Paradoxul plămânilor sănătoşi la unii fumători. Cum este explicat fenomenul, de cercetători

Cercetătorii britanici au descifrat misterul din spatele faptului că anumite persoane par să aibă plămâni sănătoşi, în ciuda faptului că au fumat aproape întreaga lor viaţă.

28 sept. 2015, 10:45
Paradoxul plămânilor sănătoşi la unii fumători. Cum este explicat fenomenul, de cercetători

Studiul a fost realizat pe mai mult de 50.000 de oameni şi a relevat că la nivelul ADN-ului unora dintre fumători se produc anumite mutaţii favorabile, pentru a stimula funcţionarea plămânilor, iar astfel este mascat impactul negativ al fumatului.

Cercetătorii de la Medical Research Council spun că această descoperire ar putea duce la dezvoltarea unor noi medicamente care să amelioreze funcţionarea plămânilor, însă subliniază că refuzul de a fuma reprezintă întotdeauna cea mai bună opţiune.

Citeşte şi Fostul cancelar german Helmut Schmidt se află internat la terapie intensivă

Cercetătorii au încercat să afle de ce unii nu dezvoltă boli pulmonare, însă aceleaşi boli sunt dezvoltate de anumite persoane care nu au fumat niciodată şi astfel s-au analizat în special cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică (COPD), o afecţiune care duce la tulburări respiratorii, tuse şi infecţii pulmonare repetate.

Citeşte şi Fumatul, interzis până la 21 de ani în Hawaii de la 1 ianuarie 2016

Comparând datele medicale ale fumătorilor, ale nefumătorilor, ale bolnavilor cu COPD şi ale voluntarilor sănătoşi, cercetătorii britanici au descoperit astfel că anumite fragmente din ADN-ul uman reduc riscul de COPD. În concluzie, fumătorii cu „gene bune” au un risc mai mic de COPD decât cei cu „gene proaste”.

Fumatul creşte şi riscul de boli cardiace şi cancer – însă aceste riscuri nu au fost luate în calcul în cadrul studiului.