Oltenii o puseră de dineu la Bruxelles FOTO

Zi oltenească la Bruxelles. Vineri a fost ziua cea mai lungă pentru Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană care a anunțat, în cursul dimineții, strategia de identitate vizuală, platforma online www.craiovaculturala.ro şi conceptul de imagine şi promovare care va lansa Bănia în competiţia Capitală Culturală Europeană 2021.

02 dec. 2014, 09:47

După o conferință de presă în care au fost făcute public toate detaliile legate de competiția cea mai importantă pentru olteni, oficialitățile au participat la un dineu de zile mari. La invitația ambasadorului României la Bruxelles, Ștefan Tinca, Asociația “Capitală Culturală Europeană” și primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, au anunțat intenția de a înscrie în cursa pentru obținerea titlului de capitală culturală în anul 2021 de către Craiova, cu sprijinul județelor din Oltenia.

Seara oltenească a fost găzduită de Cercle Royal Gaulois Artistique et Littéraire, al cărui președinte onorific este chiar regele Belgiei. A fost pentru prima dată când reprezentanții unei administrații locale s-au prezentat în fața membrilor acestui club elitist din Bruxelles pentru a-și prezenta intenția candidaturii pentru titlul de capitală culturală. În sală s-au aflat rectorii universităților din Bruxelles, directorul Muzeului Bruxelles, președintele Baroului Bruxelle, președintele experților UNESCO, unul dintre cei mai importanți urbaniști din lume, unul dintre cei mai importanți specialiști botaniști dar și reprezentanți ai mediului de afaceri belgian.

Membrilor Cercle Royal Gaulois Artistique et Littéraire le-au fost servite, de-a lungul serii, mai multe feluri de mâncare, de inspirație oltenească dar reinterpretate de master chef Hubert De Smedt, cel care pregătește zilnic prânzul celor care fac parte din acest club. De asemenea, au fost promovate și mai multe soiuri de vin produse de crame din Oltenia.

Finalul serii a fost asigurat de o prezentare de modă a designerului Cătălin Botezatu și o demonstrație a talentului oltenesc realizată de un cvintet, condus de violonistul Daniel Bozgan, artist al Operei Române Craiova. Cei cinci artiști le-au încântat auzul celor 170 de persoane prezente la dineu cu partituri românești. Sala s-a ridicat în picioare la finalul recitalului, atunci când artiștii au interpretat Rapsodia Română și Ciocârlia.

“Cred că a fost o seară minunată, cu foarte multe personalități de prim rang. Cred că toată crema politico-administrativă a Bruxelles-ului s-a aflat în această seară aici și cred că și spectacolul pe care noi l-am oferit a fost minunat. În primul rând au putut să afle despre Craiova, unii dintre ei au auzit pentru prima oară. Au văzut filmulețul de prezentare și imediat după au venit să pună foarte multe întrebări iar cvintetul pe care l-am avut a fost eroul serii, ca să spun așa, admirabil, au văzut și ei ce înseamnă muzica românească, cred că foarte mulți dintre ei nu știau, ca dovadă după toate piesele aplaudau frenetic. Ce pot să remarc este prima oară când un oraș își prezintă candidatura pentru Capitală Culturală Europeană în Cercle Royal Gaulois, care este cel mai important club din ce înseamnă înalta societate din Bruxelle.”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.