgia cardiovasculară în anul 2015.

Am depus un obiect care în momentul acesta face parte integrantă din activitatea noastră profesională, mai precis o valvă tisulară, o proteză valvulară care se implantează în poziție aortică. Având în vedere că aceste obiecte care s-au introdus în capsula timpului vor fi extrase peste 30 de ani, mi s-a părut interesant ca la momentul în care se va deschide această capsulă, indiferent dacă noi vom mai fi sau nu, să arătăm nivelul și practic stadiul la care era chirurgia cardiovasculară în prezent„, a spus doctorul Horaţiu Suciu.

Viceprimarul Peti Andras a precizat că nu a fost o decizie foarte ușoară să găsească un obiect potrivit pentru a da un mesaj care reprezintă astăzi orașul și care și-ar dori să îl reprezinte și peste 30 de ani.

„Am optat, până la urmă, pentru un instrument multifuncțional, un magnet de frigider care are în spate și un deschizător, nu știu dacă vor fi sticle, dacă vor avea nevoie peste 30 de ani, dar importantă este imaginea de pe față, Palatul Culturii din Târgu Mureș, care anul trecut a împlinit un secol și este inscripționată denumirea localității în 3 limbi: română, maghiară și germană. Pe verso este scris Orașul Armoniei, sloganul Primăriei din prezent, și aș dori ca peste 30 de ani conducătorii de atunci să ia în considerare oare de ce ne-am ales sloganul și dacă va mai fi actual și peste 30 de ani„, a subliniat Peti Andras.

Președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, a depus albumul oficial al Palatul Culturii la împlinirea vârstei de 100 de ani. „Având în vedere că această capsulă a UMF se va deschide când universitatea va împlini 100 de ani, cred că este de bun augur să vadă cei care vor deschide această capsulă cum arăta Palatul Culturii la împlinirea vârstei de 100 și să facă eventual o paralelă la cum va arăta UMF din Târgu Mureș la împlinirea vârstei de 100 de ani„, a precizat Ciprian Dobre.