Pelerinaj impresionant la crucea de argint a lui Arsenie Boca. Sute de credincioşi pe străzile Braşovului

Moment unic, plin de emoţie, a avut loc sâmbătă, la Braşov. Crucea de rugăciune a Părintelui Arsenie Boca, descoperită după aproape 70 de ani, a fost purtată în procesiune, de sute de pelerini alături de un sobor de preoţi. A fost pentru prima oară când credincioşii pot vedea şi atinge crucea din argint.

05 sept. 2015, 15:17
Pelerinaj impresionant la crucea de argint a lui Arsenie Boca. Sute de credincioşi pe străzile Braşovului

Sute de oameni au mers, sâmbătă, la Braşov pentru a vedea crucea cu care părintele Arsenie Boca binecuvânta credincioşii. Potrivit România TV, în urmă cu o lună, s-a găsit în arhivele Bisericii Sfânta Treime din Braşov o fotografie cu Boca ţinând la piept o cruce de argint.

Preoţii presupun acum că Sfântul Ardealului, aşa cum este numit părintele Boca, le-a făcut cadou această cruce în 1947. În jurul acestui obiect de cult s-au legat de-a lungul timpului foarte multe legende. Se spune că pe vremea când părintele Arsenie Boca a fost închis în temniţele Securităţii, gardienii îl vedeau rugându-se la ea prin vizetă. Însă, atunci când intrau în celulă sa pentru a o confisca, această cruce dispărea. Bucuria cea mai mare a preoţilor din Şcheii Braşovului a fost aceea de a descoperi această cruce în Biserica Sfânta Treime, în altarul lăcaşului de cult, lângă antimis.

Vezi: SFANTA MARIA: Rugăciunea părintelui Arsenie Boca pe care toţi creştinii ar trebui să o spună

Citeşte şi Comercianţii care fac bani de pe urma lui Arsenie Boca, în vizorul autorităţilor. Numărul lor se va reduce

Despre copilăria părintelui Arsenie Boca se ştiu puţine lucruri. De curând, o echipă România TV a ajuns în comuna Hălmagiu, judeţul Arad şi a stat de vorbă cu cei care, în anii 50 au cumpărat casa părintească a marelui duhovnic şi au avut grijă de Păscuţa, bunica acestuia. Deşi a trecut mai bine de jumătate de secol de atunci, oamenii îşi amintesc despre aceasta ca fiind un reper important în comunitatea lor. Păscuţa, era o femeie puternică, exigentă, foarte credincioasă şi, mai presus de toate, era bunica părintelui. Ion Indreica avea 17 ani când tatăl său a cumpărat casa din Hălmagiu de la bunica părintelui.

Casa părintelui Arsenie Boca este şi acum însufleţită de spiritul acestuia spun cei care locuiesc acolo de mai bine de 60 de ani. Pentru acele vremuri, casa era deosebită ca şi construcţie, povestesc membri familiei Indreica. Avea trei încăperi şi faţada tencuită iar curtea era plină de flori şi de verdeaţă. Şi acum, după ce casa cea veche a fost demolată iar pe locul ei s-a construit alta nouă, de acolo de sus, Părintele continuă să aibă grijă de oamenii care trăiesc acolo şi să binecuvânteze locurile cu duhul său. 

Citeşte şi Studiu: Peste 90% dintre români au auzit de Arsenie Boca. Jumătate dintre ei cred că ar trebui canonizat

Şi părintele Arsenie mergea adesea la Hălmagiu să-şi viziteze mama şi bunica, dar şi prietenii din copilărie. Din perioada în care era vânat de Securitate, localnicii îşi amintesc despre o previziune a părintelui despre ce urma să i se întâmple lui şi unuia dintre cei mai buni prieteni pe care i-a avut vreodată. Cei care au cumpărat casa de la bunica părintelui Arsenie, spun că bătrâna Păscuţa le-a pus câteva condiţii: să fie din neam de preoţi şi să aibă grijă de mormântul Creştinei, fiica ei şi mama părintelui. Cei care au nesocotit dorinţele bătrânei au fost loviţi de o pedeapsă divină şi au sfârşit în chinuri groaznice.

Cine a fost părintele vizionar?

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara – d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal.

A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Totuşi, Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.