OAMENII DE ŞTIINŢĂ SUNT ÎN ALERTĂ. VIRUSUL APOCALIPSEI, care a omorât sute de milioane de oameni, a apărut iar pe pământ

Un virus înrudit cu infama variolă, infecția responsabilă pentru moartea a 300-500 de milioane de oameni, a fost descoperit de o echipă de cercetători din SUA în organismul unor rozătoare din statul Texas.

17 mai 2018, 12:38
OAMENII DE ŞTIINŢĂ SUNT ÎN ALERTĂ. VIRUSUL APOCALIPSEI, care a omorât sute de milioane de oameni, a apărut iar pe pământ

Noul tip de poxvirus, care își ia denumirea de la „smallpox” (variolă), este un microorganism nemaiîntâlnit până acum, scrie evz.ro. Cercetătorii care au efectuat studiul l-au numit Brazospox virus, din cauză că a fost descoperit într-o zonă adiacentă râului Brazos din SUA, conform Live Science.

Citeşte şi Un virus înrudit cu HIV provoacă leucemie. Patricia Ţeicu a fost răpusă de acest virus

Oamenii de știință au descoperit acest virus într-o specie de șoareci din zona central-estică a Texasului. Analiza genetică efectuată a arătat înrudirea acestuia cu infama variolă.

Microorganismul este diferit de orice alt virus încadrat în această familie și este nevoie de analize substanțiale pentru a determina dacă poate fi transmis și către oameni, spun autorii studiului, care accentuează faptul că nu există niciun motiv de panică.

„Acesta este doar un alt exemplu de virus cu potențial de apariție în sălbăticie și despre abilitatea căruia de a fi transmis la oameni nu se știe nimic. La fel, impactul asupra corpului uman este necunoscut”, avertizează, totuși, autorii studiului publicat într-un jurnal specializat pe astfel de microorganisme infecțioase.

Deși variola a fost declarată ca fiind lichidată în anii 1980, virusurile din această familie continuă să amenințe sănătatea oamenilor. Un microorganism similar, observat pentru întâia oară în cazul unor maimuțe, a început să infecteze din ce în ce mai mulți oameni, în Africa, începând cu 1980.