PARCARE INTERZISĂ pe trotuar, dacă nu se lasă liber doi metri pentru pietoni. Proiect de lege, depus la Senat

Publicat: Duminică, 10 Ianuarie 2016 12:21 // Actualizat: Duminică, 10 Ianuarie 2016 15:00 // Sursa: romaniatv.net

Automobilele nu vor putea fi parcate pe trotuar dacă nu este asigurată o lățime de minimum doi metri destinată circulației pietonilor, prevede un proiect de lege depus la Senat, în luna decembrie a anului trecut.

Proiectul care amendează Ordonanța de Urgență a Guvernului privind circulația pe drumurile publice a fost iniţiat de senatorul Valeriu Todiraşcu şi se află pe masa Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.

"Administratorul drumului public poate permite oprirea, staționarea sau parcarea unui vehicul pe trotuar, parțial ori total, numai cu respectarea marcajului și numai dacă rămâne liber cel puțin un culoar de minimum 2 m lățime înspre marginea opusă părții carosabile, destinat circulației pietonilor", prevede proiectul de lege. 

În expunerea de motive, senatorul susţine că deplasarea pietonilor și persoanelor cu dizabilități, care utilizează cărucioare cu rotile, a devenit un calvar din cauza autovehiculelor staționate sau parcate pe trotuare. Mai mult, spune parlamentarul, pietonii, inclusiv copiii însoțiți sau nu de părinți, ajung din acest motiv să meargă pe partea carosabilă a drumurilor publice, supunându-se astfel riscului unor grave accidente.

Potrivit senatorului, legea în vigoare nu reglementează expres oprirea, staţionarea şi parcarea pe trotuare, iar reglementarea "se face în mod necorespunzător în regulamentul de aplicare care pemite oprirea şi parcarea autovehiculelor dacă rămâne un spaţiu de 1 m pentru pietoni".

CITEŞTE ŞI COD RUTIER: Cum pot fi SANCŢIONAŢI însoţitorii şoferilor. Ce riscă cei care au "bâtă de baseball" sub scaun

Inițiatorul legii consideră însă că 1 metru de trotuar este insuficient, în special când e vorba și de deplasarea cărucioarelor pentru copii sau pentru persoanele cu dizabilități, iar pentru intervențiile ambulanțelor și pompierilor este nevoie de un spațiu mai mare.

"Pe acest spațiu pietonal de pe trotuare trebuie să fie posibilă deplasarea tărgilor cu răniți, însoțite de paramedicii care acordă primul ajutor, și utilajelor pompierilor. Cum s-ar putea acorda primul ajutor într-un accident colectiv, ca cel din "Colectiv", pe o stradă unde autovehiculele ar fi parcate lângă pereții clădirilor?", se întreabă parlamentarul.

Dacă legea va fi adoptată, măsura va obliga primăriile, dar și firmele private ca, în cazurile în care amenajează locuri de parcare adiacente carosabilului sau chiar pe trotuar, să respecte prin marcaje asigurarea unui spațiu de cel puțin 2 metri pentru deplasarea pietonilor.

10 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 ian 17:08
Răspunde | Votează email 0 email
altul
Si daca trotuarul nu are 2 metri? se ia din strada?
12 ian 08:34
Răspunde | Votează email 1 email
omu'
daca ar fi 2 metri,masinile parcate ar ocupa toata strada..pe unde ar circula in caz de urgenta ambulantele si pompierii????tampit proiect de lege,ca si initiatorul,dealtfel
11 ian 22:36
Răspunde | Votează email 1 email
costel
Cand nu suntem in stare sa aplicam o lege inventam alta sau o modificam.Nu legislatia este o problema la noi ci aplicarea ei. Pentru asta ne trebuie politisti mai multi pe strazi mereu nu doar la trecerea coloanelor oficiale dupa care dispar.
11 ian 17:23
Răspunde | Votează email 0 email
Dan
Probabil dl senator Todirascu traieste pe planeta Pluto! Inițiatorul legii consideră însă că 1 metru de trotuar este insuficient, în special când e vorba și de deplasarea cărucioarelor pentru copii sau pentru persoanele cu dizabilități, iar pentru intervențiile ambulanțelor și pompierilor este nevoie de un spațiu mai mare." Stie dansul care este latimea max a unui carucior de invalizi(77cm) ? Pe un spatiu LAT de 2m POATE CIRCULA o masina de pompieri sau o ambulanta??? Vasile Todirascu=Sancta simplicitas!!!
10 ian 16:12
Răspunde | Votează email -1 email
MARIA
DACA PUNEM SANSA DE CARE VORBESTE DOMNUL PSIHOLOG SI OPTIMISMUL DE CARE VORBESTE CEALALTA DOAMNA PSIHOLOG DOMNII AU DREPTATE- NOI TOTI MAI AVEM CEL PUTIN DOUA SANSE,DAR NE POATE OFERI SI NISTE ARGUMENTE CA SA NE CREASCA GRADUL DE OPTIMISM CA DEOCAMDATA SINGURUL ARGUMENT PE CARE-L AVEM E FRIGUL CARE DE CELE MAI MULTE ORI NE IMBOLNAVESTE SI AFECTIUNILE CARDIACE DATORATE SUPARARILOR.
10 ian 15:57
Răspunde | Votează email 6 email
carmen
Unde avem trotuare mai mari de 2 m? Ce fac autoritatile acolo unde trotuarele au 1 - 1,5 m max. si nu pot asigura cei 2 m? Ne invartim in cerc si ne dam cu stangul in dreptul.
10 ian 15:48
Răspunde | Votează email 2 email
cetatean
AMENAJATI LOCURI DE PARCARE SI TOTUL SE REZOLVA DE LA SINE FARA CA ALESII SA-SI BATA CREIERASUL DIN CAP!
10 ian 15:42
Răspunde | Votează email 4 email
cetatean
AMENAJATI LOCURI DE PARCARE SI TOTUL SE REZOLVA DE LA SINE FARA CA ALESII SA-SI BATA CREIERASUL DIN CAP!
10 ian 14:50
Răspunde | Votează email 2 email
drg
inseamna ca trebuie amendate toate primarile din tara acolo unde nu exista trotuare mai mare de 2 metri latime! si uite asa staul se penalizeaza singur!
10 ian 12:32
... Automobilele nu vor putea fi parcate pe trotuar dacă nu este asigurată o...
1
EUR
4.6686
RON
23 Jun
noapte 13 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H