Părintele Elefterie, preotul vândut ca Iisus pe arginţi, sfântul de la Mănăstirea Dervent

Părintele Elefterie de la Mănăstirea Dervent a fost timp de jumătate de secol duhovnicul şi preotul credincioşilor din zonă, dar pentru autorităţile comuniste a reprezentat un pericol permanent. Adevărul a schiţat un portret alsfântului de la Dervent.

24 iul. 2016, 09:41
Părintele Elefterie, preotul vândut ca Iisus pe arginţi, sfântul de la Mănăstirea Dervent

Părintele Elefterie – Enache, pe numele său de mirean – a vrut să îmbrăţişeze viaţa monahală încă din tinereţe, însă, la insistenţele părinţilor, s-a căsătorit. Din nefericire, soţia sa şi copilul abia născut au murit la scurt timp după naştere, iar atunci Eneche a refuzat să se recăsătorească şi le-a spus părinţilor: „Am făcut-o prima dată pentru voi, acum lăsaţi-mă să-mi văd de ceea ce mi-am dorit eu”. Şi aşa a mers la mănăstirea de la Balaciu, de lângă Urziceni, unde s-a călugărit, în anul 1932, scrie Adevărul.

Restul vieţii sale a fost un lung şir de chinuri şi suferinţe, îndurate toate în numele credinţei. Părintele Elefterie a fost trădat şi turnat la Securitate, inclusiv de apropiaţi ai săi, însă nu a renunţat niciodată la calea dreaptă. Cei care l-au cunoscut şi iubit au doar amintiri frumoase despre credinţa lui şi spun toţi că, fără îndoială, părintele a fost un sfânt.

Citiţi în Adevărul povestea vieţii părintelui Elefterie.