Organizaţia Naţională a Sănătăţii vrea să stopeze valul de operaţii inutile de cezariană cu noi reguli

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, joi, că a revizuit un etalon utilizat de cadrele sanitare la nivel mondial în timpul naşterilor deoarece acesta ar fi cauzat un val de intervenţii medicale de multe ori ''aplicate inutil'', precum operaţiile de cezariană.

RomaniaTV.net
15 feb. 2018, 14:51
Organizaţia Naţională a Sănătăţii vrea să stopeze valul de operaţii inutile de cezariană cu noi reguli

Începând din anii ’50, o gravidă a cărei rată de dilatare a colului uterin este mai mică de un centimetru pe oră este considerată un caz „anormal”, a declarat Olufemi Oladapo, reprezentant medical în cadrul Departamentului de sănătate reproductivă a OMS, informează AFP.

Când cadrele medicale se confruntă cu o rată de dilatare a colului mai mică de această valoare ”tendinţa este de a acţiona”, fie printr-o operaţie de cezariană sau prin utilizarea unor medicamente, precum oxitocina, care grăbesc travaliul, acest lucru conducând către ”o intensificare a utilizării medicamentelor” la naştere, a spus acesta.

Citeşte şi STUDIU Cezariana, preferată de femeile bogate. Vezi ţările cu cele mai multe naşteri naturale

Prin noile linii directoare dezvăluite joi, OMS a făcut apel la eliminarea etalonului de un centimetru pe oră. ”Cercetări recente au demonstrat că acea prevedere nu se aplică la toate femeile, iar fiecare naştere este unică”, a explicat Oladapo reporterilor în Geneva.

Recomandarea pe care o facem acum este că respectiva prevedere nu ar trebui utilizată pentru identificarea femeilor cu risc de efecte adverse”, a adăugat el, notează Agerpres.

Deşi procentul efectuării unor intervenţii precum operaţiile de cezariană variază de la o regiune la alta, OMS a identificat ceea ce consideră că reprezintă o creştere îngrijorătoare la nivel mondial a acestui tip de practici.

Intervenţii care au fost utilizate în trecut pentru prevenirea problemelor în cazul unor naşteri complicate au devenit astăzi o practică obişnuită, a subliniat OMS.

Sarcina nu este o boală, iar naşterea este un fenomen normal pe care femeia ar trebui să-l poată duce singură la capăt, fără intervenţii”, a mai spus Oladapo.

Citeşte şi Riscurile naşterii prin cezariană

”Însă, ceea ce s-a întâmplat în ultimele două decenii este că am avut din ce în ce mai multe intervenţii care au fost aplicate inutil femeilor şi avem situaţii în care multe dintre acestea trec prin proceduri de care nu au nevoie”, a precizat reprezentantul OMS.

Deşi atrag atenţia împotriva oricăror referinţe universal valabile, noile linii directoare ale OMS stipulează că în cazul unei femei aflată la prima naştere orice travaliu care nu se prelungeşte peste 12 ore ar trebui să fie considerat normal. Pentru sarcinile ulterioare, această cifră scade la mai puţin de 10 ore.