Parlamentul European cere M. Britanii să înceapă procedura de ieşire din UE săptămâna viitoare

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a cerut duminică premierul britanic David Cameron să înceapă procedura oficială de ieșire din Uniunea Europeană săptămâna viitoare, la un summit unde liderii statelor membre UE vor discuta despre impactul Brexit.

26 iun. 2016, 17:11
Parlamentul European cere M. Britanii să înceapă procedura de ieşire din UE săptămâna viitoare

Ne așteptăm acum ca Guvernul britanic să acționeze. Summitul de marți este momentul potrivit„, a afirmat Schulz.

Liderii statelor membre UE organizează marți și miercuri un summit de urgență pentru a discuta efectele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană și măsurile care urmează să fie adoptate în acest sens. Marea Britanie nu va participa la dezbateri, dar Cameron se va întâlni, marți, cu oficialii țărilor UE.

Cele mai mari patru grupuri din Parlamentul European au trasat un proiect de rezoluție prin care îi solicită lui Cameron să acționeze marți, potrivit publicației germane Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Totodată, cele șase state fondatoare ale Uniunii Europene, Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda, au cerut sâmbătă Marii Britanii să părăsească blocul comunitar cât mai repede posibil, argumentând că niciun nou acord între aceasta și UE nu poate fi negociat înainte de desprinderea efectivă de Uniune.

CITEŞTE ŞI Vicecancelarul german: Nu vom mai face noi oferte Marii Britanii pentru a o păstra în UE

După anunțarea rezultatelor referendumului de joi, în urma căruia Marea Britanie a decis separarea de Uniunea Europeană, premierul Cameron, susținător al rămânerii în blocul comunitar, a anunțat că va părăsi funcția în luna octombrie, iar rolul de a negocia ieșirea efectivă a Regatului Unit din UE va reveni succesorului său.

Cancelarul german Angela Merkel a lansat duminică, un apel pentru temperarea presisunilor legate de ieșirea, într-un timp cât mai scurt, a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Sincer, nu trebuie să dureze o eternitate, dar nu aș lupta pentru un termen scurt. Negocierile trebuie să se desfășoare într-un climat bun. Marea Britania va rămâne un partener apropiat, legat din punct de vedere economic de noi”, a declarat Merkel, la o conferință de presă, citată de Reuters.