E OFICIAL! Theresa May este noul prim-ministru al Marii Britanii. Ultimul mesaj al lui David Cameron

Publicat: Miercuri, 13 Iulie 2016 20:18 // Actualizat: Joi, 14 Iulie 2016 06:15 // Sursa: romaniatv.net

Theresa May, în vârstă de 59 de ani, este noul prim-ministru al Marii Britanii, după ce a acceptat invitația reginei Elisabeta a II-a de a forma un nou guvern, după demisia lui David Cameron.

Regina Elisabeta a II-a a acceptat demisia lui Cameron și a primit-o pe Theresa May pentru a-i încredința formarea guvernului.

Theresa May a declarat miercuri seară că Marea Britanie va trece prin "schimbări profunde" în urma referendumului la care s-a decis ieșirea din Uniunea Europeană (Brexitul), dar ea a promis că va menține unitatea țării și se va preocupa în mod special de combaterea inegalităților sociale.

"Odată ce părăsim Uniunea Europeană, ne vom construi un nou rol pozitiv în lume și vom face din Marea Britanie o țară ce are grijă nu doar de cei privilegiați, ci de fiecare dintre noi", a spus Theresa May la sosirea la reședința din Downing Street 10.

Ea a susținut că Marea Britanie este pregătită pentru provocările generate de procesul separării de blocul comunitar și s-a declarat încrezătoare că în final rezultatul acestui proces va fi "pozitiv".

Cât despre activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanșează formal procesul retragerii din blocul comunitar, Theresa May a reafirmat că nu intenționează să întreprindă acest demers înainte de sfârșitul anului, în pofida presiunilor venite din partea unor responsabili europeni ca guvernul de la Londra să facă acest lucru cât mai repede.

Însoțită la sosirea la Downing Street 10 de soțul ei, Philip May, noua șefă a Executivului conservator britanic și-a manifestat aprecierea față pe predecesorul ei, David Cameron, mai ales pentru rezultatele sale economice și justiția socială promovată de acesta.

Ea a insistat că este o 'unionistă', subliniind cât de important va fi ca națiunile ce alcătuiesc Regatul Unit (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord) să rămână împreună.

Cine este Theresa May, femeia care va conduce guvernul Marii Britanii

Theresa May si-a inceput cariera politica in perioada in care Margaret Thatcher era premier si era considerata de mult drept a doua femeie care va conduce un Guvern britanic.

În campania pentru referendum, Theresa May a pledat pentru ramanerea in UE. Ea a preferat, insa, sa nu se implice foarte activ: nu a participat la mitinguri si intalniri cu alegatorii, a rostit numai cateva discursuri si a criticat multe aspecte ale UE. Toate acestea i-au permis sa devina un simbol al unitatii.

Ea si-a luat angajamentul sa ii atenueze diviziunile de dupa consultarea populara, dar a ridicat multe semne de intrebare atunci cand a sugerat ca Marea Britanie ar putea declansa oficial Articolul 50, pentru iesirea din UE, abia in 2017. Cu toatea acestea, politicianul a dat asigurari inclusiv luni ca va respecta rezultatul referendumului. 

Deşi a militat pentru rămânerea în UE, ministrul de Interne britanic Theresa May a declarat că va onora rezultatul referendumului şi a exclus convocarea alegerilor generale înainte de 2020.

În ultimul său mesaj ca prim ministru al Regatului Unit, David Cameron a declarat că se vor face toate eforturile pentru ca europenii aflaţi în Marea Britanie să beneficieze în continuare de acelaşi drepturi, cu condiţia ca reciproca să fie valabilă pentru britanici în ţările membre ale Uniunii Europene.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Regina Elisabeta a II-a Theresa May theresa may premier Marea Britanie
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6618
RON
18 Jun
noapte 17 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H