O nouă procedură de RIDICARE A MAŞINILOR parcate neregulamentar, elaborată de MAI. Când NU se pot ridica maşinile

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a elaborat o nouă procedură de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, document ce se află în prezent în dezbatere publică, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că această activitate nu poate fi reglementată de autorităţile locale. În luna aprilie, Primăria Sector 1 a câştigat un proces prin care ÎCCJ obliga MAI şi Guvernul să aprobe un nou regulament de ridicare a maşinilor. În Bucureşti, NU se mai ridică maşinile parcate neregulamentar din mai 2015. 

27 iun. 2016, 07:37
O nouă procedură de RIDICARE A MAŞINILOR parcate neregulamentar, elaborată de MAI. Când NU se pot ridica maşinile

Conform noului regulament elaborat de MAI, ce modifică legea circulaţiei, se propune reconsiderarea întregulului mecanism în care operează ridicarea vehiculelor.

Astfel, în anumite situaţii, maşinile NU pot fi ridicate de pe domeniul public, după cum urmează:

„Ridicarea vehiculelor nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare
sau încetează, în cazul în care:
a) în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane;
b) vehiculul aparține unei instituții dintre cele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se menţionează la art. 203 din noua procedură. 

De asemenea, transportul vehiculului ridicat la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la
inițierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului se prezintă la locul ridicării și este de
acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă contravaloarea operațiunii de
ridicare, se arată în documentul MAI. 

AICI puteţi consulta integral documentul. 

Confrom sursei citate, ridicarea maşinilor trebuie dispusă în scris, prin dispoziție de ridicare.

Dispoziția de ridicare trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii:

a) data, ora şi locul ridicării vehiculului;

b) gradul profesional, numele şi prenumele polițistului rutier care dispune măsura tehnico-administrativă, precum şi unitatea din care acesta face parte;

c) indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată;

d) menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului;

e) date privind numărul de înmatriculare/ înregistrare şi marca vehiculului;

f) datele de identificare ale proprietarului sau ale utilizatorului vehiculului.

Dispoziția de ridicare se încheie în trei exemplare, cu următoarea destinație: originalul pentru emitent, al doilea exemplar pentru administratorul drumului public, iar al treilea pentru persoana care solicită restituirea vehiculului, se specifică în documentul elaborat de MAI privind ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. 

În luna aprilie 2016, Guvernul a fost obligat printr-o decizie a instanţei, dată în urma demersurilor făcute de Primăria Sectorului 1, să adopte, în regim de urgență, un regulament de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar.

Curtea de Apel București, prin sentința civilă nr.1173/07.04.2016, obliga Ministerul Afacerilor Interne ca, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, să elaboreze procedura de ridicare a mașinilor oprite/staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice, așa cum este prevăzută la art. 64 și art. 97 alin 1 lit. d) și alin. 6 din Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 195/2002 republicată. Totodată, Curtea de Apel București obliga Guvernul României ca, în termen de 30 de zile de la comunicarea proiectului de reglementare întocmit de Ministerul Afacerilor Interne, să adopte regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar pe partea carosabilă.

Guvernul a anunţat, la acel moment, că nu va ataca decizia instanţei. 

Cătălin Drulă, consilierul premierului Cioloş, pe probleme de infrastructură, spunea recent că „există o rezistență la nivelul M.A.I. în a face orice pas în acest sens”.

„Pe 20 ianuarie vorbeam despre regulamentul pentru ridicarea mașinilor pe care guvernul trebuie să-l adopte. Era vorba de o obligație în sarcina guvernului statuată chiar într-o decizie a Înaltei Curți din 2015. Dincolo de aspectul de restanță legislativă însă, era vorba și despre a oferi poliției un instrument pentru menținerea ordinii publice. Citam atunci faimosul caz al mașinii care a blocat 10 autobuze lîngă Ateneu și poliția îl căuta pe proprietar prin restaurante pentru că alt mijloc de a interveni nu avea.

Știu toate aspectele controversate ale ridicării mașinilor. Pornite mai ales de la metodele de tip „Vestul sălbatic” cu care a fost aplicată în anii 2009-2010. Știu și că nu sunt locuri de parcare legale pentru toate mașinile din marile orașe. Dar asta nu înseamnă că nu mai trebuie ridicată nicio mașină niciodată. Am ajuns la situații absurde cînd 10 autobuze așteaptă după o mașină parcată aiurea. Avem copii care merg la școală pe stradă pentru că trotuarele au mașini pe ele, expunîndu-se la a fi loviți de mașini. Avem mămici cu cărucioare sau bătrîni care se expun accidentelor pentru că trecerile de pietoni sunt blocate de mașini parcate ilegal. De altfel, avem morți clar identificați cu această cauză (vizibilitate la trecerea de pietoni obturată de autovehicul staționat ilegal), dar cazurile nu au fost mediatizate, ci mai degrabă mușamalizate. Așadar, vorbim de un instrument necesar. Cum este el aplicat – cu responsabilitate, cu măsură, în sprijinul cetățeanului, sau nu, depinde de Poliție și de primării.

Din 20 ianuarie am depus eforturi constante pentru a rezolva această problemă. Am avut întîlniri cu responsabilii din Ministerul Afacerilor Interne și Poliție, am trimis emailuri, am scris minute, am dat telefoane. Între timp, la începutul lui aprilie a apărut și o hotărîre a Curții de Apel București care obligă guvernul să emită acest regulament de ridicare și să pună în aplicare decizia Înaltei Curții. Adică instanța obligă guvernul să-și facă treaba.

Din păcate, totul a fost în zadar pînă acum. Există o rezistență la nivelul M.A.I. în a face orice pas în acest sens. Iar o rezistență a M.A.I., cel puțin în acest guvern, se dovedește un zid (aproape) de netrecut. Lucrurile sunt clare, oamenii știu ce au de făcut: trebuie să inițieze un proiect de Hotărîre de Guvern care să rezolve problema (și să îndeplinească decizia unei instanțe). Dar nu vor.

Imaginea copilașului care merge cu ghiozdănelul în spate la școală, pe stradă pentru că pe trotuar nu se poate, cu mașinile vîjîindu-i pe la ureche, nu-mi dă pace. M-am simțit obligat să ofer aceste lămuriri și dacă am ajuns să le fac publice înseamnă că ceva este complet disfuncțional în felul cum unele instituții își servesc misiunea și pe cetățean.”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.