Oamenii de Neanderthal construiau în urma cu sute de mii de ani structuri din stalagmite, în peşteri

Oamenii de Neanderthal au construit una dintre cele mai vechi structuri artificiale din lume - niște pereți semicirculari din stalagmite vechi de peste 176.000 de ani, descoperiți în străfundul unei peșteri din sud-vestul Franței, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Nature.
Alina Costache
25 mai 2016, 18:35
Oamenii de Neanderthal construiau în urma cu sute de mii de ani structuri din stalagmite, în peşteri

Acești pereți reprezintă cea mai bună dovadă că oamenii de Neanderthal au construit structuri impunătoare și s-au aventurat adânc în interiorul peșterilor.

„Principala întrebare este de ce au construit aceste structuri”, a declarat Jean-Jacques Hublin, paleoantropolog la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, care nu a fost însă implicat în realizarea acestui studiu. „Unii ar putea veni cu interpretări legate de practici rituale sau religioase. Și de ce nu? Dar cum putem demonstra?”, a adăugat el.

Speologii au descoperit aceste structuri în peștera Bruniquel la începutul anilor ’90, localizate la aproximativ 330 de metri distanță față de intrarea în peșteră, printr-un pasaj foarte îngust. Arheologii au identificat oase arse de animale care nu mai prezentau urme de carbon radioactiv, ceea ce înseamnă că erau mai vechi de 50.000 de ani — limita pentru sistemul de datare cu carbon. Explorarea acestui sit a încetat în 1999, după moartea arheologului care conducea lucrările.

Apoi, cu câțiva ani în urmă, Sophie Verheyden, paleoclimatolog și speolog la Institutul Regal de Științe ale Naturii de la Bruxelles, a aflat despre această peșteră după ce și-a cumpărat o casă de vacanță în apropiere. Ea a reușit să adune o echipă de arheologi și paleoantropologi pentru a continua cercetările.

Cele șase structuri din interiorul peșterii sunt realizate din aproximativ 400 de stalagmite de dimensiuni mari, dispuse în semicercuri de până la 6,7 metri lățime.

Stalagmitele prezintă urme de foc. Prin analiza depunerilor de calcit de pe cioturile de stalagmite, echipa a ajuns la concluzia că aceste structuri au fost create în urmă cu 174.400 până la 178.600 de ani.

„Atunci când te uiți la aceste structuri devine evident că nu sunt naturale”, a susținut și Dominique Genty, geolog la Institutul Pierre-Simon Laplace din Gif-sur-Yvette, care a coordonat acest studiu alături de Sophie Verheyden și de arheologul Jacques Jaubert, de la Universitatea din Bordeaux. Cercetătorii nu au găsit urme care să indice că urșii cavernelor ar fi hibernat lângă aceste structuri și că stalagmitele ar fi fost rupte de animale.

Deocamdată în sit nu au fost descoperite rămășițe omenești, unelte din piatră sau alte semne ale unei așezări, însă experții sunt de părere că structurile au fost construite de oamenii de Neanderthal pentru că în acea perioadă de timp nu existau alți hominizi în vestul Europei.

Marie Soressi, un arheolog de la Universitatea din Leiden, Olanda, a susținut că nu este surprinsă de faptul că neanderthalieni care au trăit în urmă cu peste 170.000 de ani erau suficient de inteligenți pentru a realiza structuri din stalagmite din moment ce realizau unelte relativ complexe și cunoșteau să folosească focul.

Citeşte şi Peştera din România care i-a înnebunit pe oamenii de ştiinţă: „Sunt lucruri unice în lume” FOTO

 

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A fost numit de turci să conducă Moldova, era nepotul lui Ștefan cel Mare, a sfârșit ucis în somn de boierii nemulțumiți
Capital.ro
Condusul interzis pentru șoferii pensionari. Se va face voluntar. Statul îi trimite la autobuz
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Orașul invizibil, desprins parcă de pe altă planetă. Oamenii trăiesc sub pământ
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Război Rusia-NATO în 2027. Avertismentul Poloniei a trezit Europa: Rusia va fi pregătită!
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie