O evanghelistă din Kenya şi un copil din Fiji luptă împotriva încălzirii globale

De la decizia anunţată de preşedintele american Donald Trump de retragere a Statelor Unite din Acordul pentru climă de la Paris şi până la uraganele devastatoare, inundaţiile, secetele şi incendiile care au făcut ravagii în lumea întreagă, 2017 a fost un an extrem de dificil în ceea ce priveşte lupta împotriva încălzirii globale, informează Thomson Reuters Foundation.

28 dec. 2017, 13:59
O evanghelistă din Kenya şi un copil din Fiji luptă împotriva încălzirii globale

Thomson Reuters Foundation a alcătuit un Top 5 al persoanelor care s-au remarcat cel mai mult în cadrul acestor acţiuni în 2017.

Timoci Naulusala, un băiat de 12 ani din Fiji - Timoci Naulusala, al cărui sat din Fiji a fost devastat de ciclonul Winston în 2016, a lansat un apel emoţionant comunităţii internaţionale, cerându-i să adopte o serie de măsuri, în cadrul summitului pentru climă organizat de ONU la Bonn, în noiembrie. "Casa mea, şcoala mea, mâncarea, apa, economiile au fost complet distruse. Viaţa mea a fost cuprinsă de haos", a declarat el în faţa echipelor de negociatori care au participat la această conferinţă anuală pentru climă.

Fiji, un mic stat insular din Oceanul Pacific, este deosebit de vulnerabil în faţa modificărilor climatice, iar unele dintre cele 300 de insule ale sale sunt ameninţate de creşterea nivelului apelor."Modificările climatice sunt aici şi vor rămâne aici dacă voi nu veţi lua măsuri", a avertizat Timoci Naulusala în discursul lui, potrivit Agerpres.

Ruth Khasaya Oniang'o, "evanghelista" legumelor din Kenya - Ruth Khasay Oniang'o, profesoară de nutriţie, a fost recompensată cu African Food Prize pe 2017, în semn de recunoaştere a eforturilor depuse pentru a promova legumele originare din Africa şi alte culturi cu scopul de a eradica malnutriţia şi foametea şi pentru a-i ajuta pe fermierii africani să devină mai rezistenţi în faţa pagubelor provocate de modificările climatice.

În Kenya, legumele tradiţionale africane au fost adeseori ignorate, inclusiv din cauza faptului că seminţele necesare plantării lor se găsesc în prezent tot mai greu. Însă legumele frunzoase, precum iuta-nalbă şi umbra nopţii africane, sunt bogate în nutrimente, iar unele dintre ele deţin şi proprietăţi medicinale, a declarat Ruth Khasaya Oniang'o, potrivit Agerpres.

Ea promovează şi recoltele rezistente la secetă, precum porumbul, pentru a limita efectele precipitaţiilor inconstante, "bolile ciudate ale plantelor şi dăunătorii periculoşi" care apar în număr tot mai mare pe măsură ce modificările climatice se intensifică.

Saul Lliuya, fermier peruan - Saul Lliuya, originar din regiunea andină din Peru, a dat în judecată furnizorul german de utilităţi energetice RWE, o companie aflată în cealaltă jumătate a planetei, pentru faptul că îi periclitează comunitatea. Acest proces este monitorizat cu mare atenţie de o serie de experţi din domeniul legislaţiei.

Saul Lliuya spuned că emisiile de gaze cu efect de seră provenind din uzinele RWE sunt parţial vinovate de topirea gheţarilor andini. Scurgerile de apă, acumulate într-un lac situat deasupra satului său, ameninţă să provoace inundaţii şi să îi avarieze locuinţa. El solicită despăgubiri de 20.000 de dolari, care, dacă le va primi, vor fi donate imediat unui program guvernamental - creat cu un buget de 4 milioane de dolari - pentru a preveni inundaţiile cauzate de creşterea apei din acel lac. Compania RWE spune că plângerea depusă în instanţă de Lliuya este lipsită de fundament şi că un singur agent poluator nu poate fi găsit vinovat pentru încălzirea globală. Însă un tribunal din Germania a acceptat să analizeze dovezile prezentate în acest proces, potrivit Agerpres.

