ORA DE VARĂ. Se schimbă ora, toate detaliile pe care trebuie să le ştii. Există ţări în Europa care nu trec la ora de vară

În noaptea de 24 spre 25 martie vom trece la ora de vară, urmând să dăm ceasurile înainte cu o oră. Astfel, ora 03..00 va deveni ora 04.00.

23 mart. 2018, 12:57
ORA DE VARĂ. Se schimbă ora, toate detaliile pe care trebuie să le ştii. Există ţări în Europa care nu trec la ora de vară

Ora de Vară a fost introdusă în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni legate strict de acest conflict. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.

Puterile Antantei au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917. Acest fapt a făcut ca și România să adopte pentru prima dată ora de vară în 1917. Referitor la acest aspect, regina Maria nota în jurnalul său, la 5/18 iulie 1917: „De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială„. După Război, multe ţări au renunţat însă la această practică, revenind la ora normală, de iarnă.

ORA DE VARĂ. CFR Călători trece duminică la ora de vară. Cum se modifică mersul trenurilor

În România, spre exemplu, a fost reintrodusă în 1932, dar diin 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. De altfel, după încheierea Celui De-al Doilea Război Mondial majoritatea ţărilor au suspendat trecerea la ora de vară, fiind reintrodusă în cazuri izolate în anii ’60. România a reintrodus ora de vară în anul 1979, iar o reglementare europeană unitară în acest sens a fost luată în 1981, în sensul armonizării datelor şi orelor la care să se facă această trecere. De atunci s-a luat decizia ca trecerea la ora de vară să fie făcută în ultima duminică a lunii martie.

La nivelul UE s-a pus în ultima vreme problema renunţării la trecerea la ora de vară, însă Comisia Europeană a răspuns că nu există suficiente dovezi pentru a pune măsura în aplicare. Totuşi, la presiunea mai multor state, precum Finlanda, Polonia, Suedia sau Lituania, Parlamentul European a votat pe 8 februarie 2018 ca ora de vară să fie revaluată de Comisia Europeană. În Europa există deja trei state care nu schimbă niciodată ora pe tot parcursul anului. Astfel, belarus foloseşte numai ora de vară din primăvara anului 2011, iar din septembrie 2016 Turcia a rămas la ora de iarnă pe tot parcursul anului. De asemenea, islanda nu mai trece la ora de vară din 1968.

Se va trece la ora de vară pe data de 25 martie 2018, mai exact în seara de 24 spre 25 martie 2018, atunci când ceasurile vor fi date cu o oră înainte, prin urmare ora 3:00 va deveni ora 4:00. În popor este clasificată aceasta schimbare ca fiind noaptea în care dormim mai puțin cu o oră.