Locuitorii din satul Ralegan Siddhi din India - În ciuda faptului că beneficiază de cea mai scăzută medie anuală de precipitaţii din regiune, micul sat indian Ralegan Siddhi a reuşit să îşi asigure necesarul de apă timp de patru decenii, chiar şi în timpul secetelor severe din 2014 şi 2015, care au generat aproape 7.000 de sinucideri în rândul fermierilor din Maharashtra.

Locuitorii din acest sat din vestul Indiei au reuşit să capteze apa de ploaie - nu au mai lăsat-o să se scurgă - prin ridicarea unor baraje pe dealurile comunei lor şi canalizând apa spre un puţ uriaş, conform unui model creat de activista socială Anna Hazare în anii 1970.

O raţionalizare atentă a apei a asigurat cantităţi suficiente pentru toţi rezidenţii, apa fiind furnizată prin robinete în toate gospodăriile o dată la două zile, apoi stocată în bidoane mari de culoare albastră. Până acum, 86 de sate învecinate au implementat diverse versiuni ale modelului Hazare, ameliorând randamentele recoltelor fermierilor locali, informează Agerpres.

Jerry Brown, guvernatorul statului american California - De la promisiunea alocării unor fonduri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi până la încurajarea rezidenţilor să facă trecerea de la automobile poluante la vehicule electrice, Jerry Brown a condus acţiunile din Statele Unite în ceea ce priveşte limitarea încălzirii globale, sfidând decizia preşedintelui Trump de a părăsi Acordul pentru climă de la Paris.

În iulie, el şi fostul primar al oraşului New York Michael Bloomberg au lansat "America's Pledge", o iniţiativă ce vizează unirea a 230 de oraşe şi regiuni, nouă state şi peste 1.500 de companii din Statele Unite, inclusiv unele ce apar în topul Fortune 500, pentru a îndeplini angajamentele climatice americane, chiar şi în absenţa sprijinului guvernului federal de la Washington. "Astăzi, transmitem un mesaj clar lumii întregi şi îi spunem că statele, oraşele şi companiile americane merg mai departe cu angajamentele noastre pe care le-am luat în virtutea Acordului pentru climă de la Paris - cu sau fără Washington", a declarat Jerry Brown în momentul lansării acestei iniţiative, informează Agerpres.

La negocierile pentru climă organizate de ONU în luna noiembrie, el i-a îndemnat pe conducătorii oraşelor din lumea întreagă să privească spre viitor din toate punctele de vedere, inclusiv prin adoptarea unor standarde mai eficiente în privinţa construcţiilor şi prin planificarea unor oraşe mai compacte, cu scopul de a face faţă schimbărilor climatice.

Thomson Reuters Foundation a alcătuit un Top 5 al persoanelor care s-au remarcat cel mai mult în cadrul acestor acţiuni în 2017.

Timoci Naulusala, un băiat de 12 ani din Fiji – Timoci Naulusala, al cărui sat din Fiji a fost devastat de ciclonul Winston în 2016, a lansat un apel emoţionant comunităţii internaţionale, cerându-i să adopte o serie de măsuri, în cadrul summitului pentru climă organizat de ONU la Bonn, în noiembrie. „Casa mea, şcoala mea, mâncarea, apa, economiile au fost complet distruse. Viaţa mea a fost cuprinsă de haos”, a declarat el în faţa echipelor de negociatori care au participat la această conferinţă anuală pentru climă.

Fiji, un mic stat insular din Oceanul Pacific, este deosebit de vulnerabil în faţa modificărilor climatice, iar unele dintre cele 300 de insule ale sale sunt ameninţate de creşterea nivelului apelor.”Modificările climatice sunt aici şi vor rămâne aici dacă voi nu veţi lua măsuri”, a avertizat Timoci Naulusala în discursul lui, potrivit Agerpres.

Ruth Khasaya Oniang’o, „evanghelista” legumelor din Kenya – Ruth Khasay Oniang’o, profesoară de nutriţie, a fost recompensată cu African Food Prize pe 2017, în semn de recunoaştere a eforturilor depuse pentru a promova legumele originare din Africa şi alte culturi cu scopul de a eradica malnutriţia şi foametea şi pentru a-i ajuta pe fermierii africani să devină mai rezistenţi în faţa pagubelor provocate de modificările climatice.

În Kenya, legumele tradiţionale africane au fost adeseori ignorate, inclusiv din cauza faptului că seminţele necesare plantării lor se găsesc în prezent tot mai greu. Însă legumele frunzoase, precum iuta-nalbă şi umbra nopţii africane, sunt bogate în nutrimente, iar unele dintre ele deţin şi proprietăţi medicinale, a declarat Ruth Khasaya Oniang’o, potrivit Agerpres.

Ea promovează şi recoltele rezistente la secetă, precum porumbul, pentru a limita efectele precipitaţiilor inconstante, „bolile ciudate ale plantelor şi dăunătorii periculoşi” care apar în număr tot mai mare pe măsură ce modificările climatice se intensifică.

Saul Lliuya, fermier peruan – Saul Lliuya, originar din regiunea andină din Peru, a dat în judecată furnizorul german de utilităţi energetice RWE, o companie aflată în cealaltă jumătate a planetei, pentru faptul că îi periclitează comunitatea. Acest proces este monitorizat cu mare atenţie de o serie de experţi din domeniul legislaţiei.

Saul Lliuya spuned că emisiile de gaze cu efect de seră provenind din uzinele RWE sunt parţial vinovate de topirea gheţarilor andini. Scurgerile de apă, acumulate într-un lac situat deasupra satului său, ameninţă să provoace inundaţii şi să îi avarieze locuinţa. El solicită despăgubiri de 20.000 de dolari, care, dacă le va primi, vor fi donate imediat unui program guvernamental – creat cu un buget de 4 milioane de dolari – pentru a preveni inundaţiile cauzate de creşterea apei din acel lac. Compania RWE spune că plângerea depusă în instanţă de Lliuya este lipsită de fundament şi că un singur agent poluator nu poate fi găsit vinovat pentru încălzirea globală. Însă un tribunal din Germania a acceptat să analizeze dovezile prezentate în acest proces, potrivit Agerpres.

Locuitorii din satul Ralegan Siddhi din India – În ciuda faptului că beneficiază de cea mai scăzută medie anuală de precipitaţii din regiune, micul sat indian Ralegan Siddhi a reuşit să îşi asigure necesarul de apă timp de patru decenii, chiar şi în timpul secetelor severe din 2014 şi 2015, care au generat aproape 7.000 de sinucideri în rândul fermierilor din Maharashtra.

Locuitorii din acest sat din vestul Indiei au reuşit să capteze apa de ploaie – nu au mai lăsat-o să se scurgă – prin ridicarea unor baraje pe dealurile comunei lor şi canalizând apa spre un puţ uriaş, conform unui model creat de activista socială Anna Hazare în anii 1970.

O raţionalizare atentă a apei a asigurat cantităţi suficiente pentru toţi rezidenţii, apa fiind furnizată prin robinete în toate gospodăriile o dată la două zile, apoi stocată în bidoane mari de culoare albastră. Până acum, 86 de sate învecinate au implementat diverse versiuni ale modelului Hazare, ameliorând randamentele recoltelor fermierilor locali, informează Agerpres.

Jerry Brown, guvernatorul statului american California – De la promisiunea alocării unor fonduri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi până la încurajarea rezidenţilor să facă trecerea de la automobile poluante la vehicule electrice, Jerry Brown a condus acţiunile din Statele Unite în ceea ce priveşte limitarea încălzirii globale, sfidând decizia preşedintelui Trump de a părăsi Acordul pentru climă de la Paris.

În iulie, el şi fostul primar al oraşului New York Michael Bloomberg au lansat „America’s Pledge”, o iniţiativă ce vizează unirea a 230 de oraşe şi regiuni, nouă state şi peste 1.500 de companii din Statele Unite, inclusiv unele ce apar în topul Fortune 500, pentru a îndeplini angajamentele climatice americane, chiar şi în absenţa sprijinului guvernului federal de la Washington. „Astăzi, transmitem un mesaj clar lumii întregi şi îi spunem că statele, oraşele şi companiile americane merg mai departe cu angajamentele noastre pe care le-am luat în virtutea Acordului pentru climă de la Paris – cu sau fără Washington”, a declarat Jerry Brown în momentul lansării acestei iniţiative, informează Agerpres.

La negocierile pentru climă organizate de ONU în luna noiembrie, el i-a îndemnat pe conducătorii oraşelor din lumea întreagă să privească spre viitor din toate punctele de vedere, inclusiv prin adoptarea unor standarde mai eficiente în privinţa construcţiilor şi prin planificarea unor oraşe mai compacte, cu scopul de a face faţă schimbărilor climatice